Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Több mint 200 résztvevő Európa első növényi diverzifikációról szóló konferenciáján

A növényi diverzifikációról szóló első európai konferenciát (European Conference on Crop Diversification) 2019. szeptember 18-21. között rendeztük meg Budapesten. A konferencia a fenntartható agrár-élelmiszeri rendszerek és a növényi diverzifikáció szerepének feltárását célozta meg. Az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának támogatásával futó DiverIMPACTS projekt a partnerprojektjeivel, a Diverfarming, a DIVERSify, a ReMIX, a LegValue, a TRUE projektekkel valamint az INSUSFAR német programmal karöltve szervezte meg az eseményt. A házigazda a DiverIMPACTS partnere, az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet volt.

Az eseményt Antoine Messéean, a francia Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRA) munkatársa és a DiverIMPACTS koordinátora nyitotta meg az alábbi gondolattal: „Ez a konferencia segít felmérnünk, hogyan érjünk el változást a diverzifikáció és a mezőgazdasági-élelmiszertermelési rendszerek fenntarthatósága felé. Türelmetlenül várjuk, hogy lendületet adjunk a növényi diverzifikációnak, amely egyesíti a kutatókat, termelőket és az értékláncok további szereplőit, hogy közösen segítsék a fenntartható élelmiszertermelő rendszerekre való átállást.”

Az ÖMKI ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra kifejtette, hogy a konferencia 25 országból összesen 215 résztvevőt vonzott. Az eseményen 89 előadást és 75 posztert mutattak be 16 párhuzamos szekció és öt tematikus műhelymunka keretében.

A konferencia előadói

A fő előadók, John Ingram (Oxfordi Egyetem, UK), Pablo Tittonell (CONICET, Argentína), Julie Dawson (Wisconsin-Madison Egyetem, USA), Phil Howard (Michigan Állami Egyetem, USA) és Emmanuel Peter valamint Susana Gaona Sáez (Európai Bizottság, Belgium) inspiráló előadásokat tartottak, ezzel nagyban hozzájárulva a konferencia sikeréhez. Előadásaik a növényi diverzifikáció szerepével és a fenntartható agrár-élelmiszeri rendszerek fejlesztése felé mutató témákat fedtek le, úgy mint: agroökológia; ökológiai diverzifikáció; termelők és fogyasztók közötti információs szakadékok áthidalása; együttműködés az értékláncokon belül a nemesítőkkel, gazdálkodókkal, egészen a fogyasztókig; valamint Európa közös mezőgazdaság-politikája és kutatásai a jövőben.

A tudományos szekciókban olyan témákkal foglalkoztak, mint a növényi diverzifikáció környezeti hatásai, a diverzifikációt ösztönző intézkedések, vagy a szakpolitikai javaslatok, csak hogy néhányat említsünk, és intenzív párbeszédek zajlottak arról, hogyan népszerűsíthető a növényi diverzifikáció.

„Lenyűgöző munka. Inspiráló történetek. Még sok a dolgunk.” – ez volt a következtetés, amit az egyik résztvevő a Twitteren közzétett. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a konferencia nagyon inspiráló közeget biztosított a különféle Horizont 2020-as projektek közötti információcserére, amelyek mindegyikének célja a diverzifikáció fokozásának elősegítése az európai földművelési rendszerekben.

A konferencián látható volt, hogy a növényi diverzifikáció témája köré egy stabil közösség formálódik, amelyet a nemrég megalapított növényi diverzifikációs klaszter („Crop Diversification Cluster”) is képvisel, amely elkötelezett az irányba, hogy átadja a tudást a diverzifikációval kapcsolatos  akadályok áthidalásáról, az agrár-élelmezési rendszerek diverzifikációját segítő értékelő eszközökről és a szakpolitikai javaslatokról. A növényi diverzifikációs klaszter egy együttműködés a DiverIMPACTS, a Remix, a TRUE Legumes, a DIVERSify, a LegValue és a Diverfarming projektek részvételével, amelyek mindegyikét az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja támogatja.

További információk:

Kapcsolat:

  • Antoine Messéean, francia Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRA), Antoine.Messean@inra.fr
  • Lise Paresys, Francia Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRA), lise.paresys@inra.fr lise.paresys@inra.fr

Webes hivatkozások:

  • Diverimpacts weboldala: www.diverimpacts.net
  • A konferencia weboldala: www.cropdiversification2019.net
  • A növényi diverzifikációs klaszter weboldala: cropdiversifcation.eu

A konferencia absztraktfüzete:

A konferencia absztraktjai (gyakorlati útmutatók), a workshopok eredményei valamint a blogbejegyzések elérhetőek lesznek a konferencia weboldalán: www.cropdiversification2019.net és a klaszter weboldalán is: www.cropdiversifcation.eu

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen