Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2021. április 30. Növényvédelem

Poloskaszagú szilvadarázs elleni biológiai megoldások

2021. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Az időjárásunk továbbra is hűvös, elszórtan csapadékot is kaptunk. Mindez továbbra is kedvez a virágfertőző monília terjedésének és a tafrinának is. Lásd negyedik és az ötödik felhívást.  

► Remélem, hogy utoljára kell a fagyról írnom! Jól vizsgázott az idén az agrofólia. Kérem nézzék meg a kisfilmünket a Youtube csatornánkon.   

Agrotextil használata

► Két kollégám figyeli a poloskaszagú szilvadarázs rajzását is. Pályi Béla a keleti határnál 197 egyedet fogott az elmúlt héten a ragacsos fehérlapon. A fotót is tőle kaptam. Ahol a kb.1 cm-es nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések borították a fák alját, ott ez rovar garázdálkodott. (A szilvamoly később jelentkezik, még csak most kezdődött a rajzásuk). A szilvamoly a magot nem rágja meg, csupán a gyümölcshúsból táplálkozik. A poloskaszagú szilvadarázs egynemzedékes kártevő, a talaj felső rétegében telel, lárva alakban. A szilva virágzása előtt bújik elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakja a tojásait. Jelenléte onnan ismerhető fel, hogy kb. 2 mm-es, barnuló foltokat látnak a csészeleveleken. 

Védekezni is lehet a ragacsos fehér lapokkal, már a virágzás előtt ki kell akasztani ezeket a lombkorona naposabb oldalára úgy, hogy a lehető legtovább érje a napsütés. Sikerrel csökkenthető a jövő évi kártétel, ha kétnaponként összeszedjük a lehullott és fertőzött gyümölcsöket. A lárvák ugyanis csak egy-két nap múlva bújnak ki a gyümölcsből és folytatják életciklusukat a talaj felső rétegében. Itt sűrű szövedékben lárva alakban telelnek át és csak tavasszal bábozódnak. Ezért hatékonyan tovább ritkíthatjuk a talajban lévő lárvákat a talaj többszöri sekély bolygatásával a tenyészidőszak folyamán és virágzás előtt. Bármilyen vegyszeres beavatkozás kétélű fegyverTudnunk kell, hogy a szilvadarázs álhernyóit előszeretettel támadják néhány fürkészdarázs nemzetség képviselői. A fürkészdarazsak parazita életmódú rovarok, petéiket a szilvadarázs álhernyóiba helyezik, és az álhernyó testében, fejlődnek ki, a gazdaszervezet pusztulását okozva. Belátható, hogy szükség van néhány álhernyóra ahhoz, hogy a létszámukat szabályzó fürkészek jelen legyenek. A fürkészekmás paraziták és ragadozók akkor maradnak meg a kertünkben, ültetvényünkben, ha egész évben biztosítunk táplálékot és élőhelyet számukra. Élőhely a hosszan virágzó fajokból összeállított sorköz, növénycsoport, rovarhotel, mezővédő erdősáv, táplálékuk pedig az a sokféle rovar, amely így a helyszínen él, valamint az érési táplálkozáshoz igényelt nektár és virágporAz ökológiai termelésben engedélyezett rovarölőszerre, különösen a spinosad és a piretrin hatóanyagokú termékekre is igaz: nagyon gondosan kell mérlegelni a használatuk következményét a kertünkben fennálló ökológiai rendszerre, a hasznos ragadozó és élősködő szervezetekre, megporzókra. Virágzásban lévő növényeken rovarölő készítmények alkalmazása tilosÉrdemes körülnézni az alábbi oldalon.

Valamint figyelmükbe ajánljuk, hogy a piretrin hatóanyagú Pyregard idén is kapott szükséghelyzeti felhasználási engedélyt, többek között a rövidesen aktuális cseresznyelégy és keleti gyümölcslégy és a pettyesszárnyú muslica elleni illetve több más kártevő elleni védekezésre.   

poloskaszagú körtedarázs egyes években akár 100%-os kárt is okozhat. A tünetek megegyeznek a szilvánál leírtakkal. A fiatal lehullott körték belsejét sötét üreg tölti ki. A fotó az egyetemi tankönyvünkből, a Bognár Sándor és Huzián László professzorok közös Növényvédelmi állattanából származik. Még mindig az egyik legjobb magyar szakkönyv. Az almának is van saját poloskaszagú darazsa, igaz, hogy ennek a fajtestvéreihez képest kisebb a jelentősége. Védekezési stratégiának érdemes a szilvadarázsnál leírtakat alkalmazni. 

 levéltetvek is megérkeztek újabban már a cseresznyére, ribizlire és a dísznövényekre is. Egy több éves, de tavaly kb. mellmagasságban visszavágott utcai bodzabokrot néztem meg vasárnap. A vízhajtásokkal teli növény minden vesszőjén óriási kolóniákat fotózhattamKésőbb elhagyják a bodzát és pl. a zelleren is megjelenhetnek. 

Az erősen metszett, túl sok nitrogénnel megtrágyázott gyümölcsfáink vízhajtásai is kedvező életfeltételeket biztosítanak a levéltetveknek. A helyesen elvégzett agrotechnikával kezdődik a levéltetvek elleni védekezésKisebb fertőzésnél a kézi letisztítás, a vizes slagozás vagy pl. a káliszappan és a paraffinolaj hatóanyagú szerek beválhatnak, és tapasztalataink szerint a narancsolaj tartalmú nedvesítőszer használata is kedvező.  

ömki

 Tápanyaggal harmonikusan és elegendő szinten ellátott lévő növény – egy bizonyos szintig - ki tudja védeni a károsítók támadását. Ezért hangsúlyozzuk most is a talajvizsgálat alapján elvégzett trágyázás jelentőségét. A kérdés az, hogy kinek mikor és hogyan kell vagy érdemes talajvizsgálatot végeznie. Egy kibővített talajvizsgálat (amely tájékoztat a talaj alapvető paramétereiről, kémhatás, kötöttség, humusz-mész-nitrogén-foszfor-, kálium-, magnézium-, kén-, mangán-, cink-, réztartalom) körülbelül 5000 Ft talajvizsgálatra szakosodott laboratóriumban. Az ökológiai gazdálkodásban alapjában véve olyan anyagokat (komposztot, szervestrágyát, granulált trágyákat) használunk, amelyek N P K mezo és mikroelem tartalma többnyire kiegyensúlyozott, de legalábbis többféle tápelemet tartalmaznak

A talaj nitrogénszolgáltató képességét alapvetően humusztartalom alapján ítéljük meg, talajra kijuttatott (vagy ott fejlődő) szervesanyagok, humusszá történő átalakulása, illetve magában a humuszban zajló átalakulási folyamatok során szabadulnak fel a növények számára felvehető tápanyagok, mikrobiológiai tevékenység következtében.  A talajvizsgálatot érdemes elvégeztetni, hogy helyesen tudjuk megítélni a talaj szervesanyag-készletének nagyságát, melyből számolható a tenyészidőszak alatt felszabaduló nitrogén mennyisége, és döntést lehet hozni, szükséges-e más makromezo és mikroelem pótlása. A legnagyobb különbség az öko és nem öko gazdálkodás között a talajról való gondolkodásban van: öko termelés esetén a talajt tápláljuk, és a talaj élő rendszerén keresztül felszabaduló tápanyagokat veheti fel a növény, míg konvencionális (nem ökotermelés esetén közvetlenül a növény számára felvehető tápanyagokat, időzítve, a növény fejlődési állapotához igazodva juttatnak ki, a talajra csak egy közömbös tartó közegként gondolva. A környezeti károk (nitrátkimosódás a talajvízbe és foszforkimosódás a felszíni vizekbeerózió és defláció okozta talajvesztés) éppen a talaj szervesanyagának és élő szervezeteinek jelentőségének és szerepének elhanyagolása, figyelmen kívül hagyása miatt következik be.  

Budapest, 2021. április 29.

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 11.

Növényvédelem
A szójatermesztés fontosabb kórokozói és kártevői

2021. évi 9. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2021. május 26.

Növényvédelem
Időszerű a levéltetvek elleni védekezés a szántóföldi kultúrákban

2021. évi 7. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2022. május 17.

Növényvédelem
Molykártevők elleni védekezés biokertben és más aktuális növényvédelmi teendők

2022. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Rövid élelmiszer-ellátási láncok példatára - Fogalmak és hazai jó gyakorlatok

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen