Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kajszifák védelme: fagy és gutaütés

2021. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

► Máris elfagytak kajszik? - kérdezték többen is az elmúlt napokban. A korai tél miatt jogosan aggódnak a kertészek, főleg a kajszifák indultak be már február elején. Volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól. Értékes levelet kaptam dr. Sicz György kertészmérnök kollégámtól: dr_Sicz_György_írása. Békéscsaba nyugati oldalán, a kajszi és az őszibarack ültetvényében végezte el a rügyvizsgálatot. Szomorú és ugyanakkor tanulságos eredménnyel járt a rügyek boncolgatása: 55%-os és 89%-os fagykárt talált. Fényképeket is küldött, bemásoltam azt, amelyen az alsó egészséges rügy felett az elfagyottat láthatják. 

fagy_kajszi_rügykár

Tegnap egy kajszisban tartott konferencián voltam Érden. Ott is mínusz 10-12 fokot mértek néhány éjszaka. Nem izgult a kertész, mert a legújabb „olasz” fajtái nagyon sok termőrüggyel rendelkeznek. Még akkor is teljes termésre számíthat, ha a virágrügyeknek csak a 20-30%-a maradna meg. Az a kertész, aki most telepít valamilyen gyümölcsfát, a fajta fagy és betegség ellenállóságára is gondoljon. Ne kapkodja el a vásárlást, inkább kutassa fel a kertje számára legalkalmasabb csemetét árusító faiskolát. 

Szerencsére a cseresznyék, a meggyek, de az őszibarackok többsége sem volt még olyan fejlett, hogy ezek a februári hidegek komolyabb kárt okozhattak volna bennük. Az almatermésűek pedig még alszanak. A csonthéjasokon és persze az almafélékenszőlőn is el lehet még végezni a tavaszi lemosását. A duzzadt rügyű cseresznyét délelőtt fényképeztem, még ez is permetezhető. Lásd az első felhívást. 

rügy_fagyvédelem_cseresznye_ömki

► „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál csinál.” Így szól a népi megfigyelés. Ma Mátyás napján nem talált jeget, fagyot, kellemes, tavaszi napra ébredtünk. Reméljük, hogy a virágzáskor sem hozza el a hidegetSajnos ebben nem lehetünk biztosak, a márciusi fagyokra még számítanunk kell!  

Szélcsendes, csillagfényes éjszakákon a talaj felett 0 fok alá hűlhet a levegő. A talajból kisugárzik a hideg. Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek. Ezekkel még a - 6-8 fokos fagytól is megóvhatják a fáikat. A házikertekben tilos a tűzgyújtás, a füst a szomszédokat is zavarná. Az északról érkező sarkvidéki fagyok ellen, a szállított fagy ellen pedig nem tudunk védekezni az ültetvényekben sem.  

A virágzó fák különösen érzékenyek a mínuszokra. Fel tudjuk készíteni a fáinkat a várhatóan megérkező hidegre. A jó kondíciójú fák a kisebb fagyokat károsodás nélkül túlélik. A rügyfakadás után, bimbós állapotban már érdemes valamelyik foszfort, káliumot, cinket és bórt, valamint huminsavakat is tartalmazó növénykondicionálóval erősíteni a gyümölcsfák kondicióját (pl. Plan Tonic, Kondisol). Ezeken felül korábban Prev-B2-t ajánlottuk, mivel a gyakorlati tapasztalatok alapján kedvező volt narancsolaj és bór együtt hatása. A boltokban még akad kisebb mennyiség, de sajnos megszüntette a gyártó a gyártását. A termékenyülést segítő bór mikroelem pótlására bármelyik bór hatóanyagú termék (pl. Solvitis Bór, Polybór 140, Organit Bór, Borogreen L) használható. A tanúsítószervezetek honlapján elérik ezen termékek listáját. Ekkor már kialakult az a növényi felület (igaz, hogy még nagyon kicsi), amely képes felvenni a tápelemeket. Tehát csak megelőzéssel védekezhetünk, az elfagyott virágot nem tudjuk életre kelteni.   

darázsgarázs_ömki

Örülök, hogy divatosak lettek a rovarhotelek, más néven a méhecske hotelek, avagy a darázsgarázsok. Máris ki lehet helyezni ezeket a kertbe, az esőtől védett, naposabb erkélyekre. A beporzó fajok legnépesebb csoportjába tartoznak azok a magányosan élő méh és darázsfajokmelyek beköltöznek a mesterséges odúkba. Nem támadnak, nem kell félni tőlük! A családokban élő támadékony háziméhek és darazsak itt nem telepednek meg, mert ebben nem tudnak lépet építeni, családot nevelni. A fotón egy megvásárolható „társasházat” láthatnak. Ebben a videóban még többet elárulunk a rovarhotelek jelentőségéről. 

Budapest, 2021február 24.          

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánok                 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

A témában videó is készült, amit az alábbiakban tudnak megnézni:

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Borítókép: Dr. Sicz György

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 25.

Növényvédelem
Monília ellen az öko termesztésben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 3. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2021. március 18.

Növényvédelem
Monília elleni védekezés ökológiai gazdálkodásban

2021. évi 5. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencia 2023

Az ökológiai mezőgazdaság jövője az Európai Közös Agrárpolitika és a globális kihívások tükrében 

Részletek

Kiadvány
Talaj és klíma - Az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott talajművelés éghajlatra gyakorolt hatása

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen