Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Növényvédőszermentes hét a svédországi Uppsalában 

A kémiai növényvédő szerek mennyiségének és kockázatának csökkentésére több európai és globális megállapodás is született az elmúlt években, hiszen a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásaik bizonyítottak. Annak érdekében, hogy az eredményeket az európai és tagállami döntéshozók komolyabban figyelembe vegyék, a szakértők és a kutatók arra törekszenek, hogy 2050-ig komplex, kémiai növényvédőszer nélküli mezőgazdasági- és élelmiszer-rendszereket tervezzenek. 

Globális és európai célokhoz igazított kutatás

Az Európai Kutatási Szövetség a Kémiai Növényvédőszermentes Mezőgazdaság Felé (European Research Alliance Towards a chemical-Pesticide-Free Agriculture, vagy röviden ERA Pesticide-Free) 2020 elején jött létre. A 35 európai kutatószervezetet összefogó szövetség célja, hogy új, közös kutatási stratégiákat dolgozzon ki a kémiai növényvédő szerektől mentes, fenntartható európai agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása érdekében. Az ERA Pesticide-Free elnöke Christian Huyghe, az INRAe tudományos igazgatója, a két alelnök pedig Alain Gaume, az Agroscope vezetője és Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. A tudományos társaság tagjai között ott vannak Európa vezető növényvédelmi kutatóhelyei. 

#PeszticidMentesHét - 100.000 mezőgazdasági és növényvédelmi cikk, 34 intézet, 20 európai ország, 2000 tudós, és 1 közös cél, hogy felgyorsítsuk az agroökológiai átmenetet - Kép forrása: INRAe

A kutatási szövetség 2023. május 23-ai közgyűlésén (General Assembly) Varga Korinna, az ÖMKi szakpolitikai csoportvezetője online előadást tartott az EU Agroökológiai partnerségéről, Dr. Drexler Dóra pedig egy műhelymunkát vezetett a Pesticide-free Alliance jövőbeli stratégiai célkitűzéseiről. 

A kutatási szövetség 2023. évi közgyűlése, 2023. május 23. (bal oldalról másodikként Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője) - Kép forrása: INRAe

2022 júniusában az INRAe által Dijonban szervezett első ERA Pesticide-free tudományos konferencián 150 agrárkutató és szakember vett részt Európa különböző országaiból (köztük az ÖMKi munkatársa is), hogy megosszák és megvitassák a kémiai növényvédő szerek fokozatos csökkentése mellett is termelékeny agrárium működő megoldásait. Ennek folytatásaként 2023. május 24-én tudományos és szakpolitikai témákat egyaránt felvonultató konferenciát szerveztek a mezőgazdasági növényvédelem jövőjéről a svédországi Uppsalában, az EU soros elnökségi prorgamja és a peszticidmentes hét keretében. 

Az "Európai vegyszermentes mezőgazdaság 2050-ben" című tanulmány bemutatása

A konferencián az INRAe bemutatta az "Európai vegyszermentes mezőgazdaság 2050-ben" című előretekintő tanulmány eredményeit, melyen 144 szakértő, tudós és érdekelt fél dolgozott együtt két éven át. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy 2050-re megvalósítható-e Európában a hatékony növényvédelem a kémiai növényvédőszerektől mentes mezőgazdaságban, és hogyan lehet áttérni erre a termelési módra. Milyen feltételek mellett lenne lehetséges az átalakulás? Milyen hatással lenne a termelésre, a földhasználatra, a kereskedelmi mérlegre és az üvegházhatású gázok kibocsátására? 

Három lehetséges forgatókönyv hatását számszerűsítették négy esettanulmány segítségével. A kutatás legfőbb üzenetei:  

  • A cél elérése érdekében a teljes élelmiszerrendszert figyelembe kell venni, és a lánc minden szereplőjét be kell vonni, a termelőktől kezdve a fogyasztókon át egészen a döntéshozó hatóságokig.   
  • A kémiai növényvédőszermentes mezőgazdaságra történő átálláshoz a növényvédőszer-használat csökkentésére irányuló európai politikai döntések összhangban lévő kombinációjára lesz szükség, amely más szakpolitikákkal, például az élelmiszerpolitikával, a közös agrárpolitika (KAP) átalakításával támogatja az átmenetet, valamint olyan gazdasági eszközökre, amelyek a kereskedelmi megállapodásokon keresztül peszticidmentes piacokat teremtenek.  
  • Az átálláshoz a különböző érdekelt feleknek osztozniuk kell a termesztési rendszereik, valamint a mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari kínálat átalakításának kockázatában. 

Forrás: INRAe

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 16.

Hír
Alternatívák a kémiai növényvédelemre: 24 európai kutatóintézet összefogása egy ambiciózus cél érdekében

A hatóságok, mezőgazdasági szakértők és a társadalom részéről is fokozódó elvárások példátlan összefogásra ösztönözték az európai kutatóintézeteket, melynek célja az agroökológiai átmenet felgyorsítása.

Részletek
2022. június 7.

Hír
A kémiai növényvédőszer felhasználás csökkentése mindannyiunk érdeke

A kutatóintézet is hozzászólt az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat legfrissebb jelentéséhez

Részletek
2022. augusztus 9.

Hír
Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért

2022. június 2-3. közt tartották meg a franciaországi Dijon-ban az Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért (European Scientific Conference Towards Pesticide Free Agriculture) című rendezvényt több mint 300 résztvevővel. Az ÖMKi-t Dr. Bencze Szilvia, vezető kutató képviselte.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A vadon élő méhek és a megporzás

A legújabb kutatások igazolták, hogy a vadon élő méheknek és más rovaroknak meghatározó szerepe van a megporzásban, mind a vadon élő növények, mind a kultúrnövények esetében. Az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent a beporzó szervezetek egyedsűrűsége és diverzitása a táplálékforrások és a fészkelőhelyek számának csökkenése miatt. Ez kihatással van az agrárszektorra is. Agro-ökológiai kutatások bizonyítják, hogy a fenntartható növénytermesztési rendszerek nagyban hozzájárulnak a vadon élő méhek populációinak fenntartásához. A vadon élő méheket segítő lehetőségek tárháza azonban még messze nincs kimerítve.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

Mára már megmutatkozott az iparszerűvé vált méhészkedés hátránya. Az állami támogatások révén a gépesítés tőkeigénye csökkent, nőtt a méhészetek üzemmérete. Eleinte mondhattuk, hogy a megtermelt mennyiség nőtt, bár kicsit romlott a méhcsaládok egészségi állapota és a termékminőség, de összessé- gében a méhészetek gazdasági eredményei évről-évre javultak. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen