Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kiadvány

Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Nyomtatott verzió ára: 0 Ft + ÁFA / db

Elektronikus formátum
PDF

Jellemzők
Színes

Oldalszám
85


Letöltés elektronikus formátumban

 Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022


Általános szerződési feltételek

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Kiadványunk célja, hogy áttekintést adjunk az ökológiai termelésben felhasználható termésnövelő anyagokról.

Az Európai Bizottság 2030-ra az Európai Unió agrárterületeinek 25%-os ökológiai átállítását tűzte ki célul. Dr. Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022–2027) című dokumentumot 2022 telén fogadta el, melynek keretében Magyarország az uniós célokhoz a jelenlegi 6,1%-os öko területarány 10%-ra bővítésével járul hozzá.

E bővüléshez a technológiai ismeretek bővítésére is szükség van. Mivel a növénytermesztés alapja a talaj és azon keresztül a növények tápanyagellátása, szükségesnek láttuk a tápanyagutánpótlásra, elsősorban a felhasználható anyagokra vonatkozó ismeretek rendszerezését.

Az ökológiai termelést szabályzó rendeletek (2022. január 1-től az EU 2018/848 rendelete és a kapcsolódó felhatalmazáson alapuló és a végrehajtási rendeletek, kiemelve ezek közül az (EU) 2021/1165 rendeletet) (továbbiakban ökorendelet) határozza meg azokat az anyagokat, amelyeket tápanyagutánpótlási céllal használni lehet. A friss istállótrágyán kívüli termékeknek – terméktípustól függően – különböző egyéb hazai vagy EU-s jogszabályoknak is meg kell megfelelniük, így legtöbb esetben a 36/2016 FVM rendelet előírásainak, az EK műtrágyák esetén a 2003/2003 EK rendeletnek, illetve rövidesen az ezt a rendelet felváltó (EU) 2019/1009 rendeletnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény- Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága (NÉBIH NTÁI) koordinál egy munkacsoportot, amely évente több alkalommal frissíti az ökológiai termelésben használható termésnövelő termékek, növényvédelmi céllal felhasználható termékek és az az úgynevezett egyszerű anyagok listáját. Ebben a munkacsoportban a két hazai tanúsító szervezeten (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., Bio Garancia Kft.) kívül az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) is részt vesz. Az ökológiai termelésben használható termékek listáira az öko rendeletnek és a hazai követelményeknek megfelelő termékek kerülhetnek fel, a termésnövelő anyagok a NÉBIH NTÁI-hoz benyújtott kérelem és érvényes forgalomba hozatali engedély alapján.

Mivel a termékek listázási módja eltérhet az egyes szervezetek esetén, kiadványunk 26. táblázatában megjelöltük, hogy az egyes termékek melyik szervezet (NÉBIH, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy Bio Garancia Kft.) listáján voltak feltüntetve (2022. március 1-én).

Kiadványunkban a felhasználható termékeket nem az engedélyezési háttér logikája alapján csoportosítottuk, hanem igyekeztünk a mezőgazdasági termelő által könnyen átlátható, gyakorlatias csoportokat létrehozni. Tervezzük a termékek listáját digitális formában is kereshetővé tenni az ÖMKi honlapján.

Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

0 Ft + ÁFA / db

A termék jelenleg nem rendelhető

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen