Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2020. május 14. Hír

Meghódítják a gasztrovilágot az ÖMKi paradicsompalánták

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket a különleges ízvilágú tájfajta paradicsomok palántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila Füge) konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

Scroll down for English!

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi, aki Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében.

 „A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!– indokolja választását a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, az őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt. 

Az idén külön gondoltunk a kezdő palántázókra. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina a YouTube-csatornánkon elérhető oktató videóban számos tudnivalót oszt meg, de letölthető információs anyagokkal is támogatjuk a palánták sikeres nevelését. 

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál.” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pontunk, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék. 

Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák palántáinkat május 14-től a készlet erejéig.

A járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlottunk 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el. 

Tudj meg többet az ÖMKi tájfajta palántákról!

Töltsd le információs anyagainkat a paradicsomokról!


YOU CAN TASTE VARIETY AGAIN!

Rare landrace tomatoes from the gene bank are reconquering the gastro world

Gastro angel Marcsi Borbás, gastroblogger Dóra Havas, of “Lilac Fig”, last year’s winner of the Dining Guide’s Award for Talented Young Chefs, Richárd Farkas, and baker József Vajda all stand by long-forgotten landraces.

During the last two years, ÖMKi has achieved great success with unique tasting landrace tomato seedlings: their fruits proved themeselves in the kitchens of the two chefs, Szabina Szulló and Tamás Széll, who won the Bocuse d’Or two years ago and of last year’s most popular Hungarian gastroblogger, Dóra Havas, also known as “Lilac Fig”. This year, other well-known figures of Hungarian gastronomy also voted for them. The great traveler of Hungarian gastronomy and founder of egy.hu, Marcsi Borbás, presents the growth of these excellent-quality seedlings in her kitchen garden at Őrség in her online video series Kertem (My Garden). Dóra Havas continues her special series on her website “on the tastiest sustainable Hungarian tomatoes”, and Richárd Farkas, the chef of Pajta Bistro at Őrség, who won the Dining Guide’s Restaurant of the Year Award for Sustainability shares his experiences on his restaurant’s Facebook page. József Vajda, who is a baker and the founder of “Pékműhely” (Baker’s Workshop) is devoted to ancient grains and tomato landraces, and provides a pick-up point in Buda where you can get these plants for home gardening. Organic seedlings of the Cegléd, Tolna, Máriapócs and Gyöngyös landraces are available in a limited number from the middle of May all over the country in Lidl supermarkets, and also by pre-ordering at five pick-up points in Budapest. ÖMKi experts are supporting the successful cultivation of these seedlings with an educational video and downloadable informative materials.

“There is a reason why different vegetables and fruit landraces have appeared. These varieties are best adapted to local weather and soil conditions. Their flavour and consistency are excellently suited to the local cuisine as well. It is important to protect these local flavours, for which we need the perfect ingredients. Variety pleases.” - pointed out Marcsi Borbás, who demonstrates the possibilities of these seedlings in an online video series titled Kertem (My Garden) on the egy.hu website. “Tomatoes are an essential ingredient in Hungarian cuisine, but we still do not know and understand them really well. If you can, eat fresh and locally produced Hungarian tomatoes. Let’s be proud of what we have.” – says chef Richárd Farkas when explaining his choice. He starts this season with forty tomato landraces from ÖMKi in the kitchen garden of Pajta Bistro in Őrség.

“These are real culinary specialties, which until now have been technically only kept in gene banks. According to those who tried them, the Máriapócs landrace is better than commercially available cherry tomatoes, the Gyöngyös variety provides the complex taste of elongated, pepper-shaped tomatoes in a unique way, and the Tolna variety achieved the best position among fleshy, large-fruited tomatoes at the tasting event of the members of the Hungarian Gastronomy Association. The Cegléd variety, on the other hand, creates a real Mediterranean flavour with its crunchy, sweet taste and yellow color” – said Bence Takács, when describing this year’s selection. Fruzsina Gyöngy, the manager of the “Gyöngyszem” (Pearl) Organic Farm, which produces landrace seedlings, has shared a great deal of knowledge on growing tomatoes in an educational video available ÖMKi’s YouTube Channel.

Tomato landraces that lay forgotten until recently have been forced out of the market due to industrial production in recent decades. The researchers of the only independent organization in Hungary involved specifically in sustainable agriculture have studied them over the years to find the tastiest ones with the highest adaptability and to make them gastronomy treasures again. Up to 2016, a total of 35 tomato landraces were tested by ÖMKi, first on 28 cooperating farms, then in the gardens of enthusiastic growers. Last year, they were launched on the market with an immense success.

“This year’s events have shown how dependent we are on globalization. The situation that developed due to the pandemic is a chance for us to reevaluate what is important. To imagine what we can rely on in an even more serious and really extended crisis, left to our own devices. It is not enough to plant grass seeds in our gardens. I myself grow seedlings in my garden and I chose landraces, because they are more resilient under our local conditions compared to other tomatoes.” – argues the manager of the Buda pick-up point participating in this year’s promotion, baker József Vajda, who is also the manager of the Szerelmes levél bakery. In the Pest part of the city, the seedlings will be available through online orders at “Panelpék” (Block Baker) in the 23rd district, “Szatyorbolt” (Bag Shop) in the 8th district and in the shops of the Bread Community of Zugló. Lidl supermarkets are selling ÖMKi seedlings this year as well all over the country, from 14 May until stocks are exhausted.

Considering the crisis that occurred due to the pandemic, ÖMKi has offered 50 organic landrace seedlings for the Seeds4Hope program of the Budapest Bike Maffia. This program provides people living in homeless shelters with fresh vegetables by letting them take care of seedlings planted in pallet boxes at the shelter. The seedlings that were offered will be planted in the garden of the Shelter for Homeless People of the Hungarian Red Cross.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. május 18.

Hír
Újra a boltokban az ÖMKi hazai, tájfajta paradicsompalántái

Ezúttal is országosan, a Lidl áruházaiban, újdonságként pedig - korlátozott számban - több budapesti átadóponton is be lehet szerezni a gasztronómiai különlegességeket.

Részletek
2019. április 23.

Hír
Ez maga a paradicsom! – ÖMKi-adomány az ország legnagyobb közösségi kertjének

A KÉK-kel közös akció célja felhívni a figyelmet a változatos, sokszínű, fenntartható mezőgazdaság és a közösségi élményen alapuló helyi termelés fontosságára, amelyek iránt az ÖMKi és a KÉK is elkötelezett.

Részletek
2019. május 27.

Hír
HAZAI, BIO, TÁJFAJTA ÉS ORSZÁGOSAN ELÉRHETŐ

Révbe ért az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatása

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Palánták
Máriapócs tájfajta paradicsom-palánta

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérlek, hogy megrendelés előtt ezt olvasd át!

Részletek

Palánták
Cegléd tájfajta paradicsom-palánta

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérlek, hogy megrendelés előtt ezt olvasd át!

Részletek

Palánták
Tolna tájfajta paradicsom-palánta

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérlek, hogy megrendelés előtt ezt olvasd át!

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

Tájfajta paradicsom katalógus

Tájfajta paradicsom katalógus

Részletek
Tájfajta paradicsom nevelés

Tájfajta paradicsom nevelés

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen