Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2022. szeptember 13. Hír

Öko-Expó Hajdúnánáson

2022 szeptember 8.-9.-én rendezte meg a NAK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a III. Öko -Expo kiállítást és konferenciát Hajdúnánáson, a Kendereskertben, amelyen az ÖMKi is képviseltette magát.

A szakmai programokat Szólláth Tibor, Hajdúnánás Város polgármestere, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke, a NAK környezeti és fenntarthatóságért felelős országos alelnöke nyitotta meg. Ezután Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, ahol kiemelte az ökológiai gazdálkodás egyre növekvő jelentőségét a fenntartható agrártermelésben. A magyar ökológiai gazdálkodás helyzetéről és kihívásairól tartott előadást Dr. Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség általános alelnöke tisztségét is betölti.

Ezután külföldi előadók következtek, akik az ökológiai gazdálkodás egy-egy aktuális problémakörét mutatták be, mint például a holland Wim Heijman (Wageningen University), a román Camelia Sava és munkatársai (University of Sibiu), és Nagy Miklós (Bioterra - Romániai Ökogazdák Szövetsége), a szerb Jovan Crnobarac (University of Novi Sad,), és a horvát Monika Marković (Faculty of Agriculture, Eszéki Egyetem).

Ezután az Agrárminisztérium részéről Európai Uniós támogatásokról hallhattunk az ökológiai gazdálkodásban, a hulladékgazdálkodás kihívásairól az Eco Bihor Kft, a mechanikus gyomszabályozásról Dr. Vad Attila tudományos főmunkatárs DE AKI, DTTI Látóképi Intézetigazgató beszélt. Az első nap szakmai programját szántóföldi gépbemutató zárta, ahol megtekinthettük a robotizált sorköz művelést az Evofarming Kft. robottraktorával, Einböck gyomfésűt, küllős kapát, és kamerás kultivátort mutatott be a Vektor Kft, Garford sor- és tőköz kultivátort pedig a Tomelilla Kft. Növényvédelmi drónt mutatott be az I.S.M. Technology Kft. és az OrganicLife Kft.

Öko Expó gépbemutató

A második napon, szeptember 9.-én Szólláth Tibor bejelentette az Önellátás Napja kezdeményezést, amelyhez a Debreceni Egyetem és Hajdúnánás önkormányzata is csatlakozott. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar részéről Dr. Stündl László az Ökológiai Gazdálkodási– és Tudásközpontja megalapítását jelentette be.

Ökológiai gazdálkodás elvi és gazdasági megfontolásairól tartott előadást Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, rektori főtanácsadó.  A gazdálkodás fenntarthatóságát hangsúlyozva elmondta, hogy napjainkban a Föld erőforrásainak másfélszeresét használja fel az emberiség, aki ha európai szintű életminőségen élne, ez háromszor annyi erőforrást igényelne, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll. Ezt követően az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet friss eredményei címmel tartott előadást Dr. Hunyadi Éva, Földi Mihály és  Dr. Berényi Üveges Judit, melynek során bemutatásra került az ÖMKi tevékenysége, és a szántóföldi kutatások, melyek legfontosabb témái a pelyvás gabonák, őszi búza fajtatesztek, fehérjenövények, és a regeneratív talajművelés.

Ezután előadások hangzottak el a székelyföldi biogazdálkodásról, Debreceni Egyetem MÉK egyetemi oktatásában és kutatásában a környezetbarát technológiák és biogazdálkodás szerepéről, a talaj biológiai aktivitásáról a biogazdálkodásban, az átállás tapasztalatairól, az ökotermesztés hazai helyzetéről, és az FMC biológiai termékeiről, az ősi kalászos gabonák piaci helyzetéről,  a mechanikai gyomszabályozásról és a dróntechnológiáról. Ezután kerekasztal beszélgetések következtek a környezetvédelem és gazdálkodás együttműködési lehetőségei, a klíma változásra adott lehetséges válaszok és a precíziós agrotechnikák témakörében.

Öko Expó előadások

A több tucat kiállítói stand között az ÖMKi is képviseltette magát, és a rendezvény mindkét napján fogadta az ökológiai kutatás és gyakorlati eredmények iránt érdeklődőket. A gazdag szakmai program és a nagy érdeklődés mutatta a rendezvénysorozat létjogosultságát, hiánypótló jellegét, és előrevetíti annak sikeres folytatását az elkövetkezendő években is.

Öko Expó ÖMKi stand

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. január 3.

Hír
Felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudásátadás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője

Részletek
2018. május 7.

Hír
Biofeldtage – Első osztrák biogazdálkodási napok

Elismert és sikeres nemzetközi rendezvények példáját követve – mint például a németországi Ökofeldtage – idén először Ausztriában is megrendezik az ökológiai gazdálkodási terepnapot, a Biofeldtage-t. A 2018. június 15-16. közötti kétnapos, nagyszabású mezőgazdasági eseménynek a donnerskircheni Esterházy Biobirtok ad otthont.

Részletek
2023. április 17.

Hír
Elkészült a BIOEAST régió agroökológiai kezdeményezéseit bemutató térkép

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2019

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen