Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Paradicsom magfogási praktikák

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult kiskerti magfogás szerencsére újra a köztudatba került, és elindult Magyarországon is a tájfajták, régi fajták és fajtakülönlegességek újrafelfedezése, visszavezetése kertészeti és gasztronómiai kultúránk élő hagyományai közé.

Ha van egy zöldségnövény, amit szinte minden házikertben megtalálunk, az a paradicsom.  Magyarországon az 1880-as évektől termesztik ezt a jó ízű, sokrétűen felhasználható termést adó növényt és változatos fajtáit.

Legyen saját paradicsom vetőmagunk!

A májusban értékesített öko tájfajta paradicsom palántáink kapcsán gyakran említettük, hogy lehetőség van magot fogni az érett termésből és így a következő évben saját palántát nevelni. Az alábbi cikkben ehhez szeretnénk útmutatót adni.

A paradicsom magfogásához 6-12 egészséges, bőtermő paradicsom növényre, továbbá befőttesüvegre és 1-2 tányérra vagy tálcára van szükségünk.

A paradicsom magfogás lépései

Névtelen terv (5)

0. Ültessünk sok virágot kertünkbe!

Tudnunk kell, hogy a paradicsom többnyire önbeporzó, ami a termesztésbe vonás során alakult ki, de vad ősei tulajdonságát hordozva rovarbeporzás is előfordulhat. Mivel a beporzók nem kedvelik annyira a paradicsom virágát, ezért ezt elkerülhetjük azzal, ha a kertünkben bőséges virágkínálat áll a rovarok rendelkezésére.

1. A növények szelektálása magfogásra

A fajtán belüli változatosság fenntartása érdekében előnyös, ha több egyedről is fogunk magot (legalább 6-12 növényről). Sok szempont alapján válogathatunk, a növény és a termés tulajdonságait megfigyelve. Fontos, hogy egészséges növényt válasszunk, és a termés olyan legyen, amit jövőre is szívesen megtermelnénk (tehát megfelelő méretű, színű és jó ízű).

2. A termés kiválasztása

A magfogásra a teljesen érett, gombafertőzéssel nem rendelkező termések alkalmasak. Vírusos tövekről ne gyűjtsünk magot! A terméseket van lehetőségünk ablakpárkányon vagy üvegházban utóérlelni.

3. A magok kinyerése

Kisebb mennyiség esetén a terméseket vágjuk ketté, majd nyomogassuk ki, vagy egy kanállal kaparjuk ki a magokat a lével együtt egy befőttesüvegbe. Adjunk hozzá kevés vizet, esetleg egy késhegynyi cukrot. Napos, meleg helyen cukor nélkül is könnyen beindul az erjedés.

4. A magok tisztítása

A magokat egy egyszerű nedves erjesztéses eljárással tisztítjuk meg. Erre azért van szükség, hogy az őket körülvevő, a termésben történő kicsírázást gátló kocsonyás burkot erjesztéssel lebontsuk, és eltávolítsuk.

5. A magok szárítása, eltétele

Az erjedés befejeződését az jelzi, hogy a magok lesüllyednek az edény aljára. Ekkor öntsük át az edény tartalmát egy szűrőbe, mossuk át folyóvízben a magokat, majd egy tálcára sekély rétegben kiterítve szárítsuk meg.

Más zöldségek magfogása

Természetesen nem csak paradicsomból tudunk magot fogni - kertünkben termő más zöldségekkel és dísznövényekkel is érdemes kísérletezni. Azonban a növény fajok eltérő beporzásbiológiai és termesztéstechnológiai tulajdonságai miatt nehéz általános tanácsokat adni. A sikeres magfogáshoz érdemes szakkönyvekből tájékozódnunk.

DSC_0891-kicsi

Magtermesztők kézikönyve

A Magtermesztők kézikönyve 448 oldalán több száz taxon (növénycsalád, faj és fajta) szaporítás szempontjából fontos tulajdonságait és a kerti magfogáshoz szükséges tudnivalókat foglalja össze, kiegészítve azt a hazai termesztők számára fontos szakmai tartalommal. A könyv végigvezeti olvasóját a kultúrnövények sokféleségének jelentőségétől a zöldségvetőmagok termesztéséhez szükséges biológiai háttértudáson át a konkrét növényfajok részletes bemutatásáig.

A kézikönyv első megjelenése óta több mint 10.000 példányban kelt el, megjelent zsebkönyv változatban és több nyelvre is lefordították. A német Kertészeti Társaság (Gesellschaft für Gartenbau) könyvdíját is elnyerte. A magyar változat az MNVH projekt keretében, az ÖMKi kiadásában jelent meg 2022-ben. A könyv fordítását Hock Zsófia készítette, a szerkesztésben, lektorálásában pedig Fehér Judit és Papp Orsolya kolléganőink vettek részt.

A könyv célja, hogy a kiskerttulajdonosok, hobbikertészek, gazdálkodók és gasztronómiai szereplők ismét kezükbe vegyék a vetőmagok sorsát, ezzel a jövő élelembiztonságát és sokszínűségét biztosítva.

A Magtermesztők kézikönyve elérhető webshopunkban: https://biokutatas.hu/hu/webshop/item/105/magtermesztok-kezikonyve

DSC_0885-kicsi

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Diverzifikáció
Tájfajta paradicsom termesztés technológia fejlesztése

Részletek
2022. július 12.

Növényvédelem
Paradicsomvész, poloskák, csúcsrothadás és dióburok-fúró légy elleni védekezés biokertben

2022. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

Részletek

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen