Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

biokertészkedés, könyvajánló   2022. december 22. Növényvédelem

Eljött a továbbtanulás ideje - könyvajánló biokertészeknek

2022. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Felhívásainkat Zsigó Györggyel együttműködve, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMKK) házikert művelőknek készült írásai alapján készítjük, ezért felhívásaink részben megegyeznek a hazai internetes felületeken megjelent szövegekkel. De bizonyára feltűnt Önöknek is, hogy jelentősen átdolgozzuk, adaptáljuk e szövegeket, hiszen az öko kertművelés nem egyenlő azzal, hogy a hagyományos növényvédőszereket lecseréljük az ökológiai termelésben engedélyezett növényvédőszerekre. 

A szerszámok rendbe tétele után eljött a tanulás ideje is

A NMKK legutolsó felhívásában a hazai kertészeti sajtó házikert művelőknek szóló írásaira és adásaira hívja fel a figyelmet, így Bozsik gazda beszélgetéseire, a Hajnal-táj adásaira, a Gazdabolt TV csatornájára. Ajánlotta a Kerti Kalendáriumot, a Kertészet és Szőlészet hetilapot, dr. Aponyi Lajos felhívásait, a gazdaboltokban elérhető, időszakosan megjelenő ingyenes Kerti hírmondót is. Sok ismeretterjesztő anyag elérhető a Zsigó György honlapján.  

Na de kiket követünk, mit olvasunk, forgatunk mi, az ÖMKi munkatársai?  

Az alábbi könyveket ajánljuk biokert művelő olvasóinknak:  

Alapkönyv Toby Hemenway Gaia kertje – Útmutató a házi permakultúrához. c. könyve, és ennek a folytatása, kiegészítése a Városi permakultúra. Charles Dowding és Stephanie Hafferty könyve az Ásásmentes biokert magyarul is elérhető, a szerző nagyszerű youtube csatornát is üzemeltet, amelyben egy árutermelő kertészet, egy tipikus marketgarden teendőit lehet hétről-hétre nyomon követni. Ajánljuk Őry Barnabás 3 órás kert c. könyvét és online elérhető tanfolyamát. Barnabás egy hazai biogazdaságban kezdett kertészkedni, saját gazdaságában csodálatos zöldségeket termelt, ma már inkább szaktanácsadással foglalkozik. Könyve alapján valóban meg lehet tanulni, hogyan kell a kertészeti teendőket megszerveznünk, hogyan lehet a folyamatos ültetés, palántázás segítségével az önellátást megvalósítani. Ajánljuk a Biocont Kft. gondozásában megjelent Miloslav Zacharda, Jaroslav Rod, Milan Hluchý, Karel Zavad: A zöldségfélék betegségei és kártevői, illetve a rövidesen újra elérhető A gyümölcsfélék betegségei és kártevői c. könyveket professzionális felhasználóknak. Magyarul nem érhetők el Eliot Coleman könyvei, a The New Organic Grower vagy The Winter Harvest Handbook: Year Round Vegetable Production Using Deep-Organic Techniques and Unheated Greenhouses, de mi és a hazai profi öko termelők forgatják, és ha valaki a kertészete bővítésére készül, érdemes elolvasnia. 

Ajánljuk saját kiadványaink közül az idén megjelent Ökológiai zöldségpalánta-előállítás c füzetünket, amely akárcsak a többi kiadványunk, honlapunkról ingyenesen letölthető, és amelynek mellékleteként egy hasznos összefoglalót táblázatot készítettünk a zöldségpalánták különböző termelési célokra történő előállításával kapcsolatban. 

A hazai youtube csatornák közül ajánljuk dr. Gyulai Iván csatornáját, az ember és környezetkímélő kertművelésről, és a kert TV adásait McMenemy Márkkal. Angolul elérhető csatorna Richard Perkins csatornája, amely az egyik első európai regeneratív kertészet és oktatóközpont, és bár a gazdaság maga északon, az 59. szélességi kör felett helyezkedik el, sok javasolt eljárást érdemes megfogadni. Érdemes követni az amerikai Root and Refuge farm csatornáját, amelyben a teljes körű önellátást mutatják be, és érintik a házi feldolgozás lehetőségeit is. Ausztrál csatorna a Gardening Australia, amely a beporzók támogatását, a komposzthasználatot népszerűsíti. A My gardener csatorna kizárólag ökológiai módszereket ajánl, önellátás fókuszú, sok egészséges receptet is közöl, könnyed, fiatalos stílusban. Huw Richards angliai kertész csatornája az ásás, forgatás nélküli kertészkedést mutatja be, gyógy- és fűszernövények, ehető virágok, az ökokertészkedés és a permakultúrás alapelvek figyelembevételével. Liz Zorab szintén angliai youtuber, önellátó, kisléptékű kertészkedés sikereit és persze kudarcait mutatja be.  

Hírlevélként ajánljuk az Old Farmer’s Almanac aktuális kerti teendőkről küldenek hírleveleket. Érdemes jó alaposan megfontolni, milyen klímazónát jelölünk be a feliratkozásnál, egészen más a szeged környéki klíma és a nógrádi dombok közötti hideg völgyek klímája. Jó szívvel ajánljuk a The Organic Centre hírleveleit is, olvasásával sok információkhoz jutunk, tágabb perspektívából érthetjük meg az ökológiai közösségben világszerte zajló folyamatokat.  

Búcsúzunk idénre

Egy Petőfi idézettel búcsúzunk az Itt van az ősz, itt van újra… két versrészletével.  

És valóban ősszel a föld 
Csak elalszik, nem hal meg; 
Szeméből is látszik, hogy csak 
Álmos ő, de nem beteg. 

Levetette szép ruháit, 
Csendesen levetkezett; 
Majd felöltözik, ha virrad 
Reggele, a kikelet.” 

Egészséges tavaszi ébredést és öltözködést kívánok az álmos talajainknak! Remélem találkozunk jövőre is! 

Budapest, 2022. december 21.

Jó pihenést, kellemes ünnepeket kívánunk!

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. április 16.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek ormányos bogarak és pajorok ellen

2020. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2023. június 29.

Növényvédelem
Mi fán terem? A tavaszi zöldségek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 5. rész 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Könyvek
Magtermesztők Kézikönyve

A kis kiszerelésű ÖMKi ’Élő Sorköz’ vetőmagkeverék és a ’Magtermesztők kézikönyve’ átmenetileg nem rendelhető, külön megkeresés esetén sem (a teljesítést végző partner váltása miatt). Az átállást követően ismét elérhetőek lesznek e termékeink webshopunkban. Addig megértő, szíves türelmét kérjük és köszönjük!
A nagy kiszerelésű magkeverék, s más nyomtatott kiadványaink elérhetőségét a folyamat nem befolyásolja, azok továbbra is rendelhetők.

Részletek

Kiadvány
Földigiliszták, az egészséges talaj hírnökei

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen