Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Tápanyag-utánpótlás és palántanevelés az ökológiai zöldségtermesztésben

Online Kertészeti műhelymunka

Az ÖMKi Kertészeti munkacsoportja a 2022. évben végzett zöldségtermesztési kutatásait mutatta be december 9-ei online rendezvényén. A műhelymunka első részében az öko palántanevelés tőzeghasználatáról volt szó, pontosabban a tőzeg alternatív anyagokkal való kiváltásának lehetőségeiről. A második részben ökológiai kápia paprika termesztésben végzett tápanyag-utánpótlási kísérletünket mutattuk be a résztvevőknek.

„Zöldkomposzt tőzeg helyett: alternatív anyagok a kertészeti palántanevelésben”

Az online térben megvalósult rendezvényt Dr. Tóth Ferenc, az ÖMKi kertészeti csoportvezetője nyitotta meg. Az első szakmai előadást Gyöngyösi Emese (projektvezető kutató, ÖMKi) tartotta meg, „Zöldkomposzt tőzeg helyett: alternatív anyagok a kertészeti palántanevelésben” címmel. A kutatás fő célja a tőzeghasználat-csökkentés lehetőségeinek vizsgálata volt helyi, fenntartható alapanyagok használatával. Többlépcsős, két évre visszatekintő kísérleteink során sokféle alternatív anyagot teszteltünk, többek között letermett gombakomposztotgilisztakomposztotkender- és fafeldolgozási melléktermékeket, ezek közül a fenyő forgács/fűrészpor és a zöldkomposzt bizonyult perspektivikusnak. Mivel zöldkomposzt az országban több helyütt hozzáférhető a kereskedelemben, és minősége nagyban függ a kiindulási alapanyagoktól, szükségessé vált egy külön zöldkomposzt-sorozat tesztelése is, különböző tőzeg bekeverési arányokkal. A kísérletsorozat eredményei, tanulságai nagy érdeklődést váltottak ki a résztvevőkből, sok kérdés érkezett, melyeket az előadó és kollégái a megvitatás részben megválaszoltak.

A témához ajánlott honlapunkról ingyenesen letölthető kiadványunk: Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Műhelymunka első része a YouTube-on: Zöldkomposzt tőzeg helyett a kertészeti palántanevelésben

Ökológiai kápia paprika termesztésben végzett tápanyag-utánpótlási kísérlet

A második előadást négy előadó tartotta meg közösen: a témát Allacherné Szépkuthy Katalin (vezető szaktanácsadó, ÖMKi) vezette fel a hazai zöldséghajtatás statisztikai adataival, kitérve az ökológiai zöldségkertészetek fóliás termesztésének jellegzetességeire. A szót Papp Orsolya (vezető kutató, ÖMKi) vette át, aki ismertette az idei, kápia paprikában végzett tápanyag-utánpótlási kísérlet helyszínét, módszertanát és növényvizsgálati eredményeit, amit kiegészített Dr. Gulyás Miklós (egyetemi docens, MATE), a talajminták vizsgálati eredményeivel és Dr. Tóth Ferenc, a megfigyelt kártevők és kórtani tünetek jellegzetességeinek bemutatásával. A kísérletben három tápanyag-utánpótlási szint hatását vizsgáltuk meg a talaj tápanyag-tartalmára, valamint a paprika mennyiségi és minőségi tulajdonságaira nézve. Az eredményeket a kutatók és szaktanácsadók közösen vitatták meg, a kísérleteket a beérkezett javaslatokat figyelembe véve a 2023-as szezonban is folytatjuk. Köszönhetően az elhangzott bőséges információ- és tudásanyagnak, a résztvevők érdeklődtek az előadások utólagos meghallgatásának, letöltésének lehetősége felől, amit az ÖMKi ezúttal is biztosít: az előadások felkerültek az ÖMKi YouTube csatornájára.

A témához ajánlott honlapunkról ingyenesen letölthető kiadványunk: Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Műhelymunka második része a YouTube-on: Tápanyag-utánpótlási technológiák összehasonlítás

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 20.

Növényvédelem
Palántanevelési módszerek biokertészkedőknek

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 2. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

 

 

Részletek
2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek
2022. június 10.

Hír
Kutatásainkról közérthetően - Komposztok és felhasználási lehetőségeik

Paradicsom tájfajták termesztés-technológiai optimalizálása ökológiai palánta-termesztésben (2. rész)

Bár egyre népszerűbbé kezd válni a házikerti komposztálás, és a különböző (akár vásárolt) komposztok tudatos használata, mégis érezhető némi bizonytalanság a fogalom körül: mit nevezünk komposztnak, és milyen típusai vannak? Cikkünkben ezeket a kérdéseket tisztázzunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen