Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Részt vettünk a Talajélet Konferencián

Az ÖMKi munkatársai is részt vettek a Nemesnádudvaron január 16.-án megrendezett Talajélet Konferencián, aminek témája a talajegészség megőrzése és a regeneratív mezőgazdaság volt, kihangsúlyozva a no till talajművelést. A rendezvényt a Talajmegújító Gazdák Egyesülete (TMG) szervezte, több, a témában érintett szervezet és cég bevonásával.  A közvetlen tapasztalatcsere és tudásátadás lehetőségeit mintegy 260 résztvevő, többnyire  gyakorló gazda élvezhette.

A rendezvényen tapasztalt szakemberekkel folytatott kerekasztal-beszélgetések és előadások is elhangzottak. Az egyik előadó az ukrán Mykhaylo Draganchuk volt, aki tizennégy éve kezdte el a no-till gazdálkodást a Krím-félszigeten. A vetésen, tápanyag-kijuttatáson és betakarításon kívül más agrotechnikai műveletet nem végez, és ez a homokos, szerkezetlen talajra nagyon kedvező hatást gyakorolt, hatékonyabb növénytermesztést lehetővé téve. Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy az ehhez szükséges gépparkot ki kellett alakítani, amit saját korábbi gépek átalakításával és  jelentős beruházással valósíthatott meg. A tapasztalatok megosztását a No-Tiller YouTube csatornán keresztül,  Európa egyik legnagyobb no-till konferenciájának elindításával és a márciusban megjelenő No-Till kezdőknek című könyvén keresztül valósítja meg.

Mykhaylo Draganchuk forrás:tmg.hu

Ugyanebben a témában Dr. Tarjányi József azokat a nyolcvanas évek elején, az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatok hatására elindított no-till üzemi kísérleteket mutatta be, amik a hazai búza és kukorica szántás nélküli termesztési lehetőségeit vizsgálták. A kísérletek konklúziója - ami ma is megszívlelendő - az volt, hogy az eredményesség érdekében a talajművelés és vetés mellett a teljes agrotechnika átalakítása szükséges. 

Kerekasztal beszégetések a konferencián

A délutáni kerekasztal-beszélgetés meghívott beszélgetőtársai Valkó Orsolya, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadója és a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport vezetője, Bíró Borbála, a MATE Agrárkörnyezettani tanszék professzor emeritája és az  Európai Unió által létrehozott „Talajegészség és Élelmiszer” szakmai testület hazai szakértője, Óvári Csilla, az Agrárközgazdasági Intézet osztályvezetője és vezető szakértője, Diriczi Zsombor, a Demeter Biosystems Kft. ügyvezetője és TMG elnökségi tag, Kökény Attila, a forgatás nélküli, talajmegújító gazdálkodás képviselője, és Berente Antal, a TMG Egyesület alelnöke voltak. Olyan témákban fejtették ki véleményüket, mint a  talajegészség és talajélet sajátosságainak művelés hatására bekövetkezett változásai, a diverzitás csökkenésének következményei, a gazdálkodás szemléleti változásait segítő képzési és szaktanácsadási lehetőségek.

Ami a no till technológiához kell

A konferencia alatt kiállításra kerültek  no till technológiához alkalmas gépek, mint a direktvetőgép, a minimál művelés eszközei, küllős kapa, továbbá mikrobiológiai készítmények, takarónövény keverékek, és regeneratív műveléssel elállított termékek.

Az udvaron kiállított gépek

Bár a no-till technológia önmagában nem jelent ökológiai gazdálkodást, mivel az input anyagok használata nem korlátozott, a talajregeneráció az ökológiai gazdálkodásban is alapvető szempont, amihez a talajművelés redukálása is hozzájárul. A regeneratív gazdálkodás az ÖMKi kutatási projektjeiben hangsúlyosan szerepel, és a talajregeneráció elősegítésére a talajművelés mellett a vetésforgó, a trágyázás, a takaró- és zöldtrágyanövények hatásait is vizsgáljuk.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2016. január 20.

Hír
Forgatás nélküli talajművelés ökológiai gazdálkodásban. Lehetséges?

2017. április 25-26-án az OK-NET Arable projekt keretében az ÖMKi szakmai tanulmányutat szervezett gazdálkodók és gyakorlati szakemberek részére az Organic No-Till nevű rendezvényre, az ausztriai Abbsdorf-ba. A rendezvény házigazdája és szervezője Alfred Grand osztrák gazdálkodó volt, aki a vegyszerek nélkül végzett forgatás nélküli talajművelés egyik legbátrabb úttörője nyugati szomszédunknál.

Részletek
2020. szeptember 9.

Média
Zöldtrágyák és takarónövények - Előnyök és hátrányok

A takarónövények és a zöldtrágyák számos pozitív hatással bírnak a talajegészségre.

Részletek
2022. június 10.

Hír
Kutatásainkról közérthetően - Komposztok és felhasználási lehetőségeik

Paradicsom tájfajták termesztés-technológiai optimalizálása ökológiai palánta-termesztésben (2. rész)

Bár egyre népszerűbbé kezd válni a házikerti komposztálás, és a különböző (akár vásárolt) komposztok tudatos használata, mégis érezhető némi bizonytalanság a fogalom körül: mit nevezünk komposztnak, és milyen típusai vannak? Cikkünkben ezeket a kérdéseket tisztázzunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai gabona-
termesztés

Az ökológiai növénytermesztésben a legfontosabb növénycsoportot a gabonafélék jelentik. Magyarországon az ökológiai termesztésű szántóföldi növények között a gabonafélék közel 50%-os részaránnyal szerepelnek.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen