Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyümölcsmoly, rajzási adatok, feromon csapda, tafrina   2022. május 17. Növényvédelem

Molykártevők elleni védekezés biokertben és más aktuális növényvédelmi teendők

2022. évi 10. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Az esőtől szépen kizöldültek a kertek. Ahogyan az várható , ebben az időszakban számos kórokozó kórképe, kártevő kártétele látványos a kertekben, köztük az őszibarack és a szilva tafrinája. Amit most látunk az őszibarack fákon tafrina-fertőzésként, az ellen már tehetetlenek vagyunk. A tafrina lappangási ideje hosszú, 4°C felett párás, ködös, csapadékos időben már fertőz, de ha beköszönt a meleg, már nem terjed tovább, lásd az idei 5. felhívást. A szilvának saját tafrinája is van, a fotón négy beteg, torz bábaszilva vesz körül az egy szem egészséges gyümölcsöt. Május 11-i fénykép.

A szórványos kis esőktől, a hajnali párától folyamatosan nedvesek a levelek és mivel a meleg is megérkezett, az almatermésűek varasodása most robbanásszerűen terjedhet. Az érzékeny fajtákon megelőzésképpen permetezni kell (lásd az idei 6. felhívást).

Az idei hűvös és csapadékos tavaszon a csonthéjasokat súlyosan fertőzte a virágfertőző monília gomba. Már csak a metszőolló segíthet, minél gyorsabban vágják vissza a száradó ágakat. Tavalyi kisfilmünkben részletesen bemutatjuk, hogyan kell ezt a visszametszést elvégezni.

Négy beteg bábaszilva között, egy egészséges gyümölcs látható

Az idén is felállítottuk azokat a csapdákat, melyekkel legfontosabb gyümölcskártevők rajzását tudjuk követni. Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben, Maroslelén és Siklóson működtetik ezeket az előrejelző eszközöket a lelkes kollégáim.

Varsás feromoncsapda

Molykártevők ellen használható szexferomoncsapda

Nem érdemes sűríteni a megfigyelő kertek számát, mert igazán pontos tájékoztatást úgyis csak a saját kertünkben felállított csapdáktól várhatunk. Általános tájékoztatásra, a figyelem felhívására viszont kiválóan használhatóak az országos adatok. Érdemes nyomon követni ezeket az országos adatokat, melyek a honlapunkon is elérhetők. Gyakorlatilag az összes molykártevő megjelent!

Lassan készülhetünk a molyok elleni védekezésre is. Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene.

Almamolyok a feromoncsapdában

(Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm hőösszegszámításos heti leveleit. Kati heti „jelentéseit” és az eddigi webkamerás munkáját, egy diaképes előadását és a webkamera fotóját megtalálják itt.)

A gyümölcsmolyok és a lombkárosító molyok ellen is közvetlenül kikelés után, a fiatal lárvák ellen kell védekezni. A védekezés alapja a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel DF mikrobiológiai növényvédőszer vagy a Cydia pomonella Granulovirust tartalmazó Madex.

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?” - kapom a kérdést gyakran. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket.A termőhely adottságai, a szomszédos kertekből beáramló kártevők és hasznos szervezetek mennyisége, a saját fajtánk egyedi fogékonysága vagy ellenállóképessége, a termesztési cél mind befolyásolja a kertünkben végzendő növényvédelmi teendőket.....

Jó egészséget, jó kertészkedést:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Budapest, 2022. május 12.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 1.

Hír
Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

Részletek
2021. május 28.

Növényvédelem
Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 13.

Növényvédelem
Öko védekezési lehetőségek gombabetegségek, gyümölcsmolyok és csigák ellen

2020. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés- technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermelése 2016-ra meghaladta a 320 millió tonnát, amelynek csak mintegy 20%-a tekinthető génmódosítás-mentesnek, tanúsítással pedig ennek a mennyiségnek csak alig egyötöde rendelkezik. Ezen belül is egy kisebb részarányt képvisel az ökológiai tanúsítású szója. 

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen