Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ömki, pajor, komposztálás, gombabetegségek, drótféreg, földigiliszta, fahamu   2021. március 25. Növényvédelem

Öko megoldások talajlakó kártevők ellen

2021. évi 6. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Köszönöm Molnár István Mihály fotóját. Március 4-én készült a Gellérthegyen, idézek a leveléből: „A tavaszi ásást már megkezdtem, ahová ismét borsót vetnék, de a legmorzsalékosabb néhány négyzetméteren sosem látott drótféreg/pattanóbogár/ fertőzést tapasztalok: négyzetméterenként 15 db!” A https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/ honlap szerint, március 4-én 6 0C volt a talajhőmérséklet és száraz volt talajfelszín. Mi még úgy tanultuk, hogy ilyen hideg és száraz talajban 1-1,5 méter mélyen tartózkodnak a rovarok.

Az egyik legveszélyesebb talajlakó kártevő, a drótféreg, mely a pattanóbogár lárvája

Tegnap kertásás közben, fél ásónyom mélységben én is megtaláltam az idei első pajort. Változik az időjárásunk, alkalmazkodnak a károsítók is.

Enyhe volt a telünk, valószínűleg nem húzódtak mélyre a talajlakó kártevők és a felszín sem fagyott át annyira, hogy az gyérítette volna őket. A drótférgek a pattanóbogarak lárvái. Ezek a lárvák több évig fejlődnek a talajban, tavasszal és ősszel húzódnak a felszín közelébe. Különösen vonzza őket a csírázó mag, a fiatal növények gyökereinek csócsálásával okoznak kárt. Legnagyobb kárt a magról vetett tavaszi növényekben tudnak tenni: ha látható, hogy drótférgekkel érintett a területünk, érdemes csapdázni őket, azaz mérni a létszámukat, és az egyedszám függvényében dönteni a terület használatáról. Sokféle tápnövényen megélnek, így kukoricán, napraforgón, gabonán, burgonyán, paradicsomon, paprikán, salátán, sárgarépán, mindegyiknek a gyökérzetét károsítják. 

Az ökológiai gazdálkodás alapelvei alapján érdemes beszélni a talaj egészségének, természetes egyensúlyának és védekezőképességének helyreállításáról. Ha kisebb a kertünk, esetleg csak néhány ágyásunk van,  salátával, félbe vágott krumpligumókkal ki lehet csalogatni, össze lehet gyűjteni a pajorokat, drótférgeket. Nagyobb kert esetén törekedni kell a vetésváltás szabályainak betartására, keresztesvirágú növényeket is tartalmazó tavaszi zöldtrágya vetésére, az ezek gyökerei által kiválasztott glukozinát vegyületeket a drótférgek nem szeretik, azaz ha ilyen növényt vetünk, a többéves fejlődésű lárvák éheznek, így számuk ritkul.  

Szerencsére megjelentek a III. forgalmi kategóriájú biológiai növényvédőszerek (N), valamint elérhetők olyan talajba juttatandó mikrobiológiai termékek (T), amelyek a talajlakó kártevők természetes ellenségeit, parazita szervezeteit tartalmazzák. Ilyen pl. a Biobest Parazita Fonálféreg (N) elnevezésű, tripszek, meztelencsigák ellen engedélyezett és a szélesebb hatású Artis Pro (T). Ez utóbbi egy olyan gombatörzset tartalmaz, mely a talajban élő fonálférgeket, drótférgeket, tripszlárvákat és cserebogárpajorokat parazitálja. Az ismertető szerint gyors hatású és zacskós formában is kapható.

A talajból fertőző gombák visszaszorítására a Trifender Pro (T) biokészítmény használható, ennek tasakos változata is van. A Contans WG (N) és az Öko-ni WP (N) termékek is engedélyezettek, de csak nagyobb kiszerelésben kaphatóak.  A hiperparazita gombák – így a Trichoderma nemzetség számos tagja - a napraforgó, a repce, de a zöldségtermesztésben is nagy gondot okozó fehérpenész gomba áttelelő képlete, a szkleróciumok ellen is hatásosak. Ezek a fekete göbök, időjárásnak, vegyszereknek nagyon ellenállóak és hosszú évekig megőrzik a fertőzőképességüket.

Az uborka hervadását okozza a fehérpenész és az áttelelést biztosító fekete szklerócium

A talajban évekig megőrzi a fertőzőképességét, a fehérpenész szkleróciuma

A környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel. A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Általában a felhasználhatósági idejük is rövidebb. Meg kell tanulnunk a használatukat, mert ezek képviselik a jövőt. Fontos, hogy olyan talajállapotokat tartsunk fent a mikrobiológiai termék használata után, amely lehetővé teszi, hogy a kijuttatott mikroorganizmus túléljen és szaporodni tudjon: inkább a sötétedés előtti időszakban juttassuk ki a terméket, ha csak sekélyen, de azonnal dolgozzuk be a talajba, és tartsuk nedvesen a talajt a következő időszakban.

► „Az vagy amit megeszel” - vallotta Hippokratész, és ez igaz a növényekre is. Az egészséges növény ellenáll a károsítók támadásának. Akinek lehetősége van rá, komposztáljon! Több nyári permetezést is kiválthatunk azzal, ha tápelemekben, mikroorganizmusokban gazdag, biológiailag aktív talajba vetünk, palántázunk. Az alábbi videókban gyakorlati információkat osztunk meg a komposztálásról:

VIDEÓ
Komposzt kisokos: földigiliszták, orrszarvúbogarak, fahamu

Ebben a lejátszási listában további komposztálással kapcsolatos videók érhetők el.

Könyvmolyoknak ajánlható az Alexa László-Dér Sándor szerzőpáros által jegyzett Szakszerű komposztálás c. könyv, amely örökbecsű darabja lehet szakkönyvtárunknak.

Budapest, 2021. március 19.  

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 12.

Hír
A konyhai hulladék jövője

A papír, az üveg, a fémek és műanyagok meglévő szelektív gyűjtési kötelezettségére építve az új szelektív gyűjtési szabályok alapján a veszélyes háztartási hulladékokat 2022-től, a biohulladékot 2023-tól, a textileket pedig 2025-től lesz köteles minden háztartás elkülönítve gyűjteni. 

Részletek
2021. március 17.

Növényvédelem
Talajlakó kártevők és a mezei rágcsálók elleni védekezés ökológiai gazdaságokban

2021. évi 2. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2020. április 21.

Növényvédelem
Öko növényvédő szerek pajor és fonalféreg ellen

2020. évi 9. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
On-farm kutatás 2012

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Rendezvény
Szári Szántóföldi Szakmai Nap 2023

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen