Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Megalakult az ökológiai vetőmag munkacsoport

Október 29-én, az ÖMKi szervezésében megkezdte működését az ökológiai vetőmag munkacsoport, amelynek elsődleges célja, hogy élénkítse az ökológiai vetőmagok hazai használatát, és megtegye az első lépéseket annak érdekében, hogy az ökológiai vetőmagok megfelelő fajtaválasztékban álljanak a gazdálkodók rendelkezésére.

A munkacsoport ezáltal elősegíti az ágazat felkészülését a csávázatlan (kémiai anyagokkal előzetesen nem kezelt), ugyanakkor nem ökogazdálkodásból származó, konvencionális vetőmaghasználat kivezetésére az ökológiai termelésből.

Ökológiai vetőmagok

A biogazdálkodás szempontjából kiemelt jelentőségű témáról van szó, ugyanis az ágazat fejlődésének egyik fontos mérföldköve a hazai termesztési környezethez alkalmazkodó, jó minőségű ökológiai vetőmagok elérhetővé tétele. A munkacsoportban, nemesítő intézetek, vetőmag forgalmazó cégek, tanúsító és ellenőrző szervezetek, a NÉBIH és az Agrárminisztérium vettek részt, hogy közösen megvitassák az alábbi pontokat:

  • Azon növényfajok és fajtáik listájának létrehozása, melyekből rendelkezésre áll elegendő hazai ökológiai vetőmag, így nem szükséges a csávázatlan konvencionális vetőmaghasználat engedélyezése (I. kategória).
  • Azon növényfajok meghatározása, melyekből nem érhető el kielégítő fajtaválasztékú ökológiai vetőmag a hazai piacon, így az adminisztratív terhek csökkentése érdekében a kezeletlen konvencionális vetőmaghasználat eseti engedélyeztetési kötelezettsége (II. kategória) helyett általános engedély adható (III. kategória).
  • Öko vetőmag adatbázis optimalizálása, a vetőmag kereslet és kínálat jobb összehangolása.
  • Magyarország részvétele az ökológiai heterogén szaporítóanyagok (genetikailag diverz populációk) vetőmagtermelésének és -forgalmazásának az Európai Bizottság által meghosszabbított ideiglenes kísérletében.
  • Országos fajtatesztek végzése és fajtaajánlati lista készítése ökológiai termesztésben.

A munkacsoport következő megbeszélése decemberben lesz, és bízunk abban, hogy az első alkalomhoz hasonlóan, a jelenlévők aktív közreműködésével újabb előrelépéseket tehetünk ebben a fontos ügyben.

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen