Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Nyárvégi teendők a biokertben: gyümölcstárolás és védekezés szürkepenész ellen

2020. évi 21. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                   

A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

Jól jellemzi a jelenlegi helyzetet Tóth Miklós kollégám levele: „A molyok még nagyon aktívak és még tudnak kárt okozni. A házikerti szőlőtőkéken óriási a madár és darázskár, és csak az tudja megvédeni az érő fürtöket, aki végtelen türelemmel egyenként tüll hálóba fogja azokat. A csigák hétről hétre kapnak elegendő nedvességet, így szaporodnak és szaporodik a kártételük is, az egyedileg dédelgetett növényeinket rágják le elsőként. Így nyár végéhez közeledve sem könnyebb a helyzet, de legalább víz van a talajban.”  A csigákról nem tudok újat mondani, évek óta küzdünk velük (Lásd 20. felhívás).

A kései almatermésűekben és a nyárvégi őszibarackban lehet, hogy egy utolsó védekezést még be kell iktatni molyok (12. felhívás) és a monília ellen (16. felhívás). A cseresznye és a meggy kapcsán már említést tettünk az érést segítő, káliumban gazdag növénykondicionáló termékről (például Prosilikon), amely egyébként a napégéstől is védi a zöldségeket, gyümölcsöket. Ha az almáink a korábbi években sztipikesedtek, azaz a tárolás során a héj alatt barna foltok jelentek meg, itt az utolsó alkalom arra, hogy a hiányzó kalciumot lombtrágyaként, kalcium-klorid formájában pótoljuk. Ha az almáinkat tárolni szeretnénk, a termésérés időszakában lehet használni a Blossom Protect növényvédőszert, amely a tárolási betegségek, például Penicillium spp., Botrytis spp., Monilia sp. stb. szaporodását gátló antagonista gombát, Aureobasidium pullulans var. pullulans törzseit tartalmazza.


Napégés körtén (Forrás: Zsigó György)

A szőlőben a fürtöket már nem károsíthatja a lisztharmat és a peronoszpóra, de ez utóbbi a fiatal levelek leszárításával még gondot okozhat és persze még a szürkepenész is megjöhet. Ebben az időszakban kéntartalmú gombaölőszert már ne használjunk, mert a szezon végén kijuttatott kén megemelheti a must, majd a bor kéntartalmát is, befolyásolva annak minőségét, élvezeti értékét. Augusztusban a szőlőben olyan növénykondicionáló használható, amely támogatja a szőlő érését, káliumot tartalmaz, erősíti a levél szövetét, és a levélfelület kémhatásának lúgos irányba történő módosításával teremt kedvezőtlen körülményeket a lisztharmat spórák csírázásának.

Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem teljesen megoldott.

Szürkepenész szőlőn (Fotó: Zsigó György)

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, a korábban említett antagonista gomba, az Aureobasidium pullulans használható. A szőlőben a Botector nevű termék használható. Nagy előnye, hogy várakozási ideje nincs. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a botritisz spórája.)

Továbbra is aktuális a poloskák elleni védekezés. Többen is azt tapasztaltuk, hogy létszámuk kevesebb, mint a korábbi években. A vizsgálatok szerint megjelent a kártevő parazitája a szamurájdarázs Magyarországon. Olvassák el a poloskákról összeállított önálló felhívásunkat.

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Tanúsított ökológiai termelők a korábban említett kalcium-klorid oldatot nem használhatják, mivel azt az öko rendelet csak alma esetén engedélyezi. 


Csúcsrothadás paradicsomon és paprikán (Forrás: Zsigó György)

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. szeptember 1.

Növényvédelem
Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!

2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen