Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kutatásainkról közérthetően

Virágzó sorközök szőlőben és gyümölcsösben

Miért fontos, hogy minél több hasznos élő szervezetet vonzzunk a monokultúrás termesztési területekre? Hogyan tudjuk fokozni ezeknek a területeknek a biodiverzitását? Milyen hatással van a sorközökbe vetett fajgazdag növényzetnek a talajra, valamint a termésre? Milyen fajokból álló magkeverékek bizonyulnak a leghatékonyabbnak? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alábbi kísérleteinkben.

Bár a művelhető területek csak körülbelül 3%-án folytatnak gyümölcs-, illetve szőlőtermesztést, ezek rendszerint egy-egy régióra koncentrálódnak, így már jelentős hatással vannak az adott környezetre. Nem ritka, hogy így fajszegény kultúrsivatagok alakulnak ki. Ha ezen ültetvényekben – a mezőgazdasági termelést továbbra is előtérbe helyezve – másodlagos élőhelyeket hozunk létre, akkor ezeknek biodiverzitás-megőrző szerepe is lehet. Ezt első sorban sorköztakarással, védősávok létrehozásával vagy mezsgyék helyreállításával valósíthatjuk meg. Így ezek a területek önmagukban is értékes és hasznos flórának és faunának adhatnak otthont. Összekötve az addig széttagolt élőhelyfoltokat, zöldfolyosókként is funkcionálhatnak, így hozzájárulnak a környező élővilág egyensúlyának visszaállításához.

Virágzó sorköz szőlőben

Miglécz Tamás, az ÖMKi projektvezető kutatója szőlő- és gyümölcs sorköz-gyepesítési kísérleteinket vezeti. Az egyik ilyen kísérlet a LIFE VineAdapt projekt keretében zajlik, aminek legfőbb célja, hogy honos fajokkal növeljük a szőlőültetvények biodiverzitását, hogy ezáltal az ültetvényekbe minél több ökoszisztéma-szolgáltatást telepítsünk vissza.

Összesen hat helyszínen, három éven keresztül végzünk olyan vizsgálatokat, melyekkel egyes ökoszisztéma-szolgáltatások meglétét monitorozzuk. Felmérjük a növények megtelepedésének eredményességét, a vadméhek egyedszámát és egyes ragadozó szervezetek mennyiségét. A változatos virágos fajokból álló keverékek csábító élőhelyet biztosítanak a hasznos szervezetek számára. Számos ragadozó szervezet lehet hasznos a szőlőművelés számára (pl. ragadozóatkák, pókok, katicabogarak) azzal, hogy segítenek kordában tartani egyes szőlőkárosítókat.

A kísérletben egyrészt az ezt megelőző hatéves kutatásunk eredményeként megszületett ÖMKi Élő Sorköz magkeverékünket teszteljük, illetve ezt a keveréket felhasználva, további 13 virágos növényfaj hozzáadásával egy másik, több virágos fajból álló keveréket is tesztelünk. Minél változatosabb keveréket állítunk össze, annál többféle hasznos élő szervezetet tudunk bevonzani a területre. A gazdaságosság érdekében a kísérleti évek során kiválasztjuk majd a legeredményesebben megtelepedő fajokat, amik aztán bekerülhetnek majd egy új magkeverékbe.

Az MNVH projektben végzett kutatásaink a már kifejlesztett ÖMKi Élő Sorköz magkeverék tovább tesztelésén alapszanak. A kísérleti helyszíneken évente többször végzünk növényorvosi és talajvizsgálatokat.  Felmérjük a sorköztakaró mellett felmerülő leggyakoribb szőlőbetegségeket és -károsítókat, vizsgáljuk a talajnedvességet és -átjárhatóságot, hogy felmérjük a sorköz-takarónövényzet talajlazító hatását.

Fajgazdag sorköztakarás gyümölcsösben

Ebben a kutatási projektben a magkeverék tesztelését kiterjesztettük gyümölcskultúrákra is. Második éve fogjuk vizsgálni gyümölcsösökben (három almásban) három magkeverék teljesítményét. Az egyik magkeverék az ÖMKi Élő Sorköz, a második egy szintén kereskedelmi forgalomban kapható zöldtakaró keverék, a harmadik diverz keverék esetében az ÖMKi magkeveréket használtuk alapul, amihez több mint egy tucat vadvirág és egy pázsitfű faj magjait kevertük. Első évben a növények megtelepedését, a talaj nedvességét és áthatolhatóságát, továbbá a termés mennyiségét és minőségét vizsgáltuk. Idén a LIFE VineAdapt kísérletünkhöz hasonlóan kiterjesztjük a kísérletet a hasznos szervezetek felmérésére is.

Az MNVH fajgazdag sorköz-gyepesítési kísérleteiről itt olvashattok bővebben.

A LIFE VineAdapt projektről részletes információkat ide kattintva értek el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. augusztus 24.

Média
Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban

II. rész: Ökológiai szőlőtermesztésre áll át Somló-hegy

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Fenntartható szőlőművelés - LIFE VineAdapt

Klímaváltozáshoz alkalmazkodó, fenntartható szőlőművelés - Sustainable Viticulture for Climate Change Adaptation

Részletek
2020. augusztus 24.

Média
Használati útmutatás - ÖMKi Élő Sorköz magkeverék a gyakorlatban

ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék a gyakorlatban. 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 4 399 Ft + ÁFA/kg

Kedvezményes ár 2023. március 31-ig: 4179,-Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Magkeverék - kis kiszerelésben
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék (kis kiszerelésben)

Egységár: 4 649 Ft + ÁFA/kg

Kedvezményes ár 2023. március 31-ig: 4.416,-Ft + ÁFA/kg

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen