III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgép-Show

2019. június 4.

Május 23-24-én Mezőfalván rendezte meg – immár harmadjára – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együtt az ország legnagyobb szántóföldi bemutatóját. A III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgép-Show a korábbi éveknél is nagyobb területen, mintegy 60 hektáron várta 150 kiállítóval az esősnek ígérkező időjárás ellenére megjelent csaknem húszezer érdeklődőt. A nagyszabású rendezvényen az ÖMKi is képviseltette magát kiállítóként a Magyar Szója- és Fehérjenövény Egyesülettel együttműködve, ahol ökológiai szójatermesztést és más technológiai területeket bemutató kiadványokkal állt az érdeklődők rendelkezésére.

Nagy sikerrel zajlott a naponta kétszer is megtartott gépshow, ahol mintegy 50 gépkapcsolatot, a permetezési bemutatón naponta öt különböző gépet tekinthettetek meg az érdeklődők munka közben. Az állógépes kiállításon 53 kiállító gépeit szemlélhették meg az érdeklődők, és a 2 hektáros demópályán ki is lehetett próbálni ezeket. Ezen kívül fajtabemutatók, termesztéstechnológiai bemutatók, szakmai előadások és gazdálkodói kerekasztal is tarkították a programot.

Gondosan előkészített, 25 méter hosszú és egy méter mély talajszelvény is megtekinthető volt a jól elkülönült talajrétegekkel, a talajművelő eszközök művelési mélységet demonstráló művelési szelvénnyel. Előadások hangzottak el a talajélet sajátosságairól, a tápanyag- és vízháztartást, valamint a kémhatást befolyásoló agrotechnikai lépésekről.

A növénytermesztés, állattenyésztés és takarmányozás mellett az erdőgazdálkodás is szerepelt a palettán, erdészeti gépek kiállításával, terepi bemutatókkal, szakmai konferenciával. Itt szó esett az országos fásítási programról, a faállomány növelésének lehetséges módjairól, az erdőtelepítési és fásítási támogatásokról, az akác és nemes nyár ipari ültetvényekről, a fásítások vízgazdálkodási és vadgazdálkodási hatásairól, a magán-erdőgazdálkodás szabályozásáról.

A szántóföldi napokat jövőre is Mezőfalván szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.