Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ökológiai növényvédelmi lehetőségek a kertben: madárodú, lemosó permetezés, meszelés, ökoban engedélyezett szerek

2021. évi 2. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                              

► Nem ajánlottam-e túl korán a lemosást? – kérdezték többen. Az első felhívást még + 10-15 0C-os nappali hőmérsékletnél írtam, míg másnap már – 10-15 0C-os éjszakai értékeket mértünk. Nagyon szélsőségessé vált az időjárásunk, nem lehet kiszámítani az elkövetkező napok meteorológiai viszonyait sem. A hét hátralevő napjaira 10 fok körüli csúcshőmérsékletet jósol az OMSZ, máris lehet folytatni a lemosást, a rügyek a hidegben nem nyíltak tovább, nem késtünk el, nem perzselődnek meg a permetlétől. 

Mire számíthatunk 2021-ben? Valószínűleg folytatódni fog a kiszámíthatatlanul változékony időjárás, mely gyors beavatkozást kíván majd a kertészektől, növényvédősöktől. Az eső, szél és UV mentes napszakokban nem késlekedhetünk, el kell kezdeni a munkákat. 

A lemosás mellett nem késő pótolni – ha ez a munka ősszel elmaradt – a gyümölcsfák törzsének mésztejjel (5-8 %) történő lefestését legalább derékmagasságig. E régi módszer hatékonyan gyéríti a törzs repedéseben megbúvó károsítókat. A mésztej a kalcium hidroxid (CaOH) vizes oldata, erősen maró hatású vegyület, védőkesztyű és szemüveg viselése a keverése és alkalmazása közben mindenképpen szükséges. A mésztej egy úgynevezett egyszerű anyag, növényvédő hatása a tudomány által igazolt, almatermésűekben és csonthéjasokban, a kéregrák (Neonectria galligena) és más, a fás részeket megbetegítő kórokozók ellen használható, ősszel, lombhullás után és rügypattanásig, permetezéssel vagy ecseteléssel.  A felhasználási feltételek ide kattintva érhetők el.   

► A nem öko növényvédősök panaszkodnak, hogy nehezítik a helyzetüket a növényvédőszer-kivonások. Megnőtt a mechanikai és a biológiai növényvédelmi módszerek jelentősége, és még fontosabbak lettek azok az eljárások melyekkel a károsítóknak ellenálló, jó kondíciójú növényeket tudunk nevelni. 

A Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium 1934. évi útmutatójában mindösszesen 11 engedélyezett „gyümölcsvédelmi szert” említ. Valamennyi kontakt, olaj, réz, kén, arzén, nyers nikotin, fasebkátrány és hernyóenyv hatóanyagúak. Így érthető, hogy a mainál jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a kemény súrolókefének, a kéregkaparóknak, a sebtisztító kacorkésnek, az alma és szilvamolyok ellen június közepén felszerelt hernyófogóöveknek, a bimbólikasztók, bundásbogarak és cserebogarak elleni bogárrázásnak, és pl. a madárodúknak. Meg kell tanulnunk újra ezeket a módszereket, mert néhány év múlva már nekünk is csak 11 növényvédő szerünk lesz! És az is igaz, hogy a permetezésnél környezetkímélőbb és olcsóbb eljárások. 

Kattints a nagyobb méretért!

A fotók ebből a kiadványból származnak és mindegyik aktuális, az elkövetkező hetek feladatait mutatják be a mai kertész számára is. A kéregtisztogatással még nem késtünk el, a tavaszi lemosások zöme még hátra van. A madárodúkat kitisztítva máris ki lehet helyezni. Részletes felvilágosítást kaphatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a https://www.mme.hu oldalon. Az alma és körtebimbókat kirágó bimbólikasztók is terjedőben vannak. Már az első melegebb tavaszi napon megjelenhetnek és rügyeket rágnak, illetve a bimbókba helyezik a tojásaikat. A bimbók zárva maradnak és „rozsdás golyóvá” alakulnak. Ahol tavaly nem okoztak nagy kárt, ott védekezésre elegendő a „bogárrázás”. Csupán egy kampós bot és egy már nem használt lepedő vagy világos színű pokróc kell hozzá. A kertész pedig hajlong és nyújtózik a jó levegőn.

Nézd meg a videót: Madárodúkkal a kártevő rovarok ellen!

► Megjelent a „szerjegyzék”, a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, 2021. kiadvány. (Kék vagy zöld színű, örök vita tárgya :) ) Az ökotermesztőknek is hasznos lehet, mert megjelölték benne azokat a növényvédő szereket, melyek az ökológiai gazdálkodásban is használhatóak. Külön jelölést alkalmaztak a NÉBIH és tanúsítószervezeteközös listáján, a Bio Garancia Kft. (lánykori nevén Hungária Öko Garancia Kft.) és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. listáján szereplő készítményekre, bár egyébként ennek nem szabad különös jelentőséget tulajdonítani: minden olyan termék használható, amely hazai forgalomban legálisan elérhető és megfelel az öko rendeletnek, amelyik terméket az egyik listán megtaláljuk, azt a másik el fogja fogadni. Szerencsésebb országokban nincs ennyi lista. Mivel a kiadvány évente egyszer jelenik meg, de az ökológiai gazdálkodásban használható készítmények listája évente többször módosul, javasolt a szer felhasználása előtt meglátogatni a NÉBIH honlapját.

Gazdaboltokban, könyvesboltokban is megvásárolható és az interneten is megrendelhető. A 2. felhíváshoz kapcsolódó videóban részletesebben is szólok a könyv használatáról. 

Budapest, 2021február 19.           

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánok                   

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

Kattints a lejátszás gombra, majd a Youtube logóra, hogy megjelenjen a lejátszási listában szereplő összes videó!

A borítóképen bundásbogár látható. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. július 8.

Hír
Frissült az ökológiai gazdálkodásban felhasználható növényvédőszerek és termésnövelők listája

Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható termésnövelő anyagok és növényvédőszerek legfrissebb listái a NÉBIH oldalán érhetők el.

Részletek
2021. február 15.

Növényvédelem
Lemosó permetezés: ökoban engedélyezett növényvédőszerek listája

2021. évi 1. növényvédelmi felhívás melléklete

Részletek
2020. november 3.

Hír
Különleges fajtateszteken bizonyíthat a biobúza

Hiánypótló kutatási hálózatot indítottunk el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint vetőmagforgalmazó cégek és kiemelkedő hazai gabonakutató- és nemesítő központok bevonásával, gazdák közreműködésével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2014

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen