Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

monília, őszi lemosó permetezés, alma moníliás rothadása   2022. szeptember 13. Növényvédelem

Kora őszi teendők a kertben

2022. évi 19. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Az aszályos nyár után megérkező csapadék javított azon gyümölcsfák állapotán, amelyek túlélték a nyarat. Sajnos az Alföldön, különösen azokban a térségekben, ahol a talajvíz szintje alacsony, teljes ültetvények száradtak ki. A felkészülést viszont a következő évre most kell megkezdeni.

A csonthéjas gyümölcsfák őszi lemosó permetezését most kell elvégezni. A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket, és a lehullott terméseket is célszerű összegyűjteni és eltávolítani a fák alól. A leszüretelt csonthéjasok lombvédelme miatt a levélbetegségekre érzékeny meggy, kajszi és cseresznyefajtákon is indokolt lehet egy kezelés, elsősorban réz hatóanyagú termékekkel. A réz őszi- és kajszibarackban a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, a levéllyukacsosodás, őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás, és kajsziban az apiognomóniás levélfoltosság ellen használható. Amennyiben állati kártevők (így levéltetvek, atkák) is problémát jelentenek célszerű inkább egy olaj és réz kombinációt választani.

A csonthéjas gyümölcsfák őszi lemosó permetezését most kell elvégezni.

A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket és a lehullottakat is összegyűjthetjük, megsemmisíthetjük. Aki a permetezést választja, annak a kertbarátnak a 18. felhívásban írtam a védekezésről. Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a molyokról se feledkezzenek el, még rajznak (10. felhívás).

Javaslom a permetezést azoknak is, akik tárolni akarják a termésüket. Az egészségesnek látszó gyümölcsök felületén is bevihetjük azokat a gombákat, melyek a tárolás folyamán gondot okozhatnak.

Az alma moníliás barnarothadása.

Valószínűleg a kertből, a gyümölcs felületén bekerülő monília tünetét fotózhattam néhány éve. Az alma moníliás barnarothadása. A gyümölcs megtartja az eredeti alakját, fényes bőrfelületét, ám lassan megfeketedik. Ezen az almán már a penészpárnák is megjelentek. Sajnos a tárolóhelyiség hőmérséklete, páratartalma sem mindig ideális, ezek is megtizedelhetik a ládában lévő gyümölcsöket. Szüret előtt már meglehetősen kevés lehetőségünk van beavatkozni. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista Aureobasidium pullulans var. pullulans gomba spóráit (Blossom Protect) az érés kezdetétől termésbetakarításig alkalmazva felépül egy olyan biológiai védőháló a gyümölcs felületén, amely a tárolási betegségek ellen megbízható védelmet ad.

Továbbra is a szőlő szürkepenészes rothadására kell a leginkább figyelnünk. A 18. felhívásban írtunk a védekezési lehetőségekről.

Jó egészséget, jó kertészkedést:           

Budapest, 2022. szeptember 13.                          

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapat

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2019

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen