Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Hajrá, Nagy-Somló! – ÖMKi-szaktudás a bio útra lépő borvidéknek

Hajrá, Nagy-Somló! – ÖMKi-szaktudás a bio útra lépő borvidéknek

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi és a Biocont Kft. közreműködésével. A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen, itthon úttörő módon, egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Biogazdálkodás térnyerése

 

A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor-ágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, a bioborok nemzetközi piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet. Nemzetközi szinten egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben, és itthon is megvan az első fecske: a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége 2018. növember 21-i közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az áttérést ökológiai művelésre. Az átállást többek között az ÖMKi is képzéssel támogatja 2019. március 21-től.

Első hazai organikus borvidék

A négy éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség az ÖMKi és a Biocont Kft. közreműködésével, ennek részeként a szőlészek megkapják az öko minősítésű szőlőtermeléshez és borkészítéshez szükséges tudást, növényvédelmi bemutatókon, tanulmányutakon, terepbejárásokon vesznek részt. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék.

Szőlőtermesztés a talaj megóvásával

Azoknak a szőlészeteknek is kínálunk alternatívát, amelyek még nem ökológiai módon termelnek szőlőt, de szeretnék óvni a talajt az eróziótól és a gyomírtószerektől, és fenntartható alternatívát keresnek a gyomszabályozásra. Az Élő Sorköz magkeveréket több éves kutatás eredményeként őshonos fajokból – fehér here, komlós lucerna, lándzsás útifű, szarvaskerep, tarka koronafürt, vadmurok – állítottuk össze. Támogatja a biológiai sokféleséget, növeli a terület természeti értékét, csapadékos időben is átjárhatóan tartja a sorközöket az ültetvényben, javítja a talaj minőségét, és több évig fennmarad. Alkalmazásához ingyenesen letölthető szakmai segédanyag is készült Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás címmel. Töltsd le itt!

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen