Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között.

Február 25-én, online közvetítés formájában került sor az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek. A jelölés kategóriák nélkül történt, ennek köszönhetően nagyon változatos kezdeményezéseket ismerhetett meg a nagyközönség a kampány néhány hete alatt.

A jelöltek közül közönségszavazatok alapján díjazták az első 10 helyezettet, a Highlights of Hungary csapatának kedvencét, valamint további négy jelölt a Forbes, KPMG, Glamour és a  Fiatalokért felelős helyettes államtitkárság által adott különdíjat is átvehetett.

A két abszolút győztes a legtöbb közönségszavazatot kapott Országos Mentőszolgálat lett, valamint a Highlights csapata által kiválasztott Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere, aki a településen és annak vonzáskörzetében többek között uborkatermesztési programmal segíti a szegény családok felzárkóztatását.

Az ÖMKi tájfajta paradicsomai az 5. helyen végeztek! Kezdeményezésünkkel Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlásával kerültünk be, aki tavaly nyáron ismerkedett meg a tájfajta paradicsomokkal.

A jelöléssel, és minden várakozásunkat felülmúló díjazással több éves munkánk gyümölcse (paradicsoma 😊) érett be!

A 2012-ben indult tájfajta paradicsom kísérleteinket követően a termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat először 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel pedig immár harmadik éve országos áruházlánc segíti ezeknek a tájfajtáknák a visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet kutatásaink témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően immár 20.000 tájfajta palánta lesz reményeink szerint sikeres közvetítője a mondanivalónknak. Láthatóvá és érthetővé teszik a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk fel tudjuk hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk.

A vásárlók visszajelzései, a Highlights of Hungary jelölés, és a rengeteg közönségszavazat megerősít bennünket abban, hogy tovább folytassuk és fejlesszük tájfajta paradicsompalánta projektünket.  

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki ránk szavazott!
Gratulálunk minden díjazottnak és az összes jelöltnek! A Highlights of Hungary kiválóságai között szerepelni már önmagában hatalmas elismerés.

Itt olvashatsz bővebben a tájfajtákról és azok jelentőségéről.

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek
2021. február 4.

Hír
Tájfajta paradicsomaink Magyarország kiválóságai között

Február 18-ig itt adhatod le voksodat az általad leginkább díjazott jelöltekre, köztünk ránk is!

Részletek
2021. január 18.

Hír
A jövőálló agrárium kialakításában vállalunk kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézeteként

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalásunkat folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén fogunk dolgozni.  

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Mezei aszat

A mezei aszat egyre nagyobb problémát jelent, különösen a nagy szervesanyag-tartalmú szántóterületeken gazdálkodók számára, ökológiai és konvencionális gazdálkodásban egyaránt. Ha sikerül megtelepednie, akkor kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy az állományát elfogadható szintre szorítsuk vissza. 

Részletek

Palánták
Gyöngyös tájfajta paradicsom-palánta

Az átadópontokon értékesíthető mennyiségű 'Gyöngyös' tájfajta paradicsompalánta elfogyott. Ezt a tájfajta palántát már csak - a bolti készletek erejéig - május 14-étől, a magyarországi Lidl-áruházakban lehet megvásárolni,  (néhány kisebb, budapesti üzlet kivételével, ahol egyébként sem történik élőnövény-értékesítés). 
Megértésedet köszönjük!

A tájfajta paradicsompalánták május 18-tól több budapesti átadóponton és országosan, már május 14-től, a Lidl áruházaiban lesznek elérhetőek. 

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérlek, hogy megrendelés előtt ezt olvasd át!

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen