Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Az ökológiai szójatermesztés biológiai alapjait és termesztéstechnológiáját egyaránt vizsgálni szükséges, mivel-hasonlóan a konvencionális szójatermesztéshez- az ökológiai gazdálkodásban is növelni lehetne mind a termesztés volumenét, mind a termésmennyiséget, és csökkenteni a jövedelmezőséget kiszámíthatatlanná tevő termésingadozást.

Ennek érdekében 2020-ban négy gazdaságban szántóföldi kísérleteket állítottunk be, ahol vizsgáljuk a termesztéstechnológia egyes elemeit (talajművelés, talajoltás, gyomszabályozás), és az ökológiai termesztésre legalkalmasabb fajtákat is.

Korábban ezekben a témákban tartottunk 2020. szeptember 10-én szakmai napot Püskiben és Győrsövényházán. Itt a járványügyi helyzet miatt a szabadföldi programokra koncentráltunk, az egyik EIP-partner által megvalósított fajtateszteket néztük meg Mosonmagyaróvár térségében, illetve a termesztéstechnológia gépeit a régió egyik ökogazdaságában, ahol az egyik főnövény több éve a szója.

Ennek a programnak a folytatásaként az ÖMKi a 2020. szeptember 30-án kezdődő ágazati konferenciáján első napi programjának részeként szerveztük meg az "Ökológiai kalászos és szójatermesztési" szekciót, a járványügyi helyzetre tekintettel on-line formában. A szekcióban az ÖMKi munkatársai, és a gazdálkodók is megoszthatták tapasztalataikat ebben a speciális témában. Borbélyné Hunyadi Éva, az „Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése” című projekt szakmai vezetője előadása után a gazdálkodók számoltak be gyakorlati tapasztalataikról, olyan kritikus elemeket érintve, mint a talajművelés, fajtaválasztás, input anyagok hatékonysága, gyomszabályozás, illetve a projektben részt vevő gazdaság részletesen bemutatta az alkalmazott agrotechnikát is.

Az előadások videói ide kattintva érhetők el.

A mintegy 90 résztvevő megismerhette a gazdaságokban alkalmazott, és a projekt során vizsgált különböző fajtákat és agrotechnikákat is. Az előadókhoz a résztevők kérdéseket intézhettek, amik az előadások végén megválaszolásra kerültek.

Összességében nagyon hatékony, a korábbi szántóföldi rendezvényt értékes tapasztalatokkal, gondolatokkal és javaslatokkal kiegészítő programot valósíthattunk meg, amelyet a következő évben is folytatni szeretnénk.

A szójával kapcsolatos kutatásaink egy részét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatja. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. december 5.

Hír
Szója Fórum 2018 – Esemény beszámoló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület december 3-án, Budapesten, a Vajdahunyad Várában tartotta az idei „Szója Fórum” című rendezvényét. A közel 100 fős rendezvényen termelők, nemesítők, kutatók, gépgyártó és input-anyag fejlesztő és forgalmazó cégek, valamint feldolgozók és termény-kereskedők vettek részt. Előadást tartott Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, Nagy István agrárminiszter, Nagy Nikoletta Edit doktorandusz, Fülöp Péter az UBM Feed Kft-től és Tikász Ildikó Edit, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) munkatársa.

Részletek
2019. augusztus 8.

Diverzifikáció
Vetésforgó bővítése szójával

Részletek
2019. április 12.

Hír
Szakmai műhelymunka Martonvásáron az ökológiai szójatermesztés jegyében

Az ÖMKi a szántóföldi diverzifikáció és az ehhez kapcsolódó új termékpályák témájában, a bioszója termesztésre fókuszálva tartott 2019. március 27-én szakmai műhelymunkát az MTA martonvásári Kutatóintézetében.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen