Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

rovarhotel, természetes megporzók, levélpirosító alma-levéltetű   2022. április 20. Növényvédelem

Rovarok a kertben

2022. évi 7. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Kertjeinkben a tavasz megérkezésével láthatóvá váltak a rovarok! A mai hírlevelünket a beporzókkal kezdjük, ezek a fajok legalább akkora figyelmet igényelnek, mint a levéltetvek, a poloskaszagú szilvadarázs és a körtelevélbolha. Talán ez utóbbiak kártételével találkozhatunk most néhány kertben.  

A természetes beporzó rovarok (köztük a méhek, darazsak, legyek, hangyák, bogarak) pótolhatatlan szolgáltatást nyújtanak a kertészkedő, növénytermesztő emberiségnek és a természetnek is. A mérsékeltövi virágos növények közel 80%-a, a legfontosabb termesztett növények túlnyomó része rovarbeporzású. A háziméhek megporzásban betöltött szerepe elvitathatatlan, de ennek ellenére a megporzásban nagyobb szerepe van a természetes megporzóknak. Sajnos mind a természetes megporzók, mind a háziméhek egyedszáma csökken, a környezeti terhelés növekedése, és a természetes élőhelyek csökkenése miatt. Tegyünk aktívan az élőhelyek kialakítása, fenntartása érdekében!  

A magányosan élő vadméhek a természetben az úgynevezett bölcsőkamráikat korhadó fába, talajba, partfalakba, üreges nádszálakba helyezik el. A sárral lezárt bölcsőkamrában a fejlődő lárvák a felhalmozott tápanyagokat, nektárt és virágport fogyasztják. Az ablakpárkányra állított filléres rovarhotel fotója április 11-én készült. A szobák felébe már bepetéztek a rovarok, nyárra teljes lesz a szállodai foglalás. A szobabérlő beporzók már hetekkel korábban felébredtek a téli álmukból és táplálkozás céljából, még a párzásuk előtt felkeresték a virágokat. Tehát a kifejezetten hűvös és borús napokon is dolgoztak, akkor amikor a háziméhek még inkább csak a kaptárakban pihentek. Hasznos tudnivalókat olvashatnak, ötleteket kaphatnak a rovarhotel, más néven darázsgarázs elkészítéséről az MME honlapján. 

20220411_ömki_hotel

A japánbirs virágát bújó poszméh fényképe április 14-én készült (ekkor is hűvös és borult volt a reggel). Minden virágos nektárt és pollent biztosító növény, így a kerti virágok, közparkokba kiültetett virágok, cserjék, bokrok is sokat segíthetnek a természetes megporzóknak. Válasszanak „méhcsalogató növényeket” a virágos ágyásokba, útszegélyekre. A természetes megporzókról olvassák el kiadványunkat, az élőhelyteremtéssel kapcsolatban nézzék meg Youtube csatornánkon elérhető videókat.       

Az előző felhívásban látható pirosan torzuló almalevelet kinyitottam és lefényképeztem a belsejében megbújó közönséges levélpirosító alma-levéltetű ősanya lárvát. A kártevő tojás alakban telel át a kéregrepedésekben, a kikelő ősanya lárva innen vándorol át a fiatal levelekre, és a szívogatás következtében pöndörödnek be a levelek.

20220406_ömki

A besodródott levelek védelmében élő levéltetveket már nem lehet növényvédőszerrel elérni. Ezért is olyan fontos a lemosópermetezés olajos készítménnyel, és még virágzás előtt, pirosbimbós állapotban azadirachtin hatóanyaggal megkezdeni a védekezést az első levéltetű kolóniák kialakulásakor. Az azadirachtin a neemfa terméséből kivont hatóanyag, amely meggátolja a szívogató életmódot folytató rovarok táplálkozását, lassítja szaporodásukat. Mivel az almát károsító levéltetű fajok, így a szürke-almalevéltetű és a zöld almalevéltetű fajok is megjelennek már virágzás előtt, az azadirachtin használata már ilyenkor indokolt.

Budapest, 2022. április 15.

Jó kertészkedést kívánunk! 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.            

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. március 1.

Növényvédelem
Kajszifák védelme: fagy és gutaütés

2021. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2023. augusztus 7.

Növényvédelem
Kertészeti növényvédelmi felhívás augusztus

Tisztelt Kertbarátok!

Az idei év időjárása sok szempontból megkönnyítette a növénytermesztők helyzetét, a tavaszi és a nyári időszakban is jóval több csapadék hullott, mint az elmúlt években, de a több csapadék kedvezett a gombabetegségek és a gyomnövények fejlődésének is. Ráadásul a következő időszakban is 4–5 naponta várhatunk újabb csapadékkal érkező hideghullámot, majd hőhullámot, így a továbbiakban is kedvező körülmények várhatók a gombabetegségek fertőzése szempontjából.

Részletek
2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Az ökológiai szójatermesztés fejlesztése - Éves kutatási összefoglaló, 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen