Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Vegyszermentes védelem gombák és poloskák ellen

2020. évi 17. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. Ökológiai gazdálkodásban a szellős lombkorona kialakításán és az előző évi fertőzött lomb eltávolításán túl kontakt réz és kén hatóanyagú szerekkel védekezhetünk. A meleggel együtt a lisztharmat is megjelenik, szőlőn, kajszin, almán, őszibarackon.

Ne feledjék, hogy a gombák ellen hatékonyan csak megelőzéssel (preventíven) tudunk védekezni! Ha megjelenik a lisztharmat a lombozaton, mint a képen látszik, bő permetlével, lemosásszerűen Biosol káliszappan 0,5-1%-os oldatával és kénnel kezeljük fáinkat, szőlőnket. Akinek az előző években komoly gondjai voltak ezekkel a kórokozókkal, az idén is jelentős problémára számíthat, amennyiben nem tudta összegyűjteni az előző évi fertőzött leveleket. Majd az időjárás szabja meg, hogy hányszor lesz szükség permetezésre a szüretig. Csak az aszályos kánikula tudja lelassítani a levélfoltosságot okozó gombák terjedését. Átlagos időjárásnál, valószínűleg a gombás betegségekre is gondolni kell majd a molyok, tetvek elleni permetezéskor (14. felhívás).

A fénykép korompenészes gyümölcse jól mutatja, hogy milyen nagy volt a tavaszi levéltetű fertőzés, csoroghatott a mézharmat. A jó erőben lévő harlekinkatica lárva bizonyítja, hogy most is van tápláléka, élnek még levéltetvek a fán, bár ilyenkor a legtöbb levéltetű faj már a lágyszárú növényekre vándorol, és ott károsít. A párás melegben egész biztos, hogy okoznak még fejtörést (11. felhívás).

A megfigyelőkert körtefáját évek óta nem permetezem. A katicák úgy felszaporodtak, hogy az idén sakkban tartották a tetveket, ahogyan egyébként ez minimális növényvédelmet kapó, öko kertekben történik. Láthatják a múlt heti fotót, melyen 13 katicabábot számoltam össze (valószínűleg harlekinkaticák).

► A budapesti fénycsapda folyamatosan gyűjti a bagolylepkéket, melyek hernyói az ágyásokban, balkonládákban és az egynyári virágokon már most is rághatnak. Nagy számban repülnek a pattanóbogarak is, tehát lárváikra, a drótférgekre is ugyanúgy számítanunk kell, mint a cserebogár pajorokra. A krumpliba, a gyökérzöldségekbe fúrnak a sárgás-barna kemény testű lárvák.

A poloskákat már évkezdettől jelezte Reider Imréné, a csapda kezelője. Ma, a komposzttartály tetején a zöld vándorpoloska fiatal lárváját is megtaláltam, lásd a fotót. Ha van rá lehetőségünk, ritkítsuk állományukat (összegyűjtve és szappanos vízbe áztatva), ha egyébként növényápolási munkák közben meglátjuk a felnőtt vagy a fiatal egyedeket. A poloskák a lombozat mozgatására a földre vetik magukat, így könnyen elkaphatók és összegyűjthetők. Ha ezt elmulasztjuk, felszaporodnak, és a termések szívogatásával nagy kárt tehetnek kerti gyümölcseinkben, zöldségeinkben. Profi termelők a természetes piretrin hatóanyagú Pyregard készítményt szükséghelyzeti engedéllyel használhatják, paradicsomban és paprikában a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska ellen.

A héten, napi 5-10 ékköves faaraszolót is fogott a csapda. 2014-ben a szőlőrügyek kiodvasításával óriási kárt okozott ez a kártevő. Érdemes közelebbről is átvizsgálni a növényeinket.

Tárolás közben gyakran foltosodnak, a húsukban barnulnak, sztipikesednek az almák. Ennek egyik oka a kalciumhiány. A kalcium lombozaton keresztül jól felszívódik, de a pótlását már most kezdjék el! Legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja a Ca-pótlásnak a kalcium-klorid oldat használata (pl. Newcal, FITOHORM 40 Ca nitrogénmentes kalciumoldat lombtrágya). A kalcium mellett az oldatban található klór támogatja az almafa és a termés fejlődését, még a gyümölcs ízét is fokozza. Vannak a piacon a kalciumot szerves kötésben tartalmazó lombtrágyák is. A termék címkéje útmutatást ad, mit tartalmaz a lombtrágya, gyakran növényi vagy állati eredetű aminosavakat. Ökogazdálkodásban is használhatunk aminosavakat tartalmazó termékeket, azonban amennyiben az aminosavak állati eredetűek, a termék nem alkalmazható a növény ehető részén (ilyen termék például a Wuxal Aminokal).

Budapest, 2020. június 20.

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György, és az ÖMKi Munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. május 5.

Növényvédelem
Hogyan védekezzünk levéltetvek ellen öko módszerekkel?

2020. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 5.

Növényvédelem
Öko védekezési módszerek varasodás és molykártevők ellen

2020. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen