II.TRUE tájfajta babok termesztési találkozója

2019. március 11.

BABRAKADABRA
Fekete, fehér, barna, tarka, ahány fajta bab, annyiféle színváltozat: a változatosság a hüvelyesek esetében is gyönyörködtet.
A hüvelyesek a szántóföldi vetésforgó fontos szereplői, mindemellett a fehérje tartalmuk sem elhanyagolható, emiatt kerültek újabban kutatók és táplálkozási szakértők figyelmének fókuszába.

Az uniós finanszírozású TRUE projekt keretében, az Agri Kulti és az ÖMKi szervezésében került sor a II.TRUE tájfajta babok termesztési találkozójára.
A TRUE projekt célja a hüvelyesek részarányának növelése szántóföldi vetésforgóban, ezen túl pedig a fogyasztás serkentése a gasztronómiai világ bevonásával.

A magyar projektpartnerek a NÖDIK-ből származó tájfajta babokat igyekeznek visszavezetni a gazdaságokba, egyben tesztelik is a fajtákat az ökológiai gazdálkodás körülményei között. Ezen túlmenően a tájfajta babok étkezési értékeinek vizsgálata is fontos szempont lesz. A kutatásokkal járó izgalmakat úgy fokozzuk majd, hogy nem csak vizsgáljuk, de meg is kóstoljuk ezeket a babokat. 

Bean Bang!
Black, white, brown, multi-colored, this is the beautiful diversity in beans.
Leguminous vegetables not only are an important part of crop rotation, but their protein content is also significant, this is why they have recently become the focus of the attention of researchers and nutritionists.

Under the EU-funded TRUE project, Agri Kulti and ÖMKi organized the second TRUE bean landraces breeding workshop. The aim of the TRUE project is to increase the share of leguminous vegetables in crop rotation and, to increase consumption by involving the culinary world.

Project partners from Hungary are trying to reintegrate beans landscape from the NÖDIK (Center of Plant Diversity) to the farms, and they also test the varieties under conditions of organic farming. In addition, it will be also an important aspect to examine the nutritional values of beans landscape. So this exciting research project will be even more interesting by not only testing but tasting the beans.