Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szőlő korai tőkepusztulása, kígyóaknás szőlőmoly elleni védekezés a bio szőlészetekben

2021. évi 21. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Javában folyik a szüret. Az előző napokban lehullott eső nem fogja berobbantani a szőlőkben a szürkepenészt, de azért a növényvédősök még járják a szőlőket. Így ősz felé egyre gyakrabban találkozhatunk olyan levéltünetekkel, amelyekről érdemes szót ejteni. 

Tigriscsíkos leveleknek hívják a növényvédősök az ESCA tüneteit. Lásd az első fotót. Ez a mozaikszó nem egy károsítót jelöl, hanem magát a tünetegyüttest. Ahogyan a kajszi gutaütését is több gomba, baktérium és fitoplazma faj okozhatja, úgy a szőlő korai tőkepusztulását (ezt nevezzük ESCA-nak) is több gombafaj idézheti elő. Nehéz meghatározni a fertőzést beindító elsődleges kórokozót, mert később, a legyengült növényen egyéb gombák is megtelepedhetnek. Az biztos, hogy a sok élettani ok mellett, a taplógombák is főszerepet játszanak a tőkék lassú elhalásában. Alattomos betegség, 10-15 év alatt, akár a teljes ültetvény is kipusztulhat. Most felismerhetőek a beteg növények, a legjobb, ha kivágják a tünetes töveket. Sajnos más lehetőségünk nincs a gyógyításra, így talán meg tudjuk akadályozni a fertőző gombák tovább terjedését.  

A kacskaringós rajzolatokat a kígyóaknás szőlőmoly okozza. Nálunk 2014-ben írták le először, azóta egyre több kertben feltűnik. Két vagy három nemzedékét említi a szakirodalom és így szüret környékére szaporodik fel annyira, hogy már feltűnnek a károsított levelek. A fényképen az „aknamunkáját” láthatják, a járatok végén a barna bábkamrákkal. Ökológiai szőlőültetvényekben, ahol a rovarkártevők elleni védekezés amúgy is az aljnövényzetben (például virágzó élő sortakaróban) élő természetes ellenségekre alapul, egyelőre nem szükséges védekezni. Déli országokban, ahol már jobban elterjedt sem okoz gazdasági kárt, bár kétségtelenül nagyon feltűnő a kanyargó, fehér akna a levél felületén. Egyelőre elég, ha leszedik a fertőzött leveleket. Érdemes megjegyezni, hogy az imágó a szőlő kérgében telel át és innen indul rajzása a szőlő rügyfakadásakor. A lemosó permetezés után a rügypattanáskor végzett permetezés lehet tehát az első jól időzített és több célból végrehajtott védekezésre kínálkozó alkalom, hogy megpróbáljuk távol tartani ezt a kellemetlen kártevőt. 

omki_bio_biogazdalkodas

Talán egy biológiai rovarölő szert lehet majd kifejleszteni a parlagfű olajos bogárból. Jelenleg az elterjedését próbálják felmérni a kutatók. Ebben a segítségünket kérik. Ha megtalálják a parlagfüven táplálkozó, a fényképen is látható bogarat, akkor fotózzák le vagy fotóztassák le valakivel és küldjék el a lenti email címre. Részletes tájékoztatást találnak a bogárról az  Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat weboldalán. A fénykép az agroforum.hu honlapról származik. Az akciót Nébih is segíti, az alábbiakat is a honlapjukról másoltam ki: 

„A hazai előfordulásról tavaly már megjelent egy publikáció, viszont azóta újabb igazolt előfordulással még nem találkoztak a kutatók. A Növényvédelmi Intézet a közösségi médiában kéri a természetjárók és hobbi rovarászok segítségét a parlagfű olajbogár felderítésére, amelyhez ezúton a Nébih is csatlakozik. Az ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók szíves segítségét a tavalyi év őszén hazánkban is megjelent parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. A bogár könnyen felismerhető, kb. ~ fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető. Kérjük tehát, hogy aki a bogarat látta, úgy küldje el annak pontos előfordulási adatait, amely magában foglalja a következőket: megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép, melyeket a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre kérünk elküldeni.” 

A felhívás témájában megjelent videók: 

Budapest, 2021. szeptember 20.                           

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 6.

Hír
Online tudástár a jövő gazdálkodóinak

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet.

Részletek
2021. október 15.

Növényvédelem
Betakarítás utáni teendők a gyümölcstermő ültetvényeken

2021. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek szőlő levélatka és poloskaszagú szilvadarázs ellen

2020. évi 7. felhívás növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Zöldülő sorközök

Az ÖMKi legújabb sorköztakarásos projektjeinek első éves eredményei

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti szakmai nap

A sorköztakaró növényzet telepítésének hatásai az ültetvényre

Részletek

Kiadvány
Fajgazdag sorköztakaró növényzet alkalmazhatósága a szőlő fenntartható növényvédelmében

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen