Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

ALL-Ready   2022. március 31. Hír

Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

A hibrid formában megrendezett első éves ALL-Ready konzorciumi találkozót 2022. március 8-9. között tartották Párizsban az INRAE intézetében. A projektpartnereken kívül az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI), valamint a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) agroökológiával foglalkozó munkacsoportja is részt vett a megbeszélésen.

A találkozó célja az eddig elért eredmények, illetve a legfőbb megállapítások áttekintése volt a munkacsoportok közötti együttműködés továbbépítése, valamint az ALL-Ready projekt tevékenységeinek megfelelő kontextusba helyezése érdekében az agroökológiával foglalkozó élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák közötti jövőbeli európai partnerség keretében. Végül, de nem utolsó sorban a partnerek meghatározták a projekt második felében elvégzendő feladatokat is.

Az első nap a projektpartnerek összegyűjtötték az egyes munkacsoportok legfőbb eredményeit és megállapításait, és megvitatták az agroökológiai átmenetben, a jövőbeli európai hálózatban és az európai agroökológiai partnerségben betöltött szerepüket .

A második napon a résztvevők a jövőbeli európai hálózatra és az agroökológiai partnerségre koncentráltak olyan kérdések megválaszolásával, mint például:

  • Hogyan járul hozzá a teszthálózat a jövőbeli hálózat, illetve partnerség létrehozásához? Hogyan fog történni a tudás megosztása a jövőben (pl. a gazdálkodók között)?
  • Mi az élő laboratóriumok, illetve a kutatási infrastruktúrák valódi szerepe az agroökológiai partnerségen belül?
  • Hogyan lehet összekapcsolni a partnerséget és a hálózatot, illetve hogyan hatnak egymásra/kommunikálnak egymással?
  • Melyek a hálózat által létrehozott hozzáadott értékek?

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a tevékenységeket illetően az alábbiak szükségesek:

  • az adott helyhez/tájhoz köthető kezdeményezések megerősítése,
  • az agroökológiai átmenethez köthető kutatások transzdiszciplináris jellegének növelése,
  • együttműködés a fenntartható élelmiszer-rendszerekkel foglalkozó partnerség, a Talaj Misszió, valamint a mezőgazdasági termelékenységet és fenntarthatóságot célzó európai innovációs partnerség (EIP-Agri) hálózatai között,
  • a kutatási eredmények elérhetővé tétele a kutatók számára.

Ehhez az utolsó ponthoz kapcsolódóan a résztvevők kihangsúlyozták, hogy a teszt-, valamint a jövőbeli európai hálózat jó lehetőséget biztosít arra, hogy olyan tudást/bizonyítékokat halmozzunk fel, illetve osszunk meg, amelyek nem csupán tudományosak, hanem gyakorlatiak és a szakpolitika alakításában is felhasználhatóak. Társadalmi és üzleti szempontból fontos, hogy az agroökológiai átmenetbe a szélesebb társadalmi rétegeket és az érintetteket inkluzív módon vonjuk be. Továbbá a gazdálkodókat jobban meg kellene becsülni a tudásuk miatt, valamint a helyi hangokat is fel kellene erősíteni EU szinten. Szintén kiemelték, hogy az élő laboratóriumokat és a kutatási infrastruktúrákat először az ALL-Ready projekt keretén belül kapcsolták össze egymással, ezáltal szilárd alapot biztosítva a jövőbeli hálózatnak.

Képek a találkozóról (a galéria lapozható!)

A cikk forrása: https://www.all-ready-project.eu/communication/news-events/news/consortium-meeting.html 

Tudj meg többet az ALL-Ready projektről: https://biokutatas.hu/hu/page/show/all_ready 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. január 28.

Hír
ÖMKi On-Farm Élő Laboratórium

Az ÖMKi on-farm kutatási hálózata 2020. szeptember 4-én elnyerte az „élő laboratórium” címet - hivatalosan ÖMKi On-Farm Living Lab megnevezéssel - így bekerült a nemzetközi Élő Laboratóriumok Európai Hálózatának (European Network of Living Labs - ENoLL) tagjai közé.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek
2021. július 12.

Hír
ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai gazdálkodásban használható termésnövelő anyagok 2022.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások: on-farm fajtatesztek eredményei - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A 2012 őszén elindított és ökológiai gazdaságokban megvalósított étkezési búza fajtatesztjeink 2018-ban is folytatódtak. Új önkéntes gazdaságok bevonásával a vizsgálati helyszíneink számát sikerült tovább növelni és ezekkel az ország fontosabb gabonatermő régióit még jobban sikerült lefedni, mint korábban.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen