Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Ökogazdálkodók találkozója Hajdúnánáson

Az Ökogazdálkodók Első Téli Szakmai Továbbképzésére 2022. február 7-8 között került sor Hajdúnánáson, a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban. A rendezvény a Biokultúra Egyesület, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Hajdúnánás városa, a Zsámboki Biokert, és az Agrár Európa Kft. összefogásával jött létre, ahova több mint 100 fő regisztrált, mutatva a téma iránti széleskörű érdeklődést.

A program a gyakorlatban is alkalmazásra érett, már be is vezetett legfontosabb innovatív megoldások megosztása mellett az ágazat piaci vonatkozásait, az egyes szereplők közötti együttműködés lehetőségeit is tartalmazta.

A kétnapos rendezvény levezető elnöke Dr. Ujj Apolka egyetemi docens, a MATE munkatársa volt, aki röviden bemutatta az előadások tartalmát is. A rendezvényen felszólalt az esemény egyik kezdeményezője, Petró Tibor, az Agrár Európa tulajdonosa, aki a termőtalajaink rohamos pusztulására, a talaj termőképességének megőrzésére és javításának jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, egyben a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke a saját és gyermekeink egészséges élelmiszer-ellátására is felhívta a figyelmet, aminek megvalósításában Hajdúnánás élen jár a helyi termékek és bioélelmiszerek közétkeztetésbe vonásával. Matthew Hayes, biogazdálkodó az innovációk gyakorlati alkalmazását mutatta be a Zsámboki Biokert példáin keresztül. Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke az ökológiai gazdálkodás olyan új innovációit foglalta össze, amelyeket elsősorban a növényvédelemben a hagyományos gazdálkodásban korábban is alkalmaztak, de az intenzív mezőgazdálkodással érdemtelenül háttérbe szorultak. Az ökológiai talajmegújító gazdálkodást mutatta be az Ausztriában élő Alfred Grand, biogazda, aki a talajközpontú gazdálkodási módszereivel rendszeres résztvevője a hazai talajműveléssel kapcsolatos rendezvényeknek. A talaj, mint szuperorganizmus: az egészséges talajbiom a regeneratív élelmiszerrendszerek alfája és ómegája címmel tartott előadást Dr. Remenyik Judit a Debreceni Egyetem munkatársa.

A második nap programjának előadásait az ÖMKi munkatársai kezdték, szántóföldi kutatásaikat és eredményeiket ismertették. Borbélyné Hunyadi Éva a fehérjenövények, azon belül is a szója perspektíváit hangsúlyozta az ökoszántón, mind a vetésforgó gazdagítása, mind a fehérjeellátás vonatkozásában. Szólt azokról a kutatásokról is, amik keretében az ÖMKi a bioszója termesztés fejlesztése témájában vesz részt, mint a például a DiverIMPACTS, a SolACE, az MNVH, illetve az EIP-Agri projektek. Földi Mihály az On-farm keretek között és kisparcellán megvalósuló búza fajtatesztek jelentőségéről és az eddigi eredményekről, Berényi Üveges Judit pedig az ÖMKi talajjal kapcsolatos kutatási projektjeiről, a talajkímélő, regeneratív talajművelésről tartott rövid ismertetőt. Az egészséges talajt segítő növénymikróba kölcsönhatásokról tartott előadást és mikroszkópos mikorrhiza bemutatót Dr. Parádi István (ELTE TTK, Biológiai Intézet), és Dr. Biró Borbála, az EU Horizon 2020 "Egészséges Talaj és Élelmiszer" misszió hazai szakértője.

Ökogazdálkodók találkozója Hajdúnánáson

A plenáris előadásokat követő mindkét nap munkacsoportokban folytatódott az ágazati témák szerinti felosztásban (állattenyésztés, kertészet, növénytermesztés). Itt lehetőség nyílt a tapasztalatok közvetlen megvitatására, ahol többek között Nobilis Ágoston is bemutatta saját ökogazdaságát, a Csoroszlya Farm munkáját, ahol több éve az ÖMKi kutatásai is megvalósulnak.

Hétfőn este kötetlen szakmai beszélgetésekre is volt lehetőség a közös vacsora alkalmával, amelyet a helyi Táncház zenei programja és remek bűvészelőadás is kísért. A gazdag program után lazításként meglátogattuk a helyi gyógyfürdőt, és élvezhettük a Hajdúnánás városára mindig jellemző vendégszeretetet.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. május 4.

Hír
6. Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferencia

2013-ban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezte Egerben a Nemzetközi Ökológiai Mezőgazdasági Tudományos Konferenciát (ICOAS), melynek folytatása 2015-ben Pozsonyban zajlott, idén pedig a festői Esterházy Kastély ad számára helyet, Kismartonban. A konferencia célja, hogy összekapcsolja az ökológiai gazdálkodásért tevékenykedő kutatókat, hogy a legfrissebb tudományos eredményeket és az ökológiai gazdálkodásában elért fejleményeket megoszthassák egymással.

Részletek
2016. január 20.

Hír
Az ÖMKi szakmai napja az ökológiai szántóföldi gazdálkodásról – beszámoló

Az ÖMKi által rendezett szakmai nap 2017. március 29-én, Mezőberényben zajlott, amelynek térségében több biogazdaság is található. A résztevők száma csaknem 50 fő volt. A rendezvényen – melyet Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitott meg – termesztők, integrátorok és a szántóföldi ökogazdálkodáshoz kapcsolódó kereskedelmi cégek képviseltették magukat.

Részletek
2019. október 8.

Hír
A biogazdálkodás jövője

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Jó gyakorlatok és innovatív megoldások az ökológiai szántóföldi gazdálkodásban

Fókuszban a talajművelés és a regeneratív mezőgazdaság módszerei a biogazdálkodásban

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen