Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szőlő lisztharmat elleni védekezés ökológiai szőlőtermesztésben

2022. évi 9. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Alig hajtott ki a szőlő, de már írnunk kell a szőlő lisztharmatáról. Korainak tűnik, mert sokan csak fürtfertőző gombának tartják, csak a nyár közepén figyelnek fel a tüneteire, a kirepedt „sérves” bogyókra.

„A szőlőn a lisztharmattal mindig számolnunk kell és a saját fertőzésünkért mi vagyunk a felelősek.”  Egy konferencián hangzottak el ezek a kijelentések, amelyek sajnos igazak! Mivel a fertőző spórák a szőlő lisztharmata esetén nem jutnak messzire, nagy jelentősége van az előző évből származó spórákból induló fertőzések idejében történő megfogásának. Az utóbbi évek időjárása, azaz kevés esővel, hajnali párával társuló magas hőmérséklet már minden évben jellemző és ez ideális környezet a lisztharmat fejlődéséhez. (Pl. a kánikulai napot követő csillagfényes éjszaka után általában számíthatunk a harmatra, a fertőzésre.)

A lisztharmat tüneteit jól ismerjük. A zöld növényi részeken, a felületüket behálózó gombafonalakból és a rajtuk képződő spórákból (konídiumokból) álló fehéres-szürke bevonat képződik a virágzaton, a fiatal fürtökön, a hajtásokon és a leveleken is.

Lisztharmat tünetei bogyón

Tehát mindig a növény felszínén marad a gomba, csak szívókacsokkal kapaszkodik a levél bőrszövetébe. A gombaháló szorításában torzulnak a levelek, kirepednek a duzzadni akaró szőlőszemek, ideális táptalajt biztosítva pl. a szürkepenésznek, a darazsaknak, a muslincáknak.

Sérves szőlő bogyó

A lisztharmat két formában telelhet át. Egyik esetben a gombafonalak a rügypikkelyek alatt bújnak meg, innen lisztharmatosan, „zászlós hajtással” fakad a szőlő. Gyakoribb azonban, hogy azokkal az apró göbökkel (ivaros áttelelő képletekkel) telel át, melyek a nyár végén alakulnak ki a leveleken.

Lisztharmat ivaros áttelelő képlete szőlő levelén

Az őszi esőkkel ezek a szaporítóképletek lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre, tavasszal innen pattannak ki az első fertőzést beindító ivaros spórák. Ezek az ivaros spórák nehezek, nem szállnak messzire a széllel, nem a szomszédból jönnek, tényleg a mi növényünkön nevelődtek. A súlyuk miatt, éppenhogy csak eljutnak a kordonkarokhoz és a talajhoz legközelebbi kis levélkékhez.

Most ezeken a fiatal leveleken találjuk meg az első tüneteket. A sárguló áttetsző foltocska megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig megjelennek a gomba jellegzetes apró fehér-szürke telepei, melyek ontják a nyári spórák (konídiumok) milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, nagyon nehéz lesz blokkolni a továbbterjedését. A cél az, hogy ne történjen meg a fertőzés, a berepülő gombaspóra már gombaölő szerrel lepermetezett növénnyel találkozzon. Ezt hívják megelőző (preventív) védelemnek. A lisztharmatra fogékony fajtákból álló ültetvényekben a lisztharmat ellen folyamatosan védekezni kell.

A szőlő lisztharmata ellen alapjában véve a kénes gombaölőké a főszerep. A kén jelentőségét jól mutatja, hogy a világon a legnagyobb mennyiségben eladott növényvédő szer ma is. Bármelyik kén hatóanyagú terméket választhatják. Virágzásig ismételhetünk velük. Használható a kálium-hidrogén bikarbonát hatóanyagú Vitisan is, a második levél kiterülésétől egészen a bogyók zsendüléig, 3-7 naponta. Használható a narancsolaj hatóanyagú készítmény (Oroganic, Prev-Gold, Prev-Gold Garten) később, a fürtkezdemények megjelenésétől az érés kezdetéig. A narancsolaj hatásmechanizmusa egyszerű, szárító hatással bír. Új biológiai növényvédőszer a Bacillus amyloliquefaciens FZB24 törzsét tartalmazó Taegro növényvédőszer is, szintén kisleveles állapottól, a teljes szezonban, lombhullásig használható. Ha a szezonban később – akár az időjárási körülmények szerencsétlen alakulása miatt – mégis erős lisztharmat fertőzés következik be, bő lémennyiséggel elvégzett káliszappanos lemosás segíthet. Az egyszerű anyagok – tehát olyan anyagok, amelyek élelmiszerként használunk, és hagyományosan növényvédelmi céllal is alkalmazhatók – közül több is, így a zsurlófőzet, nátrium-hidrogén karbonát, lecitin, tejsavó, tehéntej, fűzfakéreg is használható, a használati leírások elérhetők a NÉBIH honlapján elérhető tájékoztatókból.

Egyes fajtáknál, így pl. a Kékfrankos, Portugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka, Olaszrizling, Chardonnay, stb. biztosan számíthatunk a lisztharmat megjelenésére, különösen, ha a közvetlen szomszédjában fertőzött növényállomány van.

A lisztharmat további terjedése a helyi időjárás függvénye és ez szabja meg a permetezések gyakoriságát is. Ebben csak a szőlősgazda tud dönteni.

A napokban jelent meg az új, ökológiai termelésben használható növényvédőszerek illetve a termés növelő anyagok összefoglaló listája, de a tanúsítószervezetek honlapján megtekinthető, a tanúsítók által elfogadott termékek is használhatók.

Jó egészséget, jó kertészkedést:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Budapest, 2022. május 1.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 30.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek varasodás és selyemfényű puszpángmoly ellen

2020. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 9.

Növényvédelem
Lisztharmat elleni védekezési módszerek biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 6. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. szeptember 23.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: lisztharmat szőlőben, dióburok-fúrólégy, gyümölcstárolás, madáretetés, díszfa védelem

2020. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen