Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Palántanevelési módszerek biokertészkedőknek

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 2. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

 

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                    

► Egy angol cikk szerint jóval nagyobb jelentősége van egyes vadon élő rovaroknak az almatermésűek beporzásában, mint eddig hittük. Sajnos a beporzó rovarok száma tovább csökkent 2019-ben. Közülük is a legnagyobb mértékben azok a poszméhek sínylették meg a felmelegedést, melyek az élelmiszernövények harmadának a beporzásáért felelősek. Kutatások indultak meg pl. a beporzók számára táplálékot adó fásszárú növények nemesítésére, méhlegelő magkeverékek összeállítására.

Mi a rovarhotelek, más néven darázsgarázsok elkészítésével segíthetjük a szaporodásukat. Mellékelem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részletes ismertetőjét. Az erkélyre kiakasztható, egyszerűen, akár gyerekekkel is elkészíthető rovarszálló (ez inkább csak panzió) fotóját is innen másoltam.

Lapozható galéria

► A giliszták már felébredtek és dolgoznak. A megemészthetetlen földet kis csomókban ürítik ki a testükből, ezt látjuk a fenti képgalériában a középső fotón. A talajlakó kártevők elleni védekezéssel ráérünk, most 4-6 0C között van az átlagos talajhőmérséklet. Majd 10-12 0C-nál lesznek a felső 10-20 cm-es rétegben a talajlakó kártevők, ekkor már elérjük őket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalon figyelhetik a talaj hőmérsékletének alakulását.

► Több ismerősöm már feladta az otthoni palántanevelést. Nem is csodálkozom ezen, hiszen sok lakásban nem lehet megtalálni a hőmérséklet, a fény, az öntözés és a táplálás optimális egyensúlyát. A konyhaablakban gyakran kevés a fény, ráadásul a radiátor alulról ontja a meleget. A túlzott öntözéssel és főleg a tápoldatozással pedig csak ronthatunk a helyzeten. Nyurgák, gyenge szövetűek lesznek a palántáink, könnyen elbánnak velük a talajban tartózkodó kórokozók, melyek palántadőlést okozhatnak.

A vetési időpontot is nehéz eltalálni a palántázáshoz, mert gyakoriak a szélsőséges, kiszámíthatatlan tavaszok. Az esőzések vagy a fagy miatt nem biztos, hogy a kellő időpontban, 4-6 lombleveles állapotban ki tudjuk ültetni a növénykéket (a paradicsommal, a paprikával sem késtünk el.)

Dr. Némethy Zsuzsanna kapcsolódó írását is mellékelem: Egészséges vetőmagból, egészséges palánta.

► Még nem késő leszedni a megmetszett rózsáról a csillagpenészes vagy - fenti képgaléria harmadik képén is látható - szürkepenészes tavalyi leveleket, virágmaradványokat. A szépen pirosló idei leveleket közvetlenül a saját bokromról fertőzhetik a felsorolt kórokozók.

Budapest, 2020. március 15.                               Üdvözlettel:                                                Zsigó György

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

 

 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen