Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Töretlen népszerűség: gazdára talált az összes ÖMKi tájfajta paradicsompalánta

Sok kihívás és izgalom kísérte az idén is nagysikerű tájfajta paradicsompalánta kezdeményezésünket.

Újdonságként a Lidl áruházain felül hat budapesti átadóponton is hozzá lehetett jutni a különleges növényekhez. A koronavírus járvány okozta  korlátozások ellenére az átadópontok mellett a gasztrovilág több neves képviselője is csatlakozott kezdeményezésünkhöz és a BMM Seeds for hope-al való együttműködés keretében is jó helyre kerülhettek az ÖMKi palántái. Ráadásul idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a Magyar Református Szeretetszolgálatnak is adományoztunk, akik a Felzárkózó települések programban nehéz sorsú családokhoz juttatták el a palántákat.

 

A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához.

Kutatóintézetként célunk, hogy kísérleti eredményeinkkel minél szélesebb közönséget szólítsunk meg, ezért is törekszünk az eredményekre alapozott termékfejlesztésre. A Lidl áruházlánccal való együttműködésnek köszönhetően idén immár második éve országosan elérhetővé váltak az elfeledett hazai tájfajta paradicsompalánták, ráadásul ökológiai minőségben, az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság előállításában. A téma iránti kiemelkedő érdeklődés abban is megnyilvánult, hogy az áruházakból szinte 1-2 óra alatt elfogytak a paradicsompalánták, így sokan jelezték, hogy nem jutottak hozzá a várva várt tájfajtákhoz. Ezért úgy döntöttünk, hogy jövőre megduplázzuk az áruházakba kerülő palánta mennyiséget, így 2021-ben már 20.000 növény várja szerető gazdáját a boltok polcain. És ez nem minden! További izgalmas tájfajtákkal fogjuk bővíteni a kínálatot. Hamarosan erről is bővebben hírt adunk!

Az idei újítás, a budapesti átadópontok bevonása szintén jó ötletnek bizonyult, ugyanis rajtuk keresztül több mint 1700 palánta talált gazdára a fővárosban. A nagy érdeklődésre való tekintettel állandósítani szeretnénk ezt a kezdeményezést, ezúton is megköszönve minden résztvevőnek, hogy lehetővé tette a tájfajta paradicsomok átvételét, még akkor is, ha a boltja a járványügyi helyzet miatt nem a megszokott módon működött!

Ne feledjétek! Tájfajták nevelésével nemcsak agrárörökségünk fennmaradását, de az ökológiai gazdálkodás hazai térnyerését is támogatjátok! Jövő májusban ismét jönnek az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái! Addig is jó kertészkedést és sok termést kívánunk minden vásárlónknak! 😊

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek
2020. május 14.

Hír
Meghódítják a gasztrovilágot az ÖMKi paradicsompalánták

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket a különleges ízvilágú tájfajta paradicsomok palántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila Füge) konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

 

Részletek
2021. február 4.

Hír
Tájfajta paradicsomaink Magyarország kiválóságai között

Február 18-ig itt adhatod le voksodat az általad leginkább díjazott jelöltekre, köztünk ránk is!

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A paradicsomvész korai tüneteinek észlelése multispektrális gépi látással

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen