Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az ÖMKi on-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet - hivatalosan ÖMKi On-Farm Living Lab megnevezéssel - így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjai közé.

Mit nevezünk Élő Laboratóriumnak?

Az Élő Laboratóriumok felhasználói központú, nyílt innovációs ökoszisztémákként határozhatóak meg, melyek módszeres, felhasználókkal és több érintett szereplővel történő együtt-alkotási és együtt-gondolkodási megközelítésen alapulva, valós környezetben és/vagy működő közösségekben végzik a kutatási és innovációs folyamatokat.

Az Élő Laboratóriumok, emellett közvetítőkként működnek az állampolgárok, civil és kutatási szervezetek, vállalatok, magánvállalkozások, közigazgatási szervezetek, vagy éppen a városok és régiók között az együttes értékteremtés, a prototípusok gyors kidolgozása, összességében az innováció előmozdítása érdekében. Az ÉLő Laboratóriumoknak vannak közös kritériumai, amiknek, ha nem felelnek meg, nem kaphatják meg a vonatkozó címet. Ilyen például a nyílt innovációs közeg, a felhasználó központúság, az együtt-alkotási folyamat, a valós környezet vagy a többszereplős megközelítés. Viszont minden Élő Laboratórium egyedi, így a közös elemek betartása mellett, többféle megvalósítás lehetséges.

Mitől Élő Laboratórium az ÖMKi On-Farm hálózata?

Az ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium esetében országos hálózatunkban azt teszteljük, hogy a legújabb, fenntartható és ökológiai technológiák, termékek és gyakorlatok, hogyan teljesítenek a sokszínű mindennapi gazdálkodásban. A résztvevő termelők közvetlenül a saját termesztési tapasztalataikból, földjükről és technológiájukról kapnak visszajelzést, lehetőséget teremtve a nyílt innovációra, a termékfejlesztésre, illetve a dinamikus tudáslétrehozásra a gazdálkodók, a kutatók, valamint az értékláncok egyéb szereplői részvételével.

ÖMKi On-farm hálózatának eddig piacra került termékei és szolgáltatásai, melyek az „Élő Laboratóriumi” módszertant követték:

  • ÖMKi Tájfajta paradicsompalántái
  • ÖMKi Élő Sorköz magkeverék és növénytakarós talajápolási technológia
  • Szaktanácsadási szolgáltatás ökológiai gazdálkodók részére

Az ÖMKi On-farm Élő Laboratóriuma az élvonalba tartozik Magyarországon, de a Kelet-Közép-európai térségben is a fenntartható növénytermesztési, illetve állattenyésztési gyakorlatok kutatásában, amely közvetlen haszonnal jár a gazdálkodók számára, és hatást gyakorol termesztési gyakorlatukra, valamint azok hatékonyságára. Összességében így tudunk hozzájárulni a gazdálkodási rendszerek fenntarthatóságához, segítve a gazdálkodók klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását helyi szinten, továbbá lehetővé téve a hazai agrárium agroökológiai átállását.

Nemzetközi szintéren az ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az Élő Laboratóriumok Európai Hálózata (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjaként, azon belül is az ENoLL Mezőgazdasági és Élelmezési Élő Laboratóriumok Munkacsoportjának résztvevőjeként az ÖMKi On-Farm hálózata kiemelten foglalkozik az európai agrárium agroökológia átállását érintő innovációs lehetőségekkel.

Továbbá, az egyes európai országok agroökológiai projekteken dolgozó „Élő Laboratóriumai” a hatékony tudásmegosztás és a módszertani átállás támogatása érdekében 2023-tól – az Európai Bizottság tervei szerint – nemzetközi hálózatba tömörülnek. Az ÖMKi által elért tagság azért is lépéselőny, mert az unió új közös agrárpolitikájában a támogatások terén is várhatóan azok az országok lehetnek a nyertesek, amelyek hatékonyan alkalmaznak agroökológiai módszereket, élő laboratóriumi megközelítéssel kombinálva.

Nem utolsó sorban pedig az ÖMKi a Kelet-Közép-európai térség tizenegy országát egyesítő BIOEAST kezdeményezésben önálló munkacsoportot vezet az Agrárminisztériummal együttműködésben annak érdekében, hogy Magyarország és a környező országok minél eredményesebben készülhessenek fel az agroökológiai átállásra. Így e tagsággal, az ÖMKi On-Farm hálózata példaként szolgál a Kelet-Középeurópai régió agráriuma számára, így segítve elő az agroökológiai témájú Élő Laboratóriumok terjedését a térségben.

Ez a rövid videó jól összefoglalja az ÖMKi Élő Laboratóriumának, vagyis On-farm hálózatának lényegét. A videó angol nyelvű, a magyar feliratot a beállítás gombra kattintva lehet bekapcsolni.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. június 25.

Oldal
Kutatások hazai gazdák részvételével!

Az ÖMKi On-farm kutatási hálózata a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósított innovatív kísérletek rendszere. Kialakítását 2012-ben kezdtük meg, és résztvevőinek számát azóta is folyamatosan bővítjük. Ez az első olyan kutatási hálózat hazánkban, amely a gazdák aktív részvételén alapul: az életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek témáit is a gazdákkal közösen alakítjuk ki.

Részletek
2022. március 31.

Hír
Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

Részletek
2022. július 25.

Hír
Az ökológiai gazdálkodás előnyeinek felismerése

A biogazdálkodásnak számtalan előnye van a természeti környezet és a társadalom számára, melyek azonban gyakran figyelmen kívül maradnak. Ez a cikk a biogazdálkodás néhány előnyét vázolja fel, a tudomány, a fogyasztók, valamint a kutatás és az innováció szerepét is megvizsgálva.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Öko zöldségtermesztési szakmai nap

Zöldségfajok ökológiai szaporítóanyag előállítása génmegőrzési céllal

Részletek

Rendezvény
Szőlészeti szakmai nap

A sorköztakaró növényzet telepítésének hatásai az ültetvényre

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2023 Füzesgyarmat

Fókuszban a talajművelés, a gabona- és fehérjenövény termesztés

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen