Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Tájfajta paradicsomok a fenntartható gasztronómiáért

Úttörő kezdeményezésnek nyitottak utat a génbankból kiszabadított ÖMKi tájfajta paradicsomok.

2012 óta futó népszerű projektünk két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz, így paradicsomaink közvetve egy új, fenntartható szellemiség elterjedésének is utat nyitottak a hazai gasztronómiában.

A tájfajták két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly pedig az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Havas Dóra konyhájában bizonyítottak – a Lila Füge brand alapítója az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete is lett. Az idén a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet.

tájfata_paradicsomok_ömki (3)
Havas Dóra, a Lila Füge brand alapítója és Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje (Forrás: ÖMKi)

A 2020-as szüret megkoronázásaként a két nagykövet az ÖMKi felkérésére közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket, és az ÖMKi ajánlására Magyarországon elsőként csatlakoztak egy úttörő nemzetközi kezdeményezéshez. A Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltvány séfek összefogásán keresztül – itthon a Felelős Gasztrohős Alapítvány koordinálásában – egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítését szorgalmazza világszerte. Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nem csak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.

A Séfek Kiáltványa egy nemzetközi akcióterv, amely nyolc pontban foglalja össze, mit tehetnek a séfek hazájuk fenntarthatóbb élelmezési rendszerének elősegítéséért. Az eredetileg angol nyelven megjelent dokumentum 38 ország több mint 130 séfjének segítségével készült el jó gyakorlatok összegzése alapján. Mára négyszázan csatlakoztak hozzá, Magyarországról ajánlásunkra elsőként Farkas Richárd és Havas Dóra. „Az a célunk, hogy minden hazai séfhez eljusson a kiáltvány, és minél többen csatlakozzanak a kezdeményezés honlapján a mozgalomhoz, amely utat mutat egy egészségesebb és táplálóbb jövő felé” – összegzi az ÖMKi céljaival is egybecsengő kiáltvány lényegét Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

 „Minden tájfajta más ízvilággal, kibontakoztatható lehetőséggel kecsegtet. Jusson el minél többekhez az ismeret! A fenntartható szemlélet melletti elköteleződés nem csak jövőbe mutató: segít újra felfedezni elfelejtett gasztronómiai kincseinket” – indokolta csatlakozását Farkas Richárd. „Nagyanyáink pontosan tudták, bizonyos hazai zöldség- és gyümölcsfajták mire alkalmasak. Fontos újra magunkévá tenni ezt a tudást, hiszen minden kiváló fogás kulcsa a jól megválasztott, minőségi alapanyag” – tette hozzá Havas Dóra.

tájfata_paradicsomok_ömki (9)
A "rongyos" Tolnai tájfajta paradicsom (Forrás: ÖMKi)

A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Azzal a céllal vizsgáltuk őket 2012-től, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyük. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek kutatóink 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben. 2018-ban kereskedelmi forgalomba kerültek, az idén már közel 9500 palánta talált gazdára. A nagy sikerre való tekintettel 2021 tavaszán az idei mennyiség több mint kétszeresét, összesen 20.000 tájfajta paradicsom palántát juttatunk el forgalmazókon és átvételi pontokon keresztül az érdeklődőkhöz.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. április 28.

Hír
Ismét a boltokban az ÖMKi hazai, tájfajta paradicsompalántái

Ezúttal is országosan, a Lidl áruházaiban, és korlátozott számban - több budapesti átadóponton is be lehet szerezni a gasztronómiai különlegességeket.

Részletek
2020. május 14.

Hír
Meghódítják a gasztrovilágot az ÖMKi paradicsompalánták

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket a különleges ízvilágú tájfajta paradicsomok palántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila Füge) konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

 

Részletek
2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen