Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kiadvány

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Nyomtatott verzió ára: 0 Ft + ÁFA / db

Elektronikus formátum
PDF

Jellemzők
Színes

Oldalszám
110


Letöltés elektronikus formátumban

 Gyeptelepítés elmélete és
gyakorlata az ökológiai szem-
léletű gazdálkodásban


Általános szerződési feltételek

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Számos Európában ritka vagy védett növény- és állatfaj kötődik a gyepekhez. Ilyen fajok például az Élőhely Direktíva mellékleteiben szereplő túzok (Otis tarda), az ürge (Spermophilus citellus) vagy a kékvércse (Falco vespertinus). Magyarországon számos, a Natura 2000 Élőhely Direktívában feltüntetett gyepközösség megtalálható (úgymint a homoki gyepek, löszgyepek, illetve pannon szikesek), melyek gyakran veszélyeztetettek. Létüket egyrészt a művelésiág váltás (gyepek beépítése, beszántása, vagy az erdősítés), másrészt az ezzel gyakran összefüggő intenzív mezőgazdasági technikák veszélyeztetik (Deák & Kapocsi 2010). Nyugat-Európában a természetközeli gyepek területe és ezzel párhuzamosan számos gyepekhez kötődő növény- és állatfaj állományai jelentősen csökkentek. A magasabb biomassza produkció elérése érdekében végzett magas műtrágya és növényvédő szer használat, a többnyire kommersz, fajszegény magkeverékekkel vagy energianövényekkel történő gazdasági célú felülvetés, illetve az intenzívebbé váló légköri nitrogén kiülepedés a gyepek fajgazdagságát csökkentették (Bakker & Berendse 1999).

Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

0 Ft + ÁFA / db

A termék jelenleg nem rendelhető

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen