Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Tavaszi előkészületek a biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek 

Előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől. 

 

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                     

► A szomszéd is megerősítette, valóban virágzó kajszit fotóztam tegnap az utcáról, a Gellért hegy déli lejtőjén lévő kertben. A tavalyi levelek felett már az idei rózsahajtás is 8-10 cm-es. Megérkezett a tavasz! Ám ha a kert közepén álló, időjárásnak kitett levélzellerre gondolok, melyről nyár óta folyamatosan tépkedhetem a leveleket, akkor abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elkezdődött-e a tél? Mai fénykép. A fák felszínén áttelelő károsítókat sem gyérítették a fagyok, érdemes elvégezni a tavaszi lemosó permetezést. Az enyhe tél után, korábbi rügypattanásra számíthatunk, nézzenek körül a kertben. Hol tartanak fejlődésükben a fák és a bokrok?

Amennyiben most is megtalálható a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fámon, akkor érdemes elővenni a permetezőgépet. Tisztázni kell, hogy milyen hatóanyagú készítményt válasszak?

A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gombára és a baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással az atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra). Az ökológiai termesztésben engedélyezett pl. a Cuproxat FW, a Cuprosin 35 WP, a Thiovit Jet, a Nevikén, a Vektafid A, a Vegesol R, stb.

Képgaléria - kattints a képre!

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatás szerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

Még két dolgot kiemelnék az elmúlt évek tapasztalatai alapján. A konvencionális termelésben is küzdenek a pajzstetvekkel. A szintetikus rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények melyekkel kordában tartották a pajzstetveket. Mára annak dacára felszaporodtak, hogy felszívódó szereket is használhatnak ellenük a nem bio termelők.

Ahol nyáron gondot jelentettek, és főleg, ha már ősszel elvégezték a rezes vagy a kénes lemosást, ott most válasszanak inkább Önök is az olajos készítmények közül.

A gyümölcsmúmiák eltávolítása és a kéregkaparás, metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz.

Az összeszőtt levelek védelmében jól teleltek a buxusmoly fiatal hernyói. Most még kicsipegethetjük az 5-10 cm-es hernyófészkeket. Valószínűleg korán és éhesen ébrednek majd téli álmukból. Ekkor már csak a permetezés segíthet. Amint megtalálják a bokrok belsejében a 0,5-1 cm-es hernyókat, a Dipel DF jól gyéríti őket. Nem késlekedhetünk, mert főleg a fiatal lárvák ellen hatásos ez a Bacillus thuringiensis baktérium toxin alapú rovarölő. A bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, be kell dugni a permetezőszárat az ágak közé.

A kerti madaraink sem fázhattak a télen! Az elmúlt hónapokban, reggelente gyakran hallottam az éneküket. Már a fészekrakáson gondolkodnak. Kérem, nézzék át és tisztítsák ki a mesterséges odúkat és ne hagyják kiszáradni az itatókat sem. A www.mme.hu oldalon hasznos információkat találhatnak.

Budapest, 2020. február 28.                                                                                    Üdvözlettel: Zsigó György

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen