Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

► Medárdkor megjött az eső. Úgy tűnik, hogy beigazolódik a népi megfigyelés, azóta szinte minden nap esett valamennyi. Sajnos kiszámíthatatlanul érkezik a csapadék, záporok formájában, szelekkel kísérve.

Cseresznye, meggy

Folyamatosan nedvesek és karcolódnak is a kis gyümölcsök, sőt már reped az érésben lévő cseresznye és a meggy. Ez utóbbiakat a cseresznyelégy is „szurkálja”. Terjed a gyümölcsfertőző monília! Ökokertben növényvédőszer használatára már nincs lehetőség, a rézkészítmények sziromhullásig voltak használhatók! Jó tapasztalatok vannak viszont egyes növénykondicionálók használatával. A Stericlean Plant növénykondicionáló a termelői tapasztalatok szerint kifejezetten a gyümölcs sérüléseinek lezárásában segít. Profi termelők gyümölcsösökben, szőlőkben jégverés okozta károk, a rothadás csökkentésére használják. A készítmény víz és kálium-klorid elektrolízisével előállított magas redoxpotenciálú termék, kibontva nagyon erősen klórszagú. Finom szemcseméretben (ha van, hidegköd fejlesztő géppel) kell kijuttatni, hogy a fa minden részét elérje a köd. A nedves lombozatra is kijuttatható, de nincs tartamhatása. Megemlítjük, hogy a termék eltarthatósága csak 3 hónap, szobahőmérsékleten tartva elveszíti hatékonyságát!

Erre az évre a meggyre és cseresznyére már nem aktuális a javaslatunk, de szőlőre igen: vannak olyan növénykondicionálók, amelyek kifejezetten a héj felrepedését gátolják meg. A Prosilikon kálium és szilikát tartalmú növénykondicionáló, melyet megelőző jelleggel kell kijuttatni. Bogyónövekedés időszakától három alkalommal, kötődéskor, a termésfejlődés kezdetekor, és ha kell, amikor a gyümölcsök 50%-a már érett.

Ha a cseresznye és meggyfák cseresznyelégy elleni védekezéséhez sárga ragadós lapot használtak, ne felejtsék el ezeket lassan összeszedni és megsemmisíteni! Ugyanez igaz a gyümölcsmaradványokra, a lepotyogott gyümölcsökből a cseresznyelégy lárvája a talajba kerül, ahol bebábozódva a következő évben imágóként újra fertőz. Ilyenkor, ha van rá mód, érdemes tyúkokat beengedni a fák alá, hogy össze tudják kapirgálni a gyümölcsökből kipotyogó nyüveket. A fákról az úgynevezett gyümölcsmúmiák is eltávolítandók, hiszen ezeken telel át a monília!

Almatermésűek

A szüretig a varasodásra érzékeny fajták esetén réz hatóanyagú növényvédő szerekkel kell védekezni. Ezen felül továbbra is ajánljuk a levélszövetet erősítő, ásványi anyagokban, leginkább szilikátokban gazdag növénykondicionálók használatát (a korábban említett Prosilikon, vagy a magyar gyártású Biomit plussz). Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg kivonata, illetve a mezei zsurló használható varasodás és lisztharmat ellen. „Rosszul lesz a réztől a körte”, hallottam egy kolléganőtől. Sok körtefajta és némely almafajta (például a Golden delicious) is érzékenyen reagál a rézre. Jó, ha tudjuk, a rézkészítmények között is jelentős különbség van, mind a tekintetben, hogy mennyi az adott területre kijuttatandó fémréz mennyisége, mind a permetezett növényállományra gyakorolt esetleges perzselő hatást illetően. A modern rézhidroxid vagy rézoxiklorid hatóanyagú termékeket inkább ajánljuk a vegetációs időszakban történő permetezésre. A beteg termés leszedésével, a lehullottak összegyűjtésével is lassíthatjuk a gomba tovább terjedését.

Szőlő

► Az ország déli borvidékein már virágzik a szőlő, míg a hűvösebb vidékeken még csak most kezdődik a virágzása. Most nehéz betartani a „ne háborgasd a szőlőt virágzáskor” elvet, mert a zöldmunkák és a védekezések is egyre inkább sürgetőek. Reméljük, a szőlészek a szőlő virágzása előtt elvégezték a szükséges növényvédelmi kezeléseket.

A lisztharmatot (Erysiphe necator) már korábban megtalálták, de a hűvös és száraz időjárásban nem igazán terjedt a betegség. Most, hogy párásabb levegő érkezett, s az esők utáni kipárolgás is ezt erősíti, a betegség erősödése várható. A védekezést folytatni kell, nagy lémennyiséggel, jó fedéssel, kénhatóanyagú növényvédőszerrel, vagy a jól bevált növénykondicionálókkal (pl. Vitisan, amely kálium-hidrogén karbonátot tartalmaz). Használjanak a permetlé jobb tapadását és a terülését segítő növényi olaj alapó segédanyagot (pl. Wetcit).

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) telelő oospórái valószínűleg kiszáradtak a száraz téltavasz során, ezért az induló fertőzési folyamatban kisebb szerepük lesz. Számítani kell viszont a déli áramlatokkal érkező fertőző anyaggal. Ebben az időszakban gyakoriak ezek a déli szelek, s könnyen szállítanak peronoszpóra fertőző anyagot, így bármikor elkezdődhet a fertőzési folyamat, a nedves, párás körülmények, érzékeny fenológiai állapot és a fertőző anyag együttes jelenléte esetén. Most közepes fertőzési nyomással lehet számolni. Éppen ezért a megelőző kezeléseket folytatni kell, amennyiben párás, csapadékos az időjárás a virágzás végétől rézhidroxid, rézoxiklorid hatóanyagú termékekkel 7-10 napos fordulókkal. Ha elmaradnak az esők, és beköszönt a szárazabb időjárás, a rezes permetezéseket is ritkítani lehet. A szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen ezen felül szintén bevethető a  mezei zsurló és a  fűzfakéreg kivonata. Az ÖMKi kutatásai között pedig az érdeklődők nyomon követhetik a réz kiváltására fejlesztett új, természetes hatóanyagok teljesítményét is, bár ezek kereskedelmi forgalomban még nem kaphatók.

Az elmúlt években több borvidéken is megjelent a feketerothadás (Guignardia bidwellii (Ellis) Viala & Ravaz). Valamennyi termesztett szőlő, így a Vitis vinifera fajták is fogékonyak erre a betegségre, de gazdanövénye még valamennyi dísznövényként ültetett vadszőlő is (Ampelopsis, Cissus, és a Parthenocissus). A szőlő minden fiatal zöld részét fertőzi (levél, levélnyél, hajtástengely, fürtkocsány, bogyók), de a legsúlyosabban a fürtöket károsítja. A fertőzött bogyók eleinte világos csokoládébarna színűek, majd sötétbarnák lesznek, zsugorodnak, majd legvégül feketére száradnak. A betegséggel érintett bogyók felülete durva tapintású és érdes a bőrszövet alatt található fekete termőtestektől. A megfertőzött fürtöt úgy lehet a peronoszpórás fürttől megkülönböztetni szüret idején, hogy amíg a peronoszpórás bogyók kiperegnek, a feketerothadással fertőzött szemek és fürt nem, vagy nehezen hullik le a fürt egészséges részéről. A hazai növényvédőszer-adatbázis szerint feketerothadás ellen csak olyan hatóanyagok használhatók, amelyek az ökológiai gazdálkodás keretei között nem használhatók. Amerikai szakirodalom szerint a szőlő múmiák (azaz a termővesszőn maradt beszáradt fürtök) következetes eltávolításán túl a szellős lombfal kialakítása szükséges, valamint a virágzás utáni 4-6 hetes időszakban elvégzett rezes permetezések.

Bíztatásként írjuk kedves Kertbarátainknak, hogy a szőlő ökológiai növényvédelmét sok ismert és elismert hazai szőlészet végzi sikerrel évek óta, Tokajtól Villányig, Soprontól Egerig, és még sok más pontján az országnak. Megéri tehát a fáradozás!

Budapest, 2020. június 16.                         

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György, és az ÖMKi Munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. december 11.

Hír
“RÉZ HELYETT CUKORRAL” – véget ért az első kísérleti év

Részletek
2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kapcsolódó dokumentumok

A cseresznyelégy elleni vé-<br>dekezés lehetősége ökológiai <br>gazdálkodásban

A cseresznyelégy elleni vé-
dekezés lehetősége ökológiai
gazdálkodásban

Részletek
Talajápolás a szőlőben - <br>fókuszban a fajgazdag <br>sorköztakarás

Talajápolás a szőlőben -
fókuszban a fajgazdag
sorköztakarás

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen