Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

bioszója, szója, Szójatermesztés, Szója Fórum, low-input   2021. szeptember 17. Hír

Szójatermesztési szakmai nap Püskiben

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület fajtabemutatójához kapcsolódóan az ÖMKi is szakmai napot tartott az ökológiai szójatermesztésről 2021 szeptember 7-én Püskiben és Győrsövényházán.

A helyszín apropóját az adta, hogy a több mint 20 fajtát felvonultató fajtabemutató megtekintését követően az ÖMKi koordinálásában folyamatban lévő Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI projekthez kapcsolódó parcellák is bemutatásra kerültek. Itt a projektben szereplő gazdaság low-input technológiával művelt területeit is meg lehetett tekinteni, amelyben öt, az országban több helyszínen és különböző technológiával elvetett szójafajta szerepelt.

A projektben korai éréscsoportba tartozó, konvencionális termesztésben már kipróbált fajták szerepelnek, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is perspektivikusak lehetnek. Ilyen például az éréscsoport standardjának számító ES Mentor szójafajta, vagy az alacsony tripszin-inhibitor tartalmú Aires fajta, ami akár előzetes feldolgozás nélkül is etethető, ezáltal azoknak a gazdálkodóknak is perspektivikus lehet, akik saját állatállományuk számára termesztenek, és nem rendelkeznek feldolgozó kapacitással.

A fajták a többi gazdaságban ökológiai, vagy ökológiai és konvencionális területen párhuzamosan kerültek elvetésre, így meg lehet határozni, melyek azok a fajtatulajdonságok, amelyek az ökológiai termesztés számára különösen alkalmassá teszik őket. Az idei év próbára tette a fajták alkalmazkodó képességét, a rendkívül száraz tavasz után aszályos periódusokban bővelkedő nyár következett. Mosonmagyaróvár térsége sem volt ez alól kivétel, de ezen a helyszínen meg tudták valósítani az öntözést, így a fajták terméspotenciálja meg tud mutatkozni. A tavalyihoz képest már több fajta is a betakarításra alkalmas mértékben beérett és leszáradt a bemutató napjára, különösen az igen korai fajták.

A délelőtti szemlét követően az ÖMKi DiverIMPACTS projektjéhez kapcsolódóan az ökológiai szójatermesztés fejlesztési lehetőségeiről, kritikus pontjairól tartottunk megbeszélést, ahol az ágazatból bioszója termelő, vetőmag-forgalmazó, illetve integrátor képviseltette magát. Megkíséreltük összefoglalni azokat a kritikus pontokat, amelyek megoldásával, fejlesztésével az ökológiai szójatermesztés az eddiginél nagyobb tempóban fejlődni tudna, a termelés hatékonysága, a feldolgozottság mértéke javulna. Ilyen kritikus pontként fogalmazódott meg például az integráció hiánya, a kisebb volumenben termelők piaci kiszolgáltatottsága, a termékpálya érintettjeinek sok esetben tapasztalható elszigeteltsége.

A megbeszélést követően az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottunk szántóföldi szemlét és műhelymunkát egy olyan ökogazdaságban, ahol az elmúlt években folyamatosan szerepel szója a vetésforgóban, így sokéves tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai szójatermesztésben. A résztvevők megtudhatták, hogy ennek előfeltétele a növénykultúrákhoz igazodó korszerű agrotechnika alkalmazása, így például az állítható sortávolságú szemenként vető gép, a kameravezérelt kultivátor, vagy a foganként állítható Treffler gyomfésű, amit rendszeresen használnak vakboronálásra is a szójánál. A sikeres gyomszabályozáshoz az újonnan beszerzett, teljes felületen dolgozó forgókéses kapa, és a gyomfésű egymást követő használata is hozzájárul, amivel a kelőfélben lévő gyomokat fejlettebb állományban is jelentősen lehet gyéríteni.

szoja_bioszoja_omki_biogazdalkodas

omki_biogazdalkodas_bio_oko

A gazdaságban jelenleg termelt szójafajta külföldön kerül értékesítésre élelmiszeripari célokra, de mivel az üzemnek saját tisztító és hőkezelő kapacitás is van, a tisztítás során keletkezett frakciókat saját állatállománnyal etetik fel. A biztos értékesítés és a saját feldolgozás is hozzájárul a gazdasági hatékonysághoz, túl azon, hogy a termesztés volumene is jelentős, évente több száz hektáron van szója. A gazdaságban nem öntöznek, így az évjáratok jelentősen befolyásolják a termésmennyiséget, ami a kedvező földrajzi adottságoknak köszönhetően általában mindig két tonna fölött alakul hektáronként.

A kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontjával kapcsolatban is hangzottak el kérdések, mint például a vetéstechnológia és a gyomszabályozás. Az ezekhez hasonló tapasztalatcseréket a résztvevők igen hasznosnak ítélték és a jövőben is igényt tartanak hasonló lehetőségekre.

A szakmai napról és a bio szójatermesztés technológiájáról videó is készült, ami hamarosan elérhető lesz a Youtube csatornánkon.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 14.

Hír
Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Részletek
2020. szeptember 24.

Hír
Szakmai nap a bioszója termesztésről

Az ÖMKi a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2020. szeptember 10-én szakmai napot Püskin és Győrsövényházán.

Részletek
2021. június 11.

Növényvédelem
A szójatermesztés fontosabb kórokozói és kártevői

2021. évi 9. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai szójatermesztés - termelés és termékpálya 2021

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
BIOFIL® készítmények tesztelése ökológiai szójatermesztésben

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen