Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Megtartottuk a GO-GRASS projektünk első hazai replikációs műhelymunkáját

2020 októberében megalakult hazai szakértői csoport 2022. október 14-én megtartotta az első replikációs műhelymunkát a GO-GRASS projekt keretein belül az ÖMKi szervezésében.

A szakértői csoport feladata, hogy közösen kiválassza a hazai körülmények között leginkább adaptálható bemutatótelep példáját, feltárja a környezeti, gazdasági, hatósági és egyéb kihívásokat, illetve kidolgozza a kiválasztott példa(k) hazai értékláncát és az erre épülő fenntartható üzleti modelleket, finanszírozási stratégiákat.

Az egynapos workshop célja a projekt részletes bemutatása volt, kiemelve a német és dán példákat, eredményeket, valamint Magyarország, mint követő ország (follower country) replikációs lehetőségeit. Továbbá a résztvevők egyéni kapcsolódása és a hazai lehetőségek is átbeszélésre kerültek.

received_1164852617776039

A szakértők a német demo példáját látják a leginkább megvalósíthatónak, amely a vizes élőhelyek alacsony tápanyagtartalmú fűféléiből állít elő biofaszenet. A végtermék kedvező hatással bírna a talajainkra, továbbá az előállításhoz szükséges technológia már rendelkezésre áll az országban és ezzel csökkenthetőek lennének a beruházási költségek. A német bemutatóhely replikációjának megvitatása során arra a következtetésre jutottunk, hogy a hazai viszonyok esetében ideálisan a megvalósítás egy olyan területen vagy annak közelében történne, ahol az intenzív gyepgazdálkodású szántóterületek, Natura 2000 gyepek, nemzeti parkok területei és ökológiai gyepterületek kombinációjával lehetne megfelelő mennyiségű hozamot előállítani (intenzív területeken évi 2-3 kaszálással lehet számolni, szemben az extenzív gazdálkodásoknál csupán eggyel), valamint a biofaszén előállítási technológia és üzem működtetésére van kapacitás. Továbbá, az elhanyagolt gyepterületek rehabilitációjára is törekedni kell, pl. ahol a nehéz körülmények miatt nem végeznek kaszálást, azonban a művelet pozitív ökológiai hatást tudna gyakorolni a környezetre. A tájrehabilitáció céljából lekaszált fű szintén hozzájárulhatna a bioszén előállításához, amely egyfajta kiegészítőként szolgálhatna a nagyobb hozamú gyepterületek mellett.

received_2266585693509034

A Dán demo esetében kisméretű finomítóban füvekből, főként lucernából, heréből, pántlikafűből nyernek ki fehérjét, melyből szerves fehérjekoncentrátumot állítanak elő takarmányozás céljából. A bemutató végterméke a felhasználhatóság szempontjából a legnagyobb értéket képviseli, hiszen nagy hozzáadott értékkel rendelkezik, ami felhasználható takarmányozásra, biogáz előállítására vagy akár újrahasznosított tápanyagként.

A műhelymunka során a dán demó replikációjának részletes megvitatására nem került sor, azonban a szakértők megállapították, hogy a magyar fűfélék fehérjében szegények, és egy ilyen létesítmény üzemeltetése valószínűleg nem tudja felvenni a versenyt azokkal az üzemekkel, amelyek egyéb fehérjenövényekre szakosodtak, mint pl. lucernát termesztenek intenzív körülmények között fehérjekoncentrátum előállítás céljából.

received_2314233552078160

A rendelkezésre álló nyersanyagok és a logisztika tekintetében nincs sok különbség a német és a dán demó replikációi között, de mindenképpen további megbeszélésekre van szükség a dán demó magyarországi replikációs lehetőségeinek feltárásához.

A következő replikációs workshopra a németországi helyszíni látogatást követően kerül sor, Decemberben bioszén üzemlátogatással egybekötve az Agrofutura  székhelyén, Túrkevén, ahol az üzleti modell további elemei is megvitatásra kerülnek majd.


200324164316_K0xCXc_gograss_logo

A Go-Grass projekt az Európai Unió Horizont 2020 program támogatásával jött létre koordinációs és támogatási tevékenység keretében, GA 862674 szám alatt. A projektről bővebben a www.go-grass.eu oldalon olvashatnak.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. február 12.

Hír
GO-GRASS németországi helyszínlátogatás: Bioszén előállítás fűből

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani négy körkörös üzleti modell kidolgozásával (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország).

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek
2021. február 19.

Hír
Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Kiadvány
Zöldtrágyázás a szántóföldön és a zöldségtermesztésben

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen