Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!          

„Kártevőknek és kórokozóknak egyaránt kedvez az idő. ” Találó dr. Aponyi Lajos legutóbbi cikkének a címe, mely a Kertészet és Szőlészetben jelent meg. Hetente ír az újságba és ezek az előrejelzései kamaránk honlapjára is fel fognak kerülni. 

Az almatermésűeknél a lisztharmat mellé a varasodás is csatlakozott, körtén már a gyümölcsön is megjelent. A szőlőnél a lisztharmat mellett már néhol a peronoszpóra olajfoltjai és a feketerothadás tünetei is megjelentek a leveleken. Az előző felhívásban a csonthéjasok levélbetegségeire hívtam fel a figyelmüket, a meleg beálltával végre elbúcsúzhatunk az őszibarack tafrinájától. Abban is biztosak lehetünk, hogy a gyümölcsfertőző monília fajok sem hagynak cserben minket, a szelektől karcolt, rovaroktól szúrt, rágott termésen biztosan megjelennek majd. A védekezés stratégiáról az 5. felhívásban írtunk. Általában elmondható, hogy járványhelyzet még nem alakult ki a gombakórokozók esetében, de a megelőzése miatt már védekezni kell. A fagykárt szenvedett, termés nélküli fáinkat se hagyjuk magukra! Az idén alakulnak ki a jövő évi termőrügyek és csak az egészséges lombú gyümölcsfákon számíthatunk majd egészséges virágokra. 

Érdemes egy pillantást vetni a rajzási adatokra. Minden moly beindult, a jövő héten a diófákra is felszereljük a ragacsos sárgalapot. A cseresznyelégy is javában rajzik. Tegnap egy utcai díszszilváról már egy márványospoloska is a nyakamba pottyant. Felébredtek. A levéltetvek mindenhol tobzódnak. A májusi esőktől dúsan hajtanak a fáink, a sűrű lombkoronában, a fehérjében gazdag fiatal hajtásokon jól érzik magukat. 

Összességében elmondható, hogy az esők és a viharos szelek után már fel lehet és fel is kell venni a permetezőgépet. Több kertben már a második vagy a harmadik kezelésnél tartanak. Ez teljesen indokolt lehet, ha pl. egy mélyfekvésű, párás kertje vagy érzékeny szőlő és gyümölcsfajtái vannak a kertbarátnak. Óriási létszámmal jelentek meg a gyümölcsfákon a levéltetvek, köztük egy új kártevő, a kajszibarack levéltetű, azonban mostanra a természetes ellenségek, leginkább a katicabogarak lárvái, a levéltetű telepeket felszámolták.  

Katicabogár lárva

  Ahol krumplit termesztenek, ott valószínűleg megjelenik a burgonyabogár isA csíkos ivarérett imágó és a lárvák már javában rágják a virágzó krumplit, a levelek fonákján pedig csoportokban sorakoznak a sárga tojásaik. Két nemzedékes, de egyszerre találkozhatunk az összes fejlődési alakjával, ami nagyon megnehezíti a védekezést. Még nagyobb gondot jelent az, hogy gyorsan rezisztenssé válik a rovarölőkkel szemben. Jelenleg a  Laser Duplo (korábban ez volt a Spin Tor) és – talán őszig - a Novodor engedélyezett ellene. Kisebb kertekben a vetésváltás, mint bevált védekezési forma, nem egyszerű. Megfelelő távolságba kell ugyanis ültetni a család más tagjait, különösen a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt. Régi megoldás a krumplisorok rendszeres „kékítése”, az új, fiatal hajtások rezes permetezése. Ez egyrészt részleges védelmet nyújt a burgonyavész ellen, másrészt eldurvítja a levelek epidermiszét és ezt a fiatal burgonyabogár lárvák nem szeretik. Ha csak néhány krumplibokrunk van, akkor inkább kézzel szedném le a rovarokat és dörzsölném el a tojásokat, ahogyan ezt gyerekkorunkban tettük. Már kitalálták a nagyobb területen alkalmazható krumplibogár rázógépet. Ez a traktor vontatta szerkezet rázócsillagokkal kíméletesen belerázza a táplálkozó bogarakat a sorok közé függesztett vályúba. A vályúk tartalmát a sor végén egy gödörbe ürítik és általában gázperzselővel ártalmatlanítják. 

Burgonyabogár lárva

 ► Néhol az érésben lévő cseresznyét is permetezni kell a légy vagy a levéltetvek miatt. A készítményeket és az élelmezés-egészségügyi várakozási időket lásd a 12. felhívásban. Amennyiben csak néhány fáról van szó, elegendő lehet több sárgalapot kifüggeszteni.  

 ► Kis késéssel, de kicsíráztak és már 20-40 centiméteressé nőttek a parlagfüvek. Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Mindenképpen küzdjünk ellene! A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki, még a pollenszóródás előtt!  

Jogszabályi változás miatt az idén már egész évben parlagfűszezon van, azaz megszűnt azon szabályozás, miszerint csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget. 

Parlagfű gyomlálása

 

Hasznos információkat találnak a NÉBIH weboldalán, a parlagfű bejelentő rendszerről 

A felhíváshoz kapcsolódó videó: 

 

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György NMNK és az ÖMKi csapata

Borítóképen: Krumplibogár és lárva

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. június 3.

Növényvédelem
Levéllyukacsosodás, monília elleni védelem

2021. évi 14. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. május 19.

Növényvédelem
Burgonyabogár és aszály is nehezíti a kertészeti munkákat - hogyan védekezhetünk ezek ellen?

2020. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen