Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. július 5. Hír

Beszámoló a hajdúnánási Ökológiai Szántóföldi Fajtabemutatóról

Az ökológiai gazdálkodás egyik alappilére a jó fajtaválasztás. Ennek szellemében rendezték meg 2024. június 14-én a hajdúnánási Kendereskertben az Ökológiai Szántóföldi Fajtabemutatót a Debreceni Egyetem, a NAK és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület szervezésében.

A rendezvény célja az volt, hogy a régióban ökogazdálkodást folytató, vagy az iránt érdeklődő gazdálkodóknak, valamint a vetőmag nemesítő cégeknek, kutatóintézeteknek lehetőséget biztosítson egyrészt a személyes találkozásra és tapasztalatcserére, másrészt az egyes növényfajok fajtáinak bemutatására ökológiai termesztési körülmények között.

Az ökológai gazdálkodásban különösen fontos a fajták megfelelő kiválasztása, hiszen a betegségekkel szembeni jobb ellenállóképesség, az extenzívebb körülményekhez való jobb alkalmazkodóképesség egy-egy évjáratban a profitabilitás kulcsa is lehet.

Az ÖMKi azért fektet ekkora hangsúlyt a kisparcellás és on-farm fajtatesztekre, hogy a kutatásokból összegyűlt eredmények alapján a gazdálkodóknak fajtaajánlásokat lehessen készíteni.

kendereskert1

1. kép: ES Commandor szója fajta (Kendereskert, 2024 június 14.)


Általános igazság, hogy jelenleg kevés olyan fajta van a nemzeti fajtajegyzékben, amely kifejezetten ökológiai körülményekre lett nemesítve, beszéljük akár búzáról, kukoricáról vagy szójáról.

Ahogy Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar vármegyei elnöke elmondta, szokványos gazdálkodásra nemesített vetőmagot öko körülmények között alkalmazni olyan, „mintha egy versenylovat befognánk fizikai munkára”.

Éppen ezért is fontos, hogy a legjelentősebb vetőmag nemesítők és vetőmagforgalmazók (szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, Tradisco Seeds Kft., MATE Karcagi Kutatóintézet, DE AKIT, Lajtamag Kft., RWA Kft., Saatbau Linz Hungária Kft.) a helyszínen mutathatták be az itt elvetett fajtáikat.

A fajtabemutatón az ÖMKi is lehetőséget kapott az idei fajtatesztekben szereplő őszi borsó, őszi lencse, tavaszi borsó, csicseri borsó, szója (1. kép) fajtáinak bemutatására, és a főbb kutatási irányok rövid ismertetésére. Az ÖMKi által is tesztelt őszi búzákat Földi Mihály mutatta be, és a fajtatesztekkel kapcsolatos gondolatait is összefoglalta (2. kép). Ezután Bene László, a Biohelp International értékesítési igazgatója méltatta Földi Mihály és az ÖMKi őszi búza fajták kapcsán összegyűjtött kutatási eredményeit és azok fontosságát.

A fajtabemutatón 51 őszi és 57 tavaszi vetésű növény szakmailag igényesen kivitelezett parcelláit tekinthették meg az érdeklődők.

kendereskert2

2. kép: Földi Mihály megosztja tapasztalatait az őszi búza fajtáknál (Kendereskert, 2024 június 14.)

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen