Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mezőgazdasági sokféleség. Neked fontos?

Felmérés a mezőgazdasági sokféleségről

 

A tájfajták megőrzésével foglalkozó Farmer’s Pride projektünkben nemrég egy kérdőíves felmérést végeztünk, hogy kiderítsük, a hazai lakosság mekkora értéket tulajdonít a mezőgazdasági sokféleség megőrzésének. A felmérésben a búzát és a tájfajta gabonákat vettük példa növényeknek. Minél több korosztályt, vidéki és városi embereket egyaránt bevontunk a kutatásba. Azt tapasztaltuk, hogy a válaszadók többsége érdeklődő és nyitott volt a téma iránt. Sokak számára meghökkentő új információ volt, hogy mára mennyire leszűkült termesztett kultúrnövények genetikai sokszínűsége, mennyire kevéssé figyelünk a biológiai sokféleség megőrzésére az agráriumban.

Az emberek többségének nem volt kialakult képe arról, hogy alapvető élelmiszereink miből és hogyan készülnek, és milyen összetett termékpálya áll mindennapi betevőnk mögött. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége fontosnak tartja és szeretné, ha többet tudhatna a mezőgazdasági témákról, akár az oktatási rendszeren, akár a médián keresztül. Többen kifejtették, hogy döntéseikkel szeretnék elősegíteni a genetikai sokféleség megőrzését, ezzel is elősegítve a mezőgazdasági termelés változatosabbá és ellenállóbbá tételét, a tájkép megőrzését, a hagyományok és kulturális szokások életben tartását.

Ugyanezt a felmérést Európa több országában is elvégezték, így az Egyesült Királyságban, Svájcban, Ausztriában és Görögországban, hogy kiderítsék a lakosság hogyan viszonyul a mezőgazdasági sokféleség megőrzéséhez, hajlandó-e azt támogatni és ha igen, hogyan és milyen mértékben. A kérdőívek kiértékelése folyamatban van, az eredményeket várhatóan idén ősszel tudjuk közzétenni.

Miért olyan fontos a mezőgazdasági sokféleség megőrzése?

369.000 virágos növényfaj ismert globálisan, de 2014-es adatok alapján ezek közül mindössze 200 növényfajt használunk széles körben élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200-ból pusztán 9 faj adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A tömegesen termelt kultúrnövények uniform fajtái sérülékenyek az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. Ebben a kihívással teli környezetben a tájfajták és a kultúrnövények vad rokon fajai értékes erőforrásokként jelennek meg, úgy a professzionális nemesítésben, mint a részvételi alapon működő génmegőrzésben. Ezt a kérdéskört, a genetikai sokféleség in situ, vagyis gazdaságokban való megőrzésének lehetőségeit tárja fel a Farmer’s Pride nemzetközi projekt, amiben az ÖMKi is részt vesz hazai szakmai partnerként.

Olvasd el a teljes projektismertetőt:

https://biokutatas.hu/wp-content/uploads/2019/04/Farmers-Pride_%C3%B6mki.pdf

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen