Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Közösségi tervezés gyakorlatai az agroökológiában: Agroecology-TRANSECT műhelymunka Magyarországon

Öt ország szakembereivel közösen tartott háromnapos műhelymunkát április 19-21. között Budapesten és Tokajban az ÖMKi az Agroecology-TRANSECT projekt keretében. A  Wageningeni Egyetemmel közösen szervezett esemény célja az volt, hogy segítse a projekt kutatás-fejlesztésben aktív szereplőit a szükséges transzdiszciplináris megközelítés praktikus részleteinek az elsajátításában.

Az Agroecology-TRANSECT projekt kitűzött célja, hogy  a partner szervezetek közös, országokon átívelő tudás és kompetencia bázis kiépítés részeként olyan újszerű eszközöket dolgozzanak ki,  amellyel az agroökológia előnyei jobban számszerűsíthetők az éghajlat, a biológiai sokféleség és a gazdaságok ellenálló képességének szempontjából.

Az ENSZ által meghatározott agro-ökológiai alapelvek

  1. Újrahasznosítás
  2. Input anyag csökkentés
  3. Talajélet
  4. Állategészségügy
  5. Biológiai sokféleség
  6. Szinergiák
  7. Gazdasági diverzifikáció
  8. Közösségi tudásépítés
  9. Társadalmi értékek és közélelmezés
  10. Méltányosság
  11. Kapcsolatrendszerek
  12. Terület- és természeti erőforrás gazdálkodás
  13. Részvételiség

https://www.agroecology-europe.org/our-approach/principles/

Ezen eszközök és adatok használatával az agroökológia alapelvei és gyakorlati haszna érthetőbbé és kézzelfoghatóbbá válik  a gazdálkodók, a tanácsadók, a politikai döntéshozók és az értéklánc egyéb szereplői számára. A projekt keretében a szakemberek felmérik, hogy a szakpolitikai eszközök hogyan segítik, vagy éppen korlátozzák az agroökológia elterjedését, és átfogó, lépték-specifikus szakpolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg az agroökológiában rejlő lehetőségek kibontakoztatására, regionális és uniós szinten egyaránt. Ezek az ajánlások hatékonyan tudják támogatni a kulcsfontosságú uniós szakpolitikai célok elérését, például a Közös Agrárpolitikát, a Zöld Megállapodást és a "Termelőtől a fogyasztóig" stratégiát.

Az ÖMKi a Wageningen Egyetemmel közösen vezeti a projekt Transzformatív Tanulási Platformját (WP3), ami 11 európai Innovációs Központot koordinál, valamint kiértékeli ezen központok agroökológiai potenciáljának kibontakozási folyamatát. Emellett, az ÖMKi a „Fajgazdag sorköz-gyepesítés” élő laboratóriumi projektjével egy magyar innovációs központot is képvisel.

Az ÖMKi további szerepe a projekt kommunikációjában az EU-szintű szerepvállalás, rendezvények, webináriumok szervezése, valamint az Agroecology-TRANSECT mesterkurzusok kialakítása.

Az április végi, háromnapos műhelymunka módszertana a „Co-innovation” megközelítést követte (társinnováció v. közösségi innováció). Az ezen alapuló egyéni és csoportos megbeszélések keretében számos agroökológiai rendszerszemléletet erősítő gyakorlatban vettek részt az Innovációs Központok. A cél az volt, hogy a Központok saját kutatás-fejlesztési tevékenységüket tematizálják, felismerjék a fő kihívásokat, akadályokat, segítő tényezőket, és ily módon azonosítsák a továbblépési lehetőségeket és jó gyakorlataik átadási lehetőségeit. A kutatás-fejlesztési tevékenységek részletes elemzése után a Központok akcióterveket dolgoztak ki az eredmények alapján.

ÖMKi hírek fejléce (10)

Szisztematikus közösségi tervezési gyakorlat (2023. április 20. Tokaj)

A műhelymunkán résztvevő Innovációs Központok Dániából, Hollandiából, Belgiumból, a francia Guadaloupe szigetről, és Spanyolországból érkeztek. A projekt négy éve alatt pedig olyan tanulási utakat fognak feltérképezni a társinnovációs műhelymunkák segítségével, amelyek többek között gyakorlati támogatást nyújthatnak majd az agroökológiai átállás folyamatában más, hasonló kezdeményezések  számára Európa-szerte.

A műhelymunkát az ÖMKi által vezetett magyar Innovációs Központnál történt tereplátogatás színesítette, amely során a résztvevőkmegtekintették az ÖMKi sorköz gyepesítéses kísérletét az egyik on-farm partnerünknél, a Hétszőlő Birtokon. A tokaji szőlészetben Makai Gergely vezette körbe a látogatókat és ismertette a korábbi évek sikeres kísérletének eredményeit. A szakember beszámolt a 2022-es aszályos év (kevesebb mint 250 mm csapadék hullott a tenyészidőszakban) hatásáról a kísérleti gyepesítésre és a szőlő ültetvény egészére. Bár a tavalyi évi szárazság a termés szinte egészét tönkretette, az öntözetlen szőlőtőkék túlélték a történelmileg is extrém időjárási jelenséget. Számos, a gyepesítésben használt faj is újra megjelent a területen, azonban az elvárt takaró hatás elérése érdekében a gyepesítés megismétlése elkerülhetetlenné vált.

Fajgazdag sorköz-gyepesítési technológiák célja

A klímaváltozás kapcsán várhatóan fokozódni fognak a szélsőséges időjárási jelenségek, például a forró, aszályos nyári napok és a rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű csapadékhullások. Ezek a jelenségek a már csekély lejtésű ültetvények talaját is a víz- és szél erózió veszélyének teszik ki, ezért célszerű az évelő növények kultúráinak sorközét jól megválasztott és karbantartott sorköztakaró növényzettel borítani. A jól megválasztott fajok alkalmazásával nemcsak a terület természetvédelmi értékét növelhetjük, de elősegíthetjük a talaj jó szerkezetének kialakulását, a tápanyag-utánpótlást (pillangós fajok), és életteret biztosíthatunk a hasznos élő szervezetek számára is (pl. ragadozó atkák, pókok).

https://biokutatas.hu/hu/page/show/fajgazdag-sorkoz-gyepesites

Az Innovációs Központok egy év múlva találkoznak újra Spanyolországban, hogy áttekintsék a kutatásaikban bekövetkezett változásokat, fejleményeket és közösen meghatározzák a következő lépéseket saját Központjuk számára.

news-030523-interrow-group2

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Rövid ellátási láncok – CO-FRESH

A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.

 

 

Részletek
2021. január 18.

Hír
A jövőálló agrárium kialakításában vállalunk kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézeteként

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalásunkat folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén fogunk dolgozni.  

Részletek
2022. július 25.

Nemzetközi projektek
Alulhasznosított gabonák és hüvelyesek értékláncfejlesztése - DIVINFOOD

Egészséges, növényi alapú élelmiszerek rövid értékláncának fejlesztése az agrobiodiverzitás hasznosításán keresztül

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Csökkentett talajművelés alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Digitális szenzorok használatának on-farm vizsgálata húshasznú szarvasmarha állományban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen