Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Paradicsom magfogási praktikák

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult kiskerti magfogás szerencsére újra a köztudatba került, és elindult Magyarországon is a tájfajták, régi fajták és fajtakülönlegességek újrafelfedezése, visszavezetése kertészeti és gasztronómiai kultúránk élő hagyományai közé.

Ha van egy zöldségnövény, amit szinte minden házikertben megtalálunk, az a paradicsom.  Magyarországon az 1880-as évektől termesztik ezt a jó ízű, sokrétűen felhasználható termést adó növényt és változatos fajtáit.

Legyen saját paradicsom vetőmagunk!

A májusban értékesített öko tájfajta paradicsom palántáink kapcsán gyakran említettük, hogy lehetőség van magot fogni az érett termésből és így a következő évben saját palántát nevelni. Az alábbi cikkben ehhez szeretnénk útmutatót adni.

A paradicsom magfogásához 6-12 egészséges, bőtermő paradicsom növényre, továbbá befőttesüvegre és 1-2 tányérra vagy tálcára van szükségünk.

A paradicsom magfogás lépései

Névtelen terv (5)

0. Ültessünk sok virágot kertünkbe!

Tudnunk kell, hogy a paradicsom többnyire önbeporzó, ami a termesztésbe vonás során alakult ki, de vad ősei tulajdonságát hordozva rovarbeporzás is előfordulhat. Mivel a beporzók nem kedvelik annyira a paradicsom virágát, ezért ezt elkerülhetjük azzal, ha a kertünkben bőséges virágkínálat áll a rovarok rendelkezésére.

1. A növények szelektálása magfogásra

A fajtán belüli változatosság fenntartása érdekében előnyös, ha több egyedről is fogunk magot (legalább 6-12 növényről). Sok szempont alapján válogathatunk, a növény és a termés tulajdonságait megfigyelve. Fontos, hogy egészséges növényt válasszunk, és a termés olyan legyen, amit jövőre is szívesen megtermelnénk (tehát megfelelő méretű, színű és jó ízű).

2. A termés kiválasztása

A magfogásra a teljesen érett, gombafertőzéssel nem rendelkező termések alkalmasak. Vírusos tövekről ne gyűjtsünk magot! A terméseket van lehetőségünk ablakpárkányon vagy üvegházban utóérlelni.

3. A magok kinyerése

Kisebb mennyiség esetén a terméseket vágjuk ketté, majd nyomogassuk ki, vagy egy kanállal kaparjuk ki a magokat a lével együtt egy befőttesüvegbe. Adjunk hozzá kevés vizet, esetleg egy késhegynyi cukrot. Napos, meleg helyen cukor nélkül is könnyen beindul az erjedés.

4. A magok tisztítása

A magokat egy egyszerű nedves erjesztéses eljárással tisztítjuk meg. Erre azért van szükség, hogy az őket körülvevő, a termésben történő kicsírázást gátló kocsonyás burkot erjesztéssel lebontsuk, és eltávolítsuk.

5. A magok szárítása, eltétele

Az erjedés befejeződését az jelzi, hogy a magok lesüllyednek az edény aljára. Ekkor öntsük át az edény tartalmát egy szűrőbe, mossuk át folyóvízben a magokat, majd egy tálcára sekély rétegben kiterítve szárítsuk meg.

Más zöldségek magfogása

Természetesen nem csak paradicsomból tudunk magot fogni - kertünkben termő más zöldségekkel és dísznövényekkel is érdemes kísérletezni. Azonban a növény fajok eltérő beporzásbiológiai és termesztéstechnológiai tulajdonságai miatt nehéz általános tanácsokat adni. A sikeres magfogáshoz érdemes szakkönyvekből tájékozódnunk.

DSC_0891-kicsi

Magtermesztők kézikönyve

A Magtermesztők kézikönyve 448 oldalán több száz taxon (növénycsalád, faj és fajta) szaporítás szempontjából fontos tulajdonságait és a kerti magfogáshoz szükséges tudnivalókat foglalja össze, kiegészítve azt a hazai termesztők számára fontos szakmai tartalommal. A könyv végigvezeti olvasóját a kultúrnövények sokféleségének jelentőségétől a zöldségvetőmagok termesztéséhez szükséges biológiai háttértudáson át a konkrét növényfajok részletes bemutatásáig.

A kézikönyv első megjelenése óta több mint 10.000 példányban kelt el, megjelent zsebkönyv változatban és több nyelvre is lefordították. A német Kertészeti Társaság (Gesellschaft für Gartenbau) könyvdíját is elnyerte. A magyar változat az MNVH projekt keretében, az ÖMKi kiadásában jelent meg 2022-ben. A könyv fordítását Hock Zsófia készítette, a szerkesztésben, lektorálásában pedig Fehér Judit és Papp Orsolya kolléganőink vettek részt.

A könyv célja, hogy a kiskerttulajdonosok, hobbikertészek, gazdálkodók és gasztronómiai szereplők ismét kezükbe vegyék a vetőmagok sorsát, ezzel a jövő élelembiztonságát és sokszínűségét biztosítva.

A Magtermesztők kézikönyve elérhető webshopunkban: https://biokutatas.hu/hu/webshop/item/105/magtermesztok-kezikonyve

DSC_0885-kicsi

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
Tájfajta paradicsom termesztés technológia fejlesztése

Részletek
2022. július 12.

Növényvédelem
Paradicsomvész, poloskák, csúcsrothadás és dióburok-fúró légy elleni védekezés biokertben

2022. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. február 26.

Hír
Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai zöldségpalánta-előállítás

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen