Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

rovarhotel, természetes megporzók, levélpirosító alma-levéltetű   2022. április 20. Növényvédelem

Rovarok a kertben

2022. évi 7. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Kertjeinkben a tavasz megérkezésével láthatóvá váltak a rovarok! A mai hírlevelünket a beporzókkal kezdjük, ezek a fajok legalább akkora figyelmet igényelnek, mint a levéltetvek, a poloskaszagú szilvadarázs és a körtelevélbolha. Talán ez utóbbiak kártételével találkozhatunk most néhány kertben.  

A természetes beporzó rovarok (köztük a méhek, darazsak, legyek, hangyák, bogarak) pótolhatatlan szolgáltatást nyújtanak a kertészkedő, növénytermesztő emberiségnek és a természetnek is. A mérsékeltövi virágos növények közel 80%-a, a legfontosabb termesztett növények túlnyomó része rovarbeporzású. A háziméhek megporzásban betöltött szerepe elvitathatatlan, de ennek ellenére a megporzásban nagyobb szerepe van a természetes megporzóknak. Sajnos mind a természetes megporzók, mind a háziméhek egyedszáma csökken, a környezeti terhelés növekedése, és a természetes élőhelyek csökkenése miatt. Tegyünk aktívan az élőhelyek kialakítása, fenntartása érdekében!  

A magányosan élő vadméhek a természetben az úgynevezett bölcsőkamráikat korhadó fába, talajba, partfalakba, üreges nádszálakba helyezik el. A sárral lezárt bölcsőkamrában a fejlődő lárvák a felhalmozott tápanyagokat, nektárt és virágport fogyasztják. Az ablakpárkányra állított filléres rovarhotel fotója április 11-én készült. A szobák felébe már bepetéztek a rovarok, nyárra teljes lesz a szállodai foglalás. A szobabérlő beporzók már hetekkel korábban felébredtek a téli álmukból és táplálkozás céljából, még a párzásuk előtt felkeresték a virágokat. Tehát a kifejezetten hűvös és borús napokon is dolgoztak, akkor amikor a háziméhek még inkább csak a kaptárakban pihentek. Hasznos tudnivalókat olvashatnak, ötleteket kaphatnak a rovarhotel, más néven darázsgarázs elkészítéséről az MME honlapján. 

20220411_ömki_hotel

A japánbirs virágát bújó poszméh fényképe április 14-én készült (ekkor is hűvös és borult volt a reggel). Minden virágos nektárt és pollent biztosító növény, így a kerti virágok, közparkokba kiültetett virágok, cserjék, bokrok is sokat segíthetnek a természetes megporzóknak. Válasszanak „méhcsalogató növényeket” a virágos ágyásokba, útszegélyekre. A természetes megporzókról olvassák el kiadványunkat, az élőhelyteremtéssel kapcsolatban nézzék meg Youtube csatornánkon elérhető videókat.       

Az előző felhívásban látható pirosan torzuló almalevelet kinyitottam és lefényképeztem a belsejében megbújó közönséges levélpirosító alma-levéltetű ősanya lárvát. A kártevő tojás alakban telel át a kéregrepedésekben, a kikelő ősanya lárva innen vándorol át a fiatal levelekre, és a szívogatás következtében pöndörödnek be a levelek.

20220406_ömki

A besodródott levelek védelmében élő levéltetveket már nem lehet növényvédőszerrel elérni. Ezért is olyan fontos a lemosópermetezés olajos készítménnyel, és még virágzás előtt, pirosbimbós állapotban azadirachtin hatóanyaggal megkezdeni a védekezést az első levéltetű kolóniák kialakulásakor. Az azadirachtin a neemfa terméséből kivont hatóanyag, amely meggátolja a szívogató életmódot folytató rovarok táplálkozását, lassítja szaporodásukat. Mivel az almát károsító levéltetű fajok, így a szürke-almalevéltetű és a zöld almalevéltetű fajok is megjelennek már virágzás előtt, az azadirachtin használata már ilyenkor indokolt.

Budapest, 2022. április 15.

Jó kertészkedést kívánunk! 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.            

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. március 1.

Növényvédelem
Kajszifák védelme: fagy és gutaütés

2021. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. május 28.

Növényvédelem
Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A vadon élő méhek és a megporzás

A legújabb kutatások igazolták, hogy a vadon élő méheknek és más rovaroknak meghatározó szerepe van a megporzásban, mind a vadon élő növények, mind a kultúrnövények esetében. Az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent a beporzó szervezetek egyedsűrűsége és diverzitása a táplálékforrások és a fészkelőhelyek számának csökkenése miatt. Ez kihatással van az agrárszektorra is. Agro-ökológiai kutatások bizonyítják, hogy a fenntartható növénytermesztési rendszerek nagyban hozzájárulnak a vadon élő méhek populációinak fenntartásához. A vadon élő méheket segítő lehetőségek tárháza azonban még messze nincs kimerítve.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen