Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

levéltetű, katicabogár, szürkepenész, hernyófogó öv, vitisan   2022. június 8. Növényvédelem

Levéltetű és szürkepenész elleni védekezés a biokertben és más aktuális növényvédelmi teendők

2022. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Keleten az aszállyal küzdenek a kertészek, míg nyugaton jobb helyzetet mutat a met.hu térképe. Jelentősen változni fog a helyzet, a következő napokban az előrejelzések szerint további esők várhatók, akár egyhavi csapadék 1-2 nap alatt leeshet. Egész biztos, hogy a növényvédelmi gondjaik is eltérőek a zalai és a nyírségi gazdáknak. Abban viszont hasonló a helyzetük, hogy valamilyen szinten mindenhol számolniuk kell az alábbi károsítók közül valamelyikkel. 

Általánosságban el lehet mondani, hogy erős levéltetű fertőzéssel küzd mindenki (7. felhívás). Szerencsére eddig sehol sem alakult ki járvány a kórokozó gombák támadása nyomán. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellett védekezni pl. a lisztharmat (6. felhívás) vagy a varasodás és a rozsdagombák ellen (11. felhívás). Az ültetvényekben, ahol a termésbiztonság érdekében nagyobb biztonságra törekednek, már többször is permeteztek. 

A pünkösdi hétvégére megjött az eső, ez belobbanthatja az almatermésűek varasodását és a bogyósok, csonthéjasok levélbetegségeit. Az esők hatására valószínűleg felerősödik a szamóca szürkepenészes rothadása. A szürkepenész vagy botritisz polifág, azaz sokgazdás kórokozó.

Szamóca levélbetegség

A gomba a növény minden részét megtámadhatja. Az élettelen szerves anyagokon (növényi maradványok, pollen, stb.) is meg tud élni, tehát mindig jelen van, folyamatosan számíthatunk a fertőzésre. Csak a nedves, párás időjárásra és a fertőzésre alkalmas növényi részekre vár. A sűrű ültetéssel, a túlzott nitrogén trágyázással, a lombot érő öntözéssel, a talajjal érintkező szamócaszemekkel kedvez a kórokozó fejlődésének. A szürkepenész szinte valamennyi kertészeti növényt károsítja, a bogyósokat (a szamócán kívül a málnát, szedret, ribiszkéket, kabakosokat, paradicsomot, tojásgyümölcsöt, salátákat). Használható ellene – rövid várakozási idővel – a kálium-hidrogén-bikarbonát hatóanyagú Vitisan, és több egyszerű anyag, így a csalánlé és a mezei zsurló is.  

A szederbokor termését megfertőző szürkepenész

A cseresznyelégy (lásd a 11. felhívást) és a gyümölcsmolyok is „hozzák a formájukat”, mindegyik faj rajzik. Sajnos a keleti gyümölcsmoly, a szilvamoly és már az almamoly esetében is fel kell készülnünk arra, hogy egybefolynak a nemzedékeik. Folyamatos a rajzásuk, így a párzásuk és a tojásrakásuk is. Tehát a hernyókra is mindig számítanunk kell. A védekezésről a 10. felhívásban írtunk.  

Nagyapáink még rendszeresen használták a levéltetveket terjesztő, ápoló hangyák elleni ragacsos övet és az almamoly elleni küzdelemben jól bevált száraz hernyófogó övet. Jó leírást találtam ezekről a gazigazító oldalán.   

A képen az alma-levéltetvek láthatóak

Kipróbálásra ajánlom az egyszerű anyagok közül a csalán kivonatot (7 nap é.v.i. azaz élelmezésegészségügyi várakozási idő !!!), a fűzfakérget, a konyhasót, a lecitint, a mezei zsurlót, a szódabikarbónát, a talkumot és a tehéntejet. A felhívásban megemlített károsítók megtalálhatóak az engedélyeikben. Ezeket letölthetik a NÉBIH honlapjáról. 

A katicabogarak lárvái bebábozódtak, lassan a bábból kikel a kifejlett bogár, amelyik továbbra is segíteni fog nekünk. Másfél év alatt akár 6.000 tetűt is elpusztíthat egy egyed, de fiatal, kisméretű hernyókat, meztelen csigákat, rovartojásokat is eszik és a krumplibogar lárváját is megtámadja. A katicabogarak – így az őshonos kétpettyes és hétpettyes katicabogár, valamint a termesztőberendezésekbe telepített, majd onnan kiszabadult és az őshonos fajokat kiszorító harlekinkatica lárvája és kifejlett egyede is - ragadozó életmódot folytatnak, azaz predátorok. A múlt héten egy másfél perces kisfilmet is készítettünk a lárvájáról és a különös formájú bábjáról. Böngésszenek az internetes oldalakon és nézzék meg a videót!

Katica báb

Jó egészséget, jó kertészkedést:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Budapest, 2022. május 23.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. május 26.

Növényvédelem
Időszerű a levéltetvek elleni védekezés a szántóföldi kultúrákban

2021. évi 7. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek
2021. június 25.

Növényvédelem
Mit tehetünk a burgonyabogár ellen?

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. március 9.

Növényvédelem
Szántóföldi kártevők természetes ellenségei

2022. évi 1. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták – A termékeny talajok építészei

A földigiliszták jelentősége és ajánlások a mezőgazdasági területeken való elterjedésük támogatásához.

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen