Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlásával kerültünk be, aki tavaly nyáron ismerte meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. Felkérésünkre, a 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket. Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti adottságokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nemcsak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.

Havas Dóra, a Lila füge gasztrobloggere és Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje

“A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, viszont a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük őket a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.”

Ezúton is köszönjük Farkas Richárd Highlights nagykövetnek a jelölést és a méltató szavakat!

Tájfajta paradicsom kísérleteink

Tájfajta paradicsom kísérleteink célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltunk meg, országszerte, 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltunk részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutattuk meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és tavaly óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszavezetését a kertekbe.

Miért olyan jelentősek a tájfajták?

2014-es adatok alapján 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át.[1] A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

Szavazz és népszerűsítsd a fenntartható élelmiszertermelést!

Azok, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak. Egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket. 

A Highlights of Hungary jelöltjeire, így tájfajta paradicsompalánta kezdeményezésünkre februártól lesz lehetőség szavazni. Szavazatoddal nemcsak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái mellett teszed le a voksodat, de népszerűsíted a tájfajták, az agrobiodiverzitás, a helyi termesztés és nem utolsó sorban az ökológiai gazdálkodás jelentőségét.

Kövess minket és szavazz ránk! Népszerűsítsük közösen a tájfajtákat és az ökológiai gazdálkodást!

Jelölésünkről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Magyarország idei kiválóságai egy helyen – nézd meg a többi jelöltet!

 

[1] https://more.bham.ac.uk/farmerspride/wp-content/uploads/sites/19/2019/05/FP_factsheet_Hungarian_final_low_res.pdf

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. február 4.

Hír
Tájfajta paradicsomaink Magyarország kiválóságai között

Február 18-ig itt adhatod le voksodat az általad leginkább díjazott jelöltekre, köztünk ránk is!

Részletek
2021. február 26.

Hír
Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között.

Részletek
2021. május 6.

Hír
Zamatos paradicsomot ígérő magyar tájfajták

Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben a nagy népszerűségnek örvendő ÖMKi tájfajta, öko paradicsompalántánkat, amelyek a korábbi vizsgálatok alapján legjobbnak bizonyultak és amelyek idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében rangos kitüntetést kaptak.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen