Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Virágos védősávok: Hasznos információk vetőmagkeverékről

A korábbi virágos sávok telepítéséről szóló videósorozatunk kapcsán sokan kérdezték, hogy itthon hol lehet ilyen keverékekhez vetőmagot beszerezni.

Egyelőre csak kevesen foglalkoznak kifejezetten olyan magkeverék forgalmazásával, amely szántóföldekre szánt és a videóban bemutatott évelő vagy egynyári virágos sáv kialakítására alkalmas. De található a hazai vetőmagforgalmazók honlapjain olyan többéves termesztésre alkalmas vetőmagkeverék, amely folyamatosan virágzó méhlegelő kialakítására alkalmas, ültetvényekbe, szántóföldek szélére vethető.

Mi a különbség az 1-2 fajból álló és sok fajból álló keverékek között?

Elsősorban az, hogy milyen hosszan virágoznak. Könnyen belátható, hogy egy pohánka, facélia, mustár kultúra vagy ezek keveréke 1,5-2 hónap alatt elvirágzik, és így elsősorban a méhlegelő közelébe vándoroltatott háziméheknek kedvez, elvirágzása után nem biztosít már nektárt és pollent. A hosszan virágzó keverék ezzel szemben minden hasznos beporzónak márciustól a fagyok beálltáig rendelkezésre áll.  
A kereskedelmi forgalomban kapható keverékek gyakran olyan növényfajokat is tartalmaznak, amelyek nem honos fajok, és megtelepedve esetleg inváziós növénnyé válhatnak. Ezért azt gondoljuk, hogy a természetes, féltermészetes élőhelyek közelébe csak olyan fajokból álló keveréket szabad vetni, amely a hazai honos flóra elemeiből áll. Ugyanakkor a webshopokban, barkács és kertészeti áruházakban elérhető virágkeverékek bármelyikét nyugodtan elvethetjük olyan kertekbe, melyeknek nincs kapcsolata természetes élőhelyekkel. Ezekben a keverékekben sokféle dísznövény, gyógynövény, parasztkertek hagyományos virágai, és időnként gyomnövények is megtalálhatók, úgy vannak összeállítva, hogy koranyártól a fagyokig legyen a keverékben virágzó növény. Például:

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/magyar_vadvirag_keverek

https://biokiskert.hu/termekkategoria/bio-vetomag/hasznos-viragok-bio-vetomag/

Ne feledjük, hogy a természetes megporzók és hasznos szervezeteknek élőhelyet biztosító keverék egyik fő jellemzője a folyamatos virágzás, a nektár és pollenkínálat. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pár éve készített egy listát azokról a kerti dísz- és gyógynövényekről, amelyeket a méhbarát kiskertbe ajánlanak, hosszan virágoznak, egyszerű a gondozásuk, bírják a városi körülményeket is. Ez a leírás elérhető itt: http://www.omme.hu/mehbarat-kiskert/

Fontos hangsúlyozni, hogy a vetésekkel együtt kertünk növényvédelmét is beporzó-baráttá kell alakítanunk! Beporzókat odavonzó növényzet közelében ne alkalmazzunk méhekre veszélyes növényvédőszerekkel kezelést, hiszen akkor éppen ellenkező hatást érünk el, mint szeretnénk!

Borítókép: Évelő virágzó sáv gabonaföldeken. Forrás: Lukas Pfiffner (FiBL) felvétele 

A virágos védősávokról szóló videósorozat ide kattintva érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. április 22.

Hír
Virágos talajtakarókkal a biológiai sokszínűségért: a változatosság nem csak gyönyörködtet

Áprilisban két jeles nap hívja fel a figyelmet az élővilág védelmére, a sokszínűség megóvására.

Részletek
2021. január 4.

Média
Virágos védősávok beporzó rovarok és más hasznos szervezetek számára

Ebben a videóban Katja Jacquot (Agroscope, svájci Mezőgazdasági Kutató Intézet), Hans Ramseier (HAFL, berni Agrártudományi, Erdészeti és Élelmiszeripari Főiskola) és Henryk Luka (FIBL, svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) a virágos védősávok különböző típusait mutatja be nekünk: a gabonatáblákhoz összeállított virágos magkeveréket beporzó rovarok és egyéb hasznos szervezetek számára, és egy speciális keveréket káposzta termesztéséhez.

Részletek
2021. január 11.

Média
Virágos védősávok a szántóföldi növénytermesztésben: vetőmag és telepítés

Ebben a rövid videóban arról lesz szó, hogy mire kell figyelni, ha szántóterületre egy- vagy többéves virágos védősávokat telepítünk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
A jövő sikeres mezőgazdasága mai döntéseinken alapul

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti Tervezői Műhelymunka

Részletek

Magkeverék - kis kiszerelésben
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék (kis kiszerelésben)

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Egységár: 5 999 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen