Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

vértetű, Körtelevélbolha, poloskaszagú szilvadarázs, színcsapda   2022. április 22. Növényvédelem

Poloskaszagú szilvadarázs és körtelevélbolha elleni védekezés biokertben

2022. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Húsvétkor sok helyre eljutottam az országban és úgy láttam, hogy hirtelen beindultak, kivirágoztak a meggyfák, a szilvafák, a körtefák, az almák pedig már pirosbimbósak voltak. Ezekben a kertekben lehet, hogy egy kicsit elkéstem ezzel a felhívással. Ugyanis a poloskaszagú szilvadarázs ellen már fehérbimbós állapotban, a vértetű és a körte-levélbolha ellen pedig a virágzás előtt el kell kezdeni a védekezést. Szerencsére még most is megállíthatjuk a kártételüket és nem is okoznak mindenhol akkora gondot, hogy permetezni kellene ellenük.  

A poloskaszagú szilvadarázs kártételét a lehullott, kb.1 cm-es nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések jelenlétéről ismerhetjük fel (A szilvamoly később jelentkezik és a magot nem rágja meg, csupán a gyümölcshúsból táplálkozik.). A poloskaszagú darázs egynemzedékes kártevő, a talaj felső rétegében telel, báb alakban. A szilva virágzása előtt bújik elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakja a tojásait. Tömegesen csapdázhatók  ragacsos fehér lapokkal, azonban már a virágzás előtt ki kell akasztani ezeket a fa mindegyik oldalára, minél többet. A darázsról, a csapdázásáról kiváló leírást találnak itt.  

Poloskaszagú szilvadarázs

Még meg lehet fogni a körtelevélbolha fajokat is. Aki elvégezte az olajos lemosást előnyben van, de nem dőlhet hátra a karosszékben. A virágzás előtt az áttelelő nőstények tojásrakását egy szárító hatású poliszulfidos (Agrokén, vagy Nevikén) vagy káliszappanos permetlével lehet visszafogni.  

Körtelevélbolha


Virágzás után használható a kaolintartalmú kontakt termék (Surround WP), amelyről a képviselője azt mondta, hogy az aprószemcsés kaolintól „halálra vakarja magát a rovar”. Szinte megsajnáltam a bolhát. 

Több permetezéssel is felér, ha kedvezőtlen körülményeket tudunk teremteni a kártevőnek. Táplálkozásra és szaporodásra is kedveli a friss lombot és a párás mikroklímát. Kerüljék az erős metszést, a túlzott nitrogén trágyázást és a nagy öntözést. Szellősen metszenek és a vízhajtásokat folyamatosan távolítsák el!  

A nemrégen megtalált sárga körtelevélbolhát ismerteti ebben a cikkben dr. Kontschán Jenő intézetigazgató. Ha fehér vattacsomókat látnak az almafa ágain, a kéregrepedésekben vagy a metszési sebeken és piszkos vörös „véres” lesz az ujjuk a váladékuktól, akkor biztosak lehetnek abban, hogy vértetvek telepedtek meg a fáikon. A nyáluktól dudorok, ágelzáródások keletkeznek, a mézharmattól a gyümölcsök szennyeződnek.  

Elvileg a gyökereken telel át, de az enyhe telek következtében, egyre gyakrabban találkozhatunk olyan nyári telepekkel, melyekben élve maradnak a rovarok. Az őszi olajos lemosással gyéríthetjük a kérgen lévő telepeket. A gyökerekre húzódók ellen – nyilvánvalóan - nem hat az olajos lemosás. Ezek ellen az olajos „bokamosást” javasolják a szakkönyvek. Szapora rovar, 10-13 nemzedéke is lehet évente, ismételni kell a kezeléseket. A viaszréteg feloldására adagoljanak pl. káliszappant, tapadásfokozót vagy valamelyik olajos lemosó szert, már a hígabb nyári dózisával. Az erősen metszett fákon, a gyökérsarjakon, a sűrű lombkoronában jól érzik magukat. 

Kerülni kell a túlzásba vitt nitrogéntrágyázást! A vízhajtások kivágásával, a sebtisztítással és a seblezárással is sokat tehetünk. Szerencsére segítőnk is akad: a vértetűfürkész, melynek egyetlen nősténye akár 140 vértetűt is képes elpusztítani. A katicák is segíthetnek, lásd a hónap fotóját!  
 

Budapest, 2022. április 20.

Borítóképen: vértetű

Jó kertészkedést kívánunk! 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. augusztus 5.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi lehetőségek vértetvek, csigák ellen

2020. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2023. április 14.

Növényvédelem
Áprilisi teendők a biokertben

2023. évi áprilisi növényvédelmi felhívás biokertészeknek

 

Részletek
2021. augusztus 26.

Növényvédelem
Természetes védelem a termést károsító szürke penészfoltok, hernyók ellen

2021. évi 19. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Fajgazdag sorköztakaró növényzet alkalmazhatósága a szőlő fenntartható növényvédelmében

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Mikrobiológiai talajoltóanyagok hatásvizsgálata bioburgonyában ÖMKi on-farm kutatás (2016-2018)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen