Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Legyen egészséges a mindennapi kenyerünk!

Ősi gabonák és a kovászos kenyér

Az egészséges élelmiszer kapcsán először sokunk talán egy nehezen kimondható vagy távoli tájakról érkező összetevőre gondol. Pedig az egészséges élelmiszer titka gyakran az egyszerű összetevőkben rejlik.

Íg van ez a kovászos kenyérrel is, amelynek alapját jó minőségű liszt, víz és só alkotja. Bár a kovásszal készülő kenyér szakértelmet és több időt igényel, a befektetett munka többszörösen megtérül. A régi idők kenyereként is emlegetett kovászos kenyér ráadásul újra reneszánszát éli, amelyben nagy szerepe van a kézműves pékségeknek.  Az egyik első hazai úttörő Vajda Józsi, aki nem csak a Pékműhely tulajdonosa, de az idén hatodik alkalommal megrendezett Kenyérlelke Fesztivál főszervezője is, számos fórumon hirdeti a minőségi gabona, liszt és az abból készített kovászos kenyér jelentőségét. 

A kézműves pékségek megjelenésével párhuzamosan ráadásul az otthon kísérletezők száma is gyarapodni kezdett. Ormós Gabriella, a Jenői Pékség tulajdonosa vezetésével indult Kovászlabor egy olyan szakmai fórum, ahol az otthon sütők mindent megtudhatnak a kovászos pékárukról. A karantén ideje alatt ráadásul Szabi a péknek köszönhetően több ezer ember nevelt saját kovászt és tanult meg belőle kenyeret sütni.

Miért jobb a kovászos kenyér?

Egyre többen ismerik fel, hogy a nagyüzemi élelmiszertermelésnek köszönhetően ugyan sok és olcsó termékhez juthatunk hozzá, de ennek sajnos ára van, amelyet végül a fogyasztók, azaz mi fizetünk meg. Az adalékanyagok hozzáadásával készült kenyerek, amelyek bár gyakran pufibbak, puhábbak és gyakran fele annyiba kerülnek, mint adalékanyag nélkül és kovásszal készült társaik, élettani hatásai messze elmaradnak az utóbbiakétól. Azon túl, hogy tovább elállnak és laktatóbbak, a kovászban lévő mikoorganizmusok munkájának eredményeképpen a kovászos kenyerek összetétele és élettani hatása sokkal kedvezőbb és az emésztésre is kedvezőbb hatással van.

100%-ban alakorból készült kovászos kenyér (Fotó forrása: ÖMKi)

Hogy kerül az ÖMKi a kenyér képbe?

Kenyérbúza fajta tesztjeink mellett több, mint öt éve már ősi gabonákkal is foglalkozunk. Az ökológiai gazdálkodásban jelentős szerepet kap a biodiverzitás megőrzése és ennek jegyében szeretnénk elérni, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák ismét a köztudatba kerüljenek.

Az alakor és a tönke számos pozitív tulajdonsággal bír, például ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és jobban bírják a szélsőséges körülményeket is, így biogazdálkodásba jól beilleszthetőek. A fogyasztók számára azért előnyösebbek, mert az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak és sokszor más fehérje-struktúrákat is tartalmaznak.

Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék ezeket az értékes, ősi gabonákat több pékkel is együttműködünk és immár második alkalommal a Kenyérlelke Fesztiválon is részt veszünk. A tavalyi évhez képest a standunknál érdeklődők közül már többen megismerték ezeket a gabonákat és arról érdeklődtek hol lehetne ezekből a gabonákból készült lisztet vagy kenyeret beszerezni. Nagy sikert aratott a tönkéből és alakorból készült kovászos kenyerek kóstoltatása is, amelyeket idén a Szívügyem Kispékség készített nekünk. Ők arra vállalkoztak, hogy 100%-ban az adott gabonát használják fel az adott kenyerekhez, így az ősi gabonák markáns, finom íze tisztán érezhető. Nem volt azonban könnyű dolguk, ugyanis az alakor és tönke kenyerek tésztája sokkal ragacsosabb és szakadósabb emiatt csak formában süthető.

100%-ban tönkéből készült kovászos kenyér (Fotó forrása: ÖMKi)

Bár a tönke és alakor gabonákat egyre többen ismerik, jelentőségük az ökológiai gazdálkodáshoz és a diverzifikációhoz hasonlóan még nem közismert. Ezért is örültünk kifejezetten annak, hogy a fesztivál második napján egy előadás keretében ezekről is beszélgethetett Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője Vajda Józseffel és Rácz Sándorral, az Eleven Porta tulajdonosával.

Rácz Sándor, Eleven porta - Vajda József, Pékműhely - Dr. Drexler Dóra, ÖMKi
(Fotó forrása: Burszán Sándor)

A Kenyérlelke Fesztivál amellett, hogy lehetőséget adott munkánk bemutatására rengeteg más izgalmas programot is tartogatott. Az otthon sütők és hivatásos pékek több kategóriában is megmérettették magukat. A Pipacs Pékség, mint biopékség vitte el a fődíjat, illetve Cseperkáló József, régi partnerünk, a Panelpék tulajdonosa nyert a teljes kiőrlésű kenyér kategóriában. Ezúton is gratulálunk minden győztesnek!  

Jó hangulat, kellemes zene, finom ételek és italok, kedves, lelkes és a minőségi kenyér iránt elhívatott emberek. Jobb programot nem is tudtunk volna elképzelni erre a két napra! Köszönjük a lehetőséget és a sok érdeklődést!

Kövessétek oldalunkat és tudjatok meg még többet az értékes ősi gabonákról és a hazai biogazdálkodás aktualitásairól! 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. július 5.

Hír
“Az ősgabonákban van a jövő!”

Több mint hetvenen fogadták el meghívásunkat, köztük a magyarországi kovászos kenyér iparágának megteremtője, Vajda József pék is.

Részletek
2019. június 20.

Hír
Minőségi kenyeret mindenkinek!

Alakor, tönköly, tönke: a tájfajta ősgabonák kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek

Részletek
2020. június 25.

Hír
Szántóföldi Szakmai Napok 2020

Kincsünk a termőföld és a Gabonától a kenyérig címmel rendhagyó online konferenciát szervezett az ÖMKi június 17-én és 18-án. A beszámoló végén elérhetők mindkét nap előadásainak felvételei, valamint az előadók prezentációi.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Rendezvény
Archív - Gazda-molnár-pék műhelymunka

Immár két éve annak, hogy a Pipacs Pékséggel közösen, megszerveztük az első magyarországi gazda-molnár-pék találkozót.

Részletek

Tönkebúza liszt
Bio tájfajta tönkebúza liszt (500 g)

Fontos! Az online fizetést és a megrendelés e-mailben történt visszaigazolását követően a terméket kizárólag személyesen lehet átvenni az ÖMKi irodájában (1033 Budapest, Miklós tér 1.). A részleteket a visszaigazoló e-mail tartalmazza.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen