Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

A magyar bio ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékelték szakmai szervezetek

A magyar bio ágazat kutatást, ellenőrzést végző, és érdekképviseletet ellátó szakmai szervezetei, valamint biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét április 18-án a MagNet Közösségi Házban rendezett sajtótájékoztatón. A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján, és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bio ágazat fejlesztése érdekében.

Miután a Vidékfejlesztési Program keretében 2018-ban újra meghirdetett pályázatra háromszoros volt a gazdálkodói igény az eredetileg megadott keretösszeghez képest, 12 milliárd helyett 36 milliárd forint jut az ökológiai gazdálkodás további támogatására Magyarországon az agrártárca április 4-i bejelentése szerint.

 – Ez a lépés nem csak azért fontos mérföldkő, mert jelentősen bővíti az ökogazdák és az ökológiai gazdálkodásra áttérők lehetőségeit. A döntés azt mutatja, hogy az agrártárca a nemzetközi trendekkel egybehangzóan fontos kitörési pontot lát az ökológiai gazdálkodásban. Ez illeszkedik az unió körvonalazódó közös agrárpolitikája, a KAP reformjának progresszívabb irányvonalához is. Európa jelentős része ugyanis a zöldebb agrárium felé halad, ami hazánknak kiváló lehetőség. Jó magyar példával nemcsak fenntartható jövőt alapozhatunk meg, de a versenyképességünket is növelhetjük – mondta el Dr. Drexler Dóra, az egységes ágazati értékelést kezdeményező Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője. – A globális adatok alapján az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat. Az EU teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt. Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert – tette hozzá a kutató.

Az ÖMKi hetedik alkalommal szervezett önálló Közép-Kelet Európa szekciót februárban a Biofachon, a világ legjelentősebb biotermék vásárán és szakkiállításán, amelynek adatai alapján Dr. Drexler Dóra elmondta: hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága szerint csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma alapján azonban már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. Ezen az eredményen jelentősen javíthat az idei pályázat, hiszen összesen 96.000 hektár terület részesül támogatásban, amelyből 88.700 hektár az új ökológiai művelésbe vont terület.

Az újra megnyitott pályázati támogatásnak köszönhetően már az idén megközelítheti a 300.000 hektárt az ökológiai művelésbe vont területek mérete Magyarországon. Az adatok azt mutatják, hogy az ültetvények és a szántók aránya örvendetesen emelkedik, a legnagyobb mértékben azonban a gyepterületek növekednek majd – értékelte a pályázat hatását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, Dr. Roszík Péter. – Bízunk abban, hogy a támogatási program segíti a kitűzött célok, azaz a biodiverzitás és talajtermékenység megőrzése, fenntarthatóság, vidéki munkahelyteremtés megvalósítását, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a feldolgozó szektorról se feledkezzünk meg. A támogatott területekről származó alapanyagokat élelmiszerré kell feldolgozni és forgalomba hozni, ez a lakosság egészséges élelmiszerekkel történő ellátásának kulcsa – tette hozzá a másik hazai független tanúsító szervezet, a Hungária Öko Garancia Kft. frissen kinevezett, júniusban hivatalba lépő ügyvezetője, Dr. Mészáros Dóra, aki jelenleg az Ökológiai Gazdálkodás Kutatóintézete (FiBL) brüsszeli irodáját vezeti.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke, az Év Biogazdája (2017) hangsúlyozta: az ökológiai gazdálkodás az egyetlen fenntartható mezőgazdálkodási mód, amelyet a gazda szempontjából is fenntarthatóvá kell tenni, ehhez pedig nélkülözhetetlen az állami támogatás. Büki József biogazdálkodó az ökológiai növénytermesztés támogatása mellett többek között a részben ennek helyi felvevő piacát is jelentő ökológiai állattenyésztés és tejtermelés, valamint a terményraktározás fejlesztését, a tudatos élelmiszerfogyasztás hazai ismeretanyagának fejlesztését, és a “bio”, “öko” szavak kereskedelmi használatának szigorúbb szabályozását szorgalmazta.

A szaktárca stratégiai partnere, a 2011-ben alakult Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége elnöke, Dr. Solti Gábor a határon túli magyar területek példamutató gyakorlatai közül kiemelte azt a hatodik éve működő vajdasági programot, amelynek köszönhetően a Szabadka és Magyarkanizsa környéki települések óvodáiban helyi ökológiai gazdálkodásokból származó zöldséget, gyümölcsöt dolgoznak fel a közétkeztetésben.

További információ a szervezetekről:

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet: Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. Ennek érdekében szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt. Legrégebbi projektje, a 78. OMÉK Agrárfejlesztési Díjjal és a 2018-as E.on Energy Globe Díjjal elismert On-farm kutatási hálózat az egyetlen olyan hazai projekt, amely a gazdálkodókkal szoros együttműködésben, gyakorlati szemlélettel kutat a fenntartható mezőgazdaságért. Az on-farm kutatási módszer életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek beállítását jelenti működő gazdaságokban, illeszkedve a gazdálkodók által meghatározott termelési célokhoz. A kísérletek témáját az ÖMKi a résztvevő gazdaságokkal közösen alakítja ki 2012 óta. A szervezet munkáját 2019-ben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége “Környezet Védelméért” oklevéllel is elismerte.

Magyar Biokultúra Szövetség: A Magyar Biokultúra Szövetség nemzetközi viszonylatban is az egyik legrégebbi, ma is működő, a biogazdálkodást szívügyének tekintő szervezet. A szervezet célja a környezetet óvó, egyúttal egészséges élelmet biztosító ökológiai gazdálkodás térnyerésének elősegítése. Ennek érdekében aktív az agrárközéletben, stratégiai partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, tagot delegál a Vidékfejlesztési Program Monitoring Bizottságába, befolyást gyakorol a jogalkotásra.

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.: A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-t 1996-ban a magyar biogazdálkodás meghatározó szervezete, a Magyar Biokultúra Szövetség alapította a hazai ökológiai gazdálkodás ellenőrzésére. A Biokontroll máig az egyetlen magyar tulajdonban álló ökológiai ellenőrző szervezet. Célja magyar biotermékek presztízsének megtartása, növelése a világpiacon.

Hungária Öko Garancia Kft.: A 2000-ben alapított Hungária Öko Garancia Kft. (HÖG) független, akkreditált, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elismert tanúsító szervezetként működik. Információval látja el az élelmiszeriparban tevékenykedő gazdálkodókat, feldolgozókat és forgalmazókat, ezáltal hozzájárul a fenntartható termelési módszerek kidolgozásához és piaci helyzetük erősítéséhez. A HÖG a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokon kívül számos magyarországi feldolgozóüzem számára is végez ellenőrzéseket. Nemzetközi szinten együttműködő  partnereivel különböző egyéb sztenderdek szerinti ellenőrzésket is végez. A HÖG munkája és szolgáltatásai révén jelentős mértékben hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz, a vidéki táj megőrzéséshez és az állatjóléthez.

Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége: A Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségét (KÖSZ) 2011-ben a Kárpát-medence öt országából tizenegy ökoszervezet alapította meg, megalakulásával a legnagyobb ilyen típusú ernyőszervezetté vált a Kárpát-medencében. Fő hitvallásának tekinti a Bio Chartában lefektetett elveket, valamint – a szaktárca stratégiai partnereként – egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy érdemben segítse és közreműködjön a kormány 2012-2020 közötti Nemzeti Vidékstratégiájának, s ezen belül is leginkább a kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködési, valamint ökológiai gazdálkodási programjának a megvalósításában.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen