Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

lemosópermetezés, komposztálás, vadkár, törzsmeszezés   2022. október 19. Növényvédelem

Késő őszi növényvédelem a biokertben

2022. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Az ország egy részén október közepén már fagyott, de Dunántúlon sok fa lombja még mindig zöld. De a hideg időszak lassan mindenképpen beköszön, a hidegtől felgyorsul a lombhullás, készülhetünk az őszi lemosópermetezésre.

A készítményekben és a technológiában sem tudunk újat mondani. Bemásoljuk a tavalyi felhívás idevágó bekezdését. „Ekkor még utoljára érdemes felvenni a permetezőgépet. Ősszel a réztartalmú gombaölőket javasoljuk, melyek gyéríthetik a fás részeken is áttelelő kórokozókat. Ilyenek pl. a varasodás, a monília, a tafrina, a csonthéjasok levélbetegségei, a birs diplokarponos levélbetegsége, a dió gnomóniája, a málna vesszőbetegségei és a baktériumos betegségek. Tavasszal rügypattanáskor pedig az olajos és a kénes szerek lesznek a főszereplők. De erről majd 2023-ban…

A gyümölcsmúmiák penészpárnáiba, de a mély kéregrepedésekbe sem mindig hatol be a permetlé, még ha az előírt „bőséges lémennyiséggel” végezzük is a kezelést. Ezért még mindig aktuális a több évtizedes jótanács, hogy a fán maradt, rothadó terméseket le kell szedni, és a kéregkaparást is jó lenne elvégezni a permetezés előtt!” 

Lemosó permetezés

Ideje mérleget készíteni a feljegyzéseink alapján, mennyi fémrezet használtunk fel. A réztartalmú növényvédőszerekkel szemben megfogalmazott legsúlyosabb és jogos kritika, hogy idővel, hosszútávon a réz felhalmozódik a talajban és toxikus a talajban élő szervezetek, elsősorban a földigiliszták számára. A jelenlegi szabályozás szerint 7 év alatt 28 kg fémréz használható fel, azaz évente átlagosan 4 kg. Ez nem kevés. A hazai borvidékek közül (ahol a peronoszpóra megjelenésétől a modern növényvédőszerek, köztük az alacsonyabb rézterhelést biztosító rézhidroxid, rézoxiklorid megjelenéséig évi 8-10 alkalommal is permeteztek kékkővel, bordói lével), Tokajban mérték a legmagasabb rézfelhalmozódást a szőlőültetvények talajaiban, közel 35 mg/kg értéket, a többi borvidéken ennek töredékét, de a francia borvidékek közül van ahol 100 mg/kg feletti réztartalmat is lehet mérni. Megjegyezzük, hogy a réz felhalmozódás fő forrása egyébként nem feltétlenül a növényvédelmi célú felhasználás, hanem a nagy sertéstartó körzetekben a sertés hígtrágya kijuttatása. De kertészként mindenképpen törekedni kell a réz felhasználás csökkentésére, és felhasznált réz mennyiségének nyomonkövetésére.

Gyümölcsfák törzsének meszezése

A kert, 1895. évi I. évfolyam 1. számából idézünk, A gyümölcsfák bemeszelése fejezetből: „a leggyakoribb fagykárok januáriustól márcziusig állanak be, midőn a nappali hömérsék annyira feléleszti, s életre kelti a fák napsütötte oldalát, hogy a nedvkeringés megindul; ha ilyen enyhe téli napok után éjjelre hirtelen fagyok állanak be, ezek a legveszedelmesebbek és legkártékonyabbak a gyümölcsfákra nézve, mert ezek a működésnek indult fanedvével telitett sejteket elroncsolják s nagyobb pusztításokat okoznak az állandó egyenletes hidegnél.”

Fagyléces kéreg

Szélsőséges időjárású évekre, évszakokra kell számítanunk, akár az elkövetkező télen is előállhat az, amit több mint száz éve írt le Moenich Károly. Megrepedhet, fagylécessé alakulhat a gyümölcsfák kérge. Különösen a korán ébredő csonthéjasok vannak veszélyben. 1895-ben a törzsmeszelést ajánlották, ami ma is jó megoldás. Már gyárilag előállított Agromésztej néven is kapható. A törzsmeszelésről készült egy rövid videó és a növényvédelmi hatásáról olvashatnak itt.

Rózsáink védelme

A rózsa diplokarponos levélbetegsége ellen a lehullott és beteg levelek megsemmisítésével védekezhetünk. Ezekben telel át a gomba, mely nedves és hűvös tavaszon akár teljes levélhullást is okozhat.

Komposztáljunk!

A lehullott lomb összeszedése fontos teendőnk lesz. Aki meg tudja teremteni az optimális komposztálás feltételeit, az a gyümölcsfák őszi leveleivel együtt a dísznövények pl. a rózsa leveleit is dobja a halomba. Úgy gondoljuk, hogy a humuszban gazdag komposzt jelentőségét nem kell bizonyítani. Javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, tápanyagot pótol, és olcsóbb, mint a vásárolható trágyák.

Komposztálás

A 60-70 C0 belső hőmérsékleten elpusztulnak a gombák és a kártevő állatok is. Gyorsíthatjuk a bomlási folyamatokat, ha nitrogénben gazdag összetevőket (pl. fűnyesedéket), vagy speciális érésgyorsítókat keverünk a levelek közé. Egyre több olyan kísérletről olvasni, mely szerint a diólevél is bekeverhető a halomba, nem okoz csírázásgátlást a komposztálódást követően.

Egy alapos és ingyenes komposztálási útmutatót tölthetnek le a Hermann Ottó Intézet honlapjáról. Innen származik a következő fél mondat, mely szerint fontos lenne „a helyes szén-nitrogén arány biztosítása, amelyet egy adag barna anyaghoz legalább 3-szor több zöld anyag adagolásával érünk el”. Az alapanyagokat megfelelő arányban keverni kell, így a nyáron nagyobb mennyiségben keletkező fűnyesedéket, kerti és konyhai zöldhulladékot az aprított gallyakkal, levelekekkel. A komposzt összeállításig halmokban esetleg drótháló hengerben is tárolhatjuk a száraz faleveleket.

Vadak elleni védelem a kertben

A túltartott (azaz túl magas számban tartott) vadak nagy gondot okoznak.  Egyes vidékeken komoly kerítés nélküli kertekben nem lehet zöldséget termeszteni és nem érdemes csemetéket ültetni. Még a vadkerítés sem biztosíték a vaddisznók vagy a „magasugró” szarvasok ellen. Az undorító szagú, ízű szerek (2022-ben pl. a Biosol-vadriasztó, Cervakol Extra, Forester, Wam Extra Rosarot) elriaszthatják a vadakat (egy ideig). A napsugarak elbonthatják, az eső lemoshatja ezeket a készítményeket. Ezért a tél folyamán ismételni kell a vadriasztást. A kertbarátok ultrahangos készülékek közül is választhatnak (bár ez a szomszédokat, illetve a háziállatokat is zavarhatja, nyugtalaníthatja), és a vadak a kéntartalmú gombaölők szagát sem szeretik. Egy nyári videót is ajánlunk a kecses őzbakról és a csúnya kártételéről.

Vadkár

Jó egészséget, jó kertészkedést:           

Budapest, 2022. október 19.

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapat

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. október 27.

Növényvédelem
Felkészülés a télre: lemosó permetezés, dísznövények tárolása, vadkár elleni védelem

2021. évi 23. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. október 1.

Növényvédelem
Őszi növényvédelmi teendők: feketerothadás elleni védekezés és a lemosó permetezés jelentősége

2020. évi 24. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen