Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

bio gabona, fajtatesztek   2023. január 9. Növényvédelem

Kalászos fajtahasználat ökológiai gazdálkodásban

2023. évi 1. növényvédelmi felhívás ökológiai szántóföldi növénytermesztőknek

Tisztelt Szántóföldi növénytermesztők!

Kiemelkedő jelentőségű hírrel kezdjük 2023 első, szántóföldi növénytermesztőknek szóló hírlevelét. 2022 december közepén tartották a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fertődi Fajtakísérleti Állomásának ökológiai átállása alkalmából rendezett ünnepséget Zamárdiban. A fertődi Fajtakísérleti Állomás átállása 2020 október 26-án indult, így a 24 hónap elteltével vetett növények termése lesz bio. A fajtakísérleti állomás területe 20 hektár, ahol posztregisztációs ökológiai gabona fajtakísérletek, csemegekukorica fajtakísérlet és maghüvelyesek fajtatesztje zajlott 2022-ben.  

Az ökológiai gazdálkodás során kiemelkedő jelentősége van a megfelelő fajta kiválasztásnak. Olyan fajtákat keresünk, amelyek jól teremnek mérsékelt tápanyagellátás mellett is, jó gyomelnyomó képességgel rendelkeznek, a kórokozókkal szemben toleránsak vagy ellenállók, a kártevők számára kevésbé vonzók, és jól regenerálódnak a mechanikai gyomirtás okozta kisebb sérülések után. Ezek a fajták legtöbbször nem azonosak a konvencionális termelésben bevált fajtákkal. 

Az ÖMKi 2012-ben indította el On-farm kutatási hálózatát, amelyben kiemelt kutatási feladat a gazdálkodók által üzemi körülmények között végzett fajtatesztek sorozata. Ezen kísérletek eredményeit, a kisparcellásokhoz hasonlóan, évről évre honlapunkon közzétesszük. A Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért c. dokumentum 2027-re a hazai mezőgazdaságilag művelt területek 10%-án ökológiai termelésre való átállást tűz ki célul, ezért az ökológiai szántóföldi művelési ág jelentős bővülésére számítunk. A cselekvési terv kiemelt célkitűzései között szerepel az ökológiai vetőmagpiac hazai fellendítése, mely feladatokat az Agrárminisztérium megbízásából a Nébih fogja megvalósítani. Ezért jelentős előrelépés, hogy a Fajtakísérleti Állomások egyike már átállt, és egy másik, a tordasi Nébih állomás egy részének átállása is elindult. A fertődi állomás a kisparcellás fajtakísérletek egyik helyszíne. Az on-farm kísérletek továbbra is a gazdáknál folytatódnak: ezeken a helyszíneken alacsonyabb fajtaszámmal, 1-1 gépaljnyi szélességben vetett növényállomány vizsgálata folyik, üzemi körülmények között, a kisparcellás kísérletekben pedig a kutatóhelyi kisparcellás beállításban, több fajta vizsgálata folyik. 

On-farm búza fajta teszt Füzesgyarmaton 

Kisparcellás kísérlet a szári helyszínen 

A Vetőmagszövetség és Terméktanács keretei között működő Ökológiai Vetőmag Munkacsoport támogatásával és az ÖMKi koordinálásával létrejött országos lefedettségű kisparcellás posztregisztrációs öko fajtateszt hálózat egy többszereplős együttműködésnek köszönhető. A hálózat tagjai a Nébih, a martonvásári ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet, a Debreceni Egyetem, a MATE Karcagi Kutatóintézet, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., valamint ökogazdálkodók (Csoroszlya Farm és Decsi Árpád). A posztregisztációs tesztekbe a fajtatulajdonosok, nemesítők kérésére kerülnek be a fajták. Komoly kérdés, előny vagy hátrány-e, ha egy fajtát ökológiai gazdálkodásba ajánlunk, hiszen ez azt is jelenti, hogy kimondjuk, nem várható tőle akkora terméshozam, mint a konvencionális termelés körülményei között, egy tápanyagellátásban és növényvédelemmel maximálisan megtámogatott fajtától. De azt tapasztaljuk, hogy azokban az országokban, ahol az ökológiai gazdálkodásra alkalmas fajtákat megneveznek, a jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező és megfelelő mennyiséget termő fajták sikeresek, nemcsak ökológiai, de a konvencionális, extenzívebben gazdálkodó termelők között is. 

Kisparcellás posztregisztrációs öko fajtakísérletek

Hét öko minősített helyszínen (Debrecen, Karcag, Kiszombor, Martonvásár, Szár, Szemely és Fertőd (még az átállási időszakban) 2020/2021 során 21 őszi búza fajta, a 2021/2022-es szezonban pedig 26 őszi búza és 6 tönkölybúza tesztelése zajlott. A kísérletek eredményeiről készült részletes összefoglalókat elolvashatják a honlapunkon elérhető kiadványokban 

A fajták sora évről évre nem teljesen azonos, bővül, ha új fajtákat kívánnak a fajtatulajdonosok ökotesztbe bevonni, illetve szűkül, akárcsak az on-farm tesztek során, amennyiben egy fajta minden helyszínen több éven keresztül gyengén teljesít. 

2020/2021 során vizsgált őszi búza fajták 

2021 őszén tönkölybúzákat is bevontunk a tesztelésbe. Tönkölybúzát öko területeken 10.000 ha felett termelnek Magyarországon, azaz a jelenlegi öko szántóterületek mintegy 10%-án. 

2021/2022 során vizsgált tönkölybúza fajták 

Az eredmények közül most csak a két vizsgált év során valamennyi értékelt helyszínen mért őszibúza termésmennyiség, fehérje és nyerssikér átlagát mutatjuk be. A részletes eredményeket a kutatási jelentésekben megtalálják.  

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták terméshozama

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták terméshozama (* Kontroll fajta, ** Kontroll fajta átlagához (100%) viszonyított relatív mennyiség). 

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták fehérjetartalma

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták fehérjetartalma (* Kontroll fajta, ** Kontroll fajta átlagához (100%) viszonyított relatív mennyiség) 

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták nedvessikértartalma

A két szezon alapján, mindkét évben valamennyi helyszínen vizsgált őszibúza fajták nedvessikértartalma (* Kontroll fajta, ** Kontroll fajta átlagához (100%) viszonyított relatív mennyiség). 

A kisparcellás fajtakísérletek az ÖMKi koranyáron tartott szántóföldi szakmai napján személyesen is megtekinthetők. Kérjük, figyeljék közleményeinket, jöjjenek el rendezvényünkre, a téli pihenő időszak alatt pedig szakítsanak időt a szakmai kiadványaink elolvasására. 

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. október 12.

Általános
ÖMKi-VSZT-NÉBIH öko posztregisztrációs kisparcellás fajtatesztek 3 éves eredményei

Részletek
2022. március 10.

Hír
Új cselekvési terv mentén fejlődhet a hazai biogazdálkodás

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott új dokumentum stratégiai jövőképet és egyértelmű célértékeket jelöl ki 2027-ig a magyarországi ökológiai mezőgazdaság fejlesztéséhez.

Részletek
2022. július 13.

Hír
Szántóföldi Szakmai Nap Száron

2022. június 21.-én rendezte meg az idei évi Szántóföldi Szakmai Napot az ÖMKi a szári Csoroszlya-Farm Kft területén, ahol több éve folytat a biogazdasággal együttműködve szántóföldi és kertészeti kísérleteket. A Szakmai Nap az ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztésre fókuszált, és egyben a fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztését célzó EIP-Agri projekt zárórendezvényeként került megrendezésre, csaknem hatvan termelő, feldolgozó, szaktanácsadó és vetőmag-forgalmazó részvételével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai gabona-
termesztés

Az ökológiai növénytermesztésben a legfontosabb növénycsoportot a gabonafélék jelentik. Magyarországon az ökológiai termesztésű szántóföldi növények között a gabonafélék közel 50%-os részaránnyal szerepelnek.

Részletek

Kiadvány
Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi szántóföldi on-farm kutatások - Búza 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen