Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Nyárvégi teendők a biokertben: gyümölcstárolás és védekezés szürkepenész ellen

2020. évi 21. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                                   

A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

Jól jellemzi a jelenlegi helyzetet Tóth Miklós kollégám levele: „A molyok még nagyon aktívak és még tudnak kárt okozni. A házikerti szőlőtőkéken óriási a madár és darázskár, és csak az tudja megvédeni az érő fürtöket, aki végtelen türelemmel egyenként tüll hálóba fogja azokat. A csigák hétről hétre kapnak elegendő nedvességet, így szaporodnak és szaporodik a kártételük is, az egyedileg dédelgetett növényeinket rágják le elsőként. Így nyár végéhez közeledve sem könnyebb a helyzet, de legalább víz van a talajban.”  A csigákról nem tudok újat mondani, évek óta küzdünk velük (Lásd 20. felhívás).

A kései almatermésűekben és a nyárvégi őszibarackban lehet, hogy egy utolsó védekezést még be kell iktatni molyok (12. felhívás) és a monília ellen (16. felhívás). A cseresznye és a meggy kapcsán már említést tettünk az érést segítő, káliumban gazdag növénykondicionáló termékről (például Prosilikon), amely egyébként a napégéstől is védi a zöldségeket, gyümölcsöket. Ha az almáink a korábbi években sztipikesedtek, azaz a tárolás során a héj alatt barna foltok jelentek meg, itt az utolsó alkalom arra, hogy a hiányzó kalciumot lombtrágyaként, kalcium-klorid formájában pótoljuk. Ha az almáinkat tárolni szeretnénk, a termésérés időszakában lehet használni a Blossom Protect növényvédőszert, amely a tárolási betegségek, például Penicillium spp., Botrytis spp., Monilia sp. stb. szaporodását gátló antagonista gombát, Aureobasidium pullulans var. pullulans törzseit tartalmazza.


Napégés körtén (Forrás: Zsigó György)

A szőlőben a fürtöket már nem károsíthatja a lisztharmat és a peronoszpóra, de ez utóbbi a fiatal levelek leszárításával még gondot okozhat és persze még a szürkepenész is megjöhet. Ebben az időszakban kéntartalmú gombaölőszert már ne használjunk, mert a szezon végén kijuttatott kén megemelheti a must, majd a bor kéntartalmát is, befolyásolva annak minőségét, élvezeti értékét. Augusztusban a szőlőben olyan növénykondicionáló használható, amely támogatja a szőlő érését, káliumot tartalmaz, erősíti a levél szövetét, és a levélfelület kémhatásának lúgos irányba történő módosításával teremt kedvezőtlen körülményeket a lisztharmat spórák csírázásának.

Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem teljesen megoldott.

Szürkepenész szőlőn (Fotó: Zsigó György)

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, a korábban említett antagonista gomba, az Aureobasidium pullulans használható. A szőlőben a Botector nevű termék használható. Nagy előnye, hogy várakozási ideje nincs. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a botritisz spórája.)

Továbbra is aktuális a poloskák elleni védekezés. Többen is azt tapasztaltuk, hogy létszámuk kevesebb, mint a korábbi években. A vizsgálatok szerint megjelent a kártevő parazitája a szamurájdarázs Magyarországon. Olvassák el a poloskákról összeállított önálló felhívásunkat.

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Tanúsított ökológiai termelők a korábban említett kalcium-klorid oldatot nem használhatják, mivel azt az öko rendelet csak alma esetén engedélyezi. 


Csúcsrothadás paradicsomon és paprikán (Forrás: Zsigó György)

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. szeptember 23.

Hír
Napjaink kihívásai közt kell helyt állnia az öko gyümölcstermesztési ágazatnak

Beszámoló az ÖMKi Öko Gyümölcstermesztési Szakmai Napjáról

Részletek
2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen